Οι Έλληνες “Καρντάσιαν”

Οι Έλληνες “Καρντάσιαν”

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Έκτακτα μέτρα θα λάμβαναν οι περισσότεροι γονείς, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι τα παιδιά τους διάγουν αδικαιολόγητα πολυτελή βίο, απομυζώντας τα χρήματα της οικογένειας. Ίσως, μάλιστα, έκοβαν την στρόφιγγα των παροχών. Μπορεί και να τα υποχρέωναν να βγουν στην αγορά εργασίας, με σκοπό να μάθουν να στέκονται στα δικά τους πόδια. Ωστόσο, ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Γκάρι Κομποθέκρας (Γεράσιμος, δηλαδή) δεν προέβη σε τίποτα από τα παραπάνω. Επέλεξε να κάνει κάτι ιδιαίτερα ανορθόδοξο…

Ένα πρωινό σαν όλα τα άλλα, καθώς χαλάρωνε στη μαρμάρινη έπαυλή του, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, παρατήρησε υπό άλλο πρίσμα τον μεγάλο του γιo και την παρέα του. Οι νεαροί, γυμνασμένοι, ηλιοκαμένοι και ντυμένοι με την τελευταία λέξη της μόδας, διασκέδαζαν στην πισίνα. Χωρίς να έχουν ούτε μία έγνοια, κανόνιζαν το πλάνο της ημέρας που περιλάβανε βόλτα με το σκάφος, φαγητό και κλαμπινγκ.

Τότε ήταν που ο Κομποθέκρας αντιλήφθηκε ότι τα παιδιά αυτά, που ηλικιακά βρίσκονταν στην αρχή της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, αποτελούσαν τη χαρακτηριστική εικόνα της Σιέστα Κι. Η Σιέστα Κι, η περιοχή και γενέτειρά τους, φημιζόταν για την πανέμορφη και μεγάλη παραλία της και τους ακόμα πιο μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατοίκων της. Ένας τροπικός παράδεισος για όσους είναι αρκετά προνομιούχοι για να ζουν εκεί και αρκετά ωραίοι για να κυκλοφορούν με μαγιό.

Το τέλειο κάστινγκ

Ο Γκάρι τότε συνειδητοποίησε ότι είχε στα χέρια του το ιδανικό σκηνικό και το τέλειο κάστινγκ. Αν συνδύαζε αυτά τα δύο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επιτυχημένο ριάλιτι. Οι νεαροί αυτοί, με τη συναρπαστική καθημερινότητα, τους έρωτες, τις φιλίες, αλλά και τα προνόμια που τους εξασφάλιζαν οι γονείς τους, δεν θα άφηναν αδιάφορο το τηλεοπτικό κοινό που διψούσε για το τρίπτυχο νιάτα-ομορφιά-χρήματα.

Όλο αυτό θα παρέμενε μια απλή ιδέα για έναν κοινό θνητό. Όμως, ο άνθρωπος που υποχρεώνει τους πάντες να τον αποκαλούν “ντόκτορ” Κομποθέχρα και που από απλό χειροπράκτη μετατράπηκε σε πολυεκατομμυριούχο, διακατέχεται από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί “ελληνικό δαιμόνιο”. Έτσι, δεν έμεινε εκεί.

Ο πιλότος

«Παιδιά έχετε τρομερό lifestyle», τους είπε. «Επιπλέον, είστε και καλά παιδιά, ηθικά παιδιά. Όταν εγώ μεγάλωνα σε μια παραδοσιακή ελληνική οικογένεια μεταναστών είχαμε να δούμε αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές που προωθούσαν σωστά ήθη και έθιμα. Τώρα πια αυτό λείπει».

Με τη σύμφωνη γνώμη των πρωταγωνιστών, ο Γκάρι προσέλαβε μια εταιρεία παραγωγής, η οποία ανέλαβε να γυρίσει τον “πιλότο”. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο επεισόδιο, το οποίο έχει στόχο να παρουσιάσει την ιδέα σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Το συνεργείο ακολούθησε την παρέα των παιδιών (19-25 ετών) στην παραλία, στα σπίτια τους, τις εξόδους τους, τα πάρτι τους. Αποτύπωσε τους καυγάδες, τις αντιζηλίες, τους έρωτες και τη σχέση με τις οικογένειές τους.

Εκτός από τον γιο του Γκάρι, τον 22χρονο Άλεξ, στην παρέα συμμετέχει και ο 25χρονος ξάδελφός του Πόλι Αποστολίδης, επίσης ελληνικής καταγωγής. Αυτός μετακόμισε για τα γυρίσματα από την Ουάσιγκτον στην Φλόριντα. Επιπλέον, είναι η 21χρονη κολλητή του Άλεξ, η όμορφη Κλόι. Δεν θα μπορούσε να λείπει η σύντροφός του Άλεξ Μάντισον και η δύστροπη φίλη της Τζουλιέτ.

Μετά την ολοκλήρωση του πιλότου, ο πατέρας Γκάρι ανέλαβε να πείσει τα κανάλια για την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της σειράς. Χτύπησε την πόρτα δεκάδων τηλεοπτικών σταθμών, μεταξύ αυτών του E Channel. Πρόκειται για το δίκτυο που ανακάλυψε και επένδυσε στην οικογένεια Καρντάσιαν, μετατρέποντάς τη στο πιο επικερδές και μακροχρόνιο ριάλιτι.

«Είστε αυτό που ψάχναμε»

Τα περισσότερα του έκλεισαν την πόρτα. Άλλα δεν έκαναν καν τον κόπο να του απαντήσουν. Ένα χρόνο και κάτι χρειάστηκε μέχρι να επικοινωνήσει το MTV, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του. «Τηλεφώνησαν από το πουθενά και είπαν: είστε αυτό που ψάχναμε τόσο καιρό». Ο Γκάρι διεκδίκησε και κέρδισε τον ρόλο του executive producer, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

Το νεανικό δίκτυο εξήγησε στους συντελεστές ότι το προϊόν είναι οι ίδιοι και ό,τι τους περιβάλλει. Έτσι, αποφάσισαν το στρατηγικό σημείο των γυρισμάτων να είναι το πατρικό σπίτι του Άλεξ που αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ζωής τους. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της σειράς λίγο πριν από την πρεμιέρα.

Οι νεαροί πρωταγωνιστές ήρθαν σε επαφή με τους δημοσιογράφους, πόζαραν καθισμένοι στο σαλόνι και απάντησαν σε ερωτήσεις. Δεν θα μπορούσε να έχει επιλεχθεί καταλληλότερο περιβάλλον. Το 2016, το αξίας 13 εκατ. δολαρίων σπίτι είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τα δέκα ακριβότερα της περιοχής.

Ο Γκάρι, μάλιστα, δεν δίστασε να αποκαλύψει περήφανος ότι πολύ συχνά περαστικοί χτυπάνε τα κουδούνια, θεωρώντας ότι βρίσκονται σε κάποιο πολυτελές ξενοδοχείο. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι αντίστοιχος πλούτος περιβάλλει και τα υπόλοιπα παιδιά που εν μία νυκτί μετατράπηκαν στο καστ της νέας χιτ σειράς με τον τίτλο “Siesta Key”.

Τα δέκα επεισόδια που παρήγγειλε το δίκτυο αρκούσαν για να το εκτοξεύσουν στην τηλεθέαση, με αποτέλεσμα να επεκταθεί για δέκα ακόμα και να ανανεωθεί η σειρά και για άλλες σεζόν.

Οι αντιδράσεις

Η επιτυχία αυτή, όμως, δεν ήρθε χωρίς συνέπειες. Σύσσωμη η κοινότητα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, καθώς και τον φόβο της ότι η σειρά θα μετατρέψει την πολυτελή και απρόσιτη μέχρι τότε γειτονιά τους σε κέντρο διερχομένων. «Η πανέμορφη παραλία μας θα μετατραπεί στο επόμενο Jersey Shore», είπαν κάποιοι, παραπονούμενοι, κάνοντας ευθεία αναφορά στην προηγούμενη επιτυχία του MTV που απεικόνιζε μία παρέα νεαρών μονίμως μεθυσμένων Αμερικάνων, ιταλικής καταγωγής.

Πράγματι, το ριάλιτι που ξεκίνησε γυρίσματα τον περασμένο Απρίλιο εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο το τουριστικό θέρετρο και τίμησε πολλά από τα γνωστά μαγαζιά και αξιοθέατα της περιοχής που είδαν την πελατεία τους να εκτοξεύεται. Εξάλλου, λόγω του υψηλού κόστους διαβίωσης, η περιοχή είχε τη φήμη ότι απευθύνεται μόνο σε πλούσιους ηλικιωμένους. Η ενόχληση των ντόπιων φαίνεται να προκλήθηκε και από τον τρόπο του Γκάρι. «Αυτός είναι ικανός να βγάλει λεφτά και από τον αέρα».

Η επιτομή του Αμερικανικού Ονείρου

Πράγματι, ο ελληνικής καταγωγής Γκάρι και ιθύνων νους της σειράς έχει αποδείξει ότι είναι ιδιαίτερα ικανός στο να ελίσσεται και να αναρριχάται. Ενώ εργαζόταν ως απλός χειροπράκτης, ήρθε σε επαφή με πολλά άτομα που είχαν τραυματιστεί σε τροχαίο. Από αυτούς άκουσε τα διάφορα παράπονα για τις εκκρεμότητες και τη γραφειοκρατία που είχαν να αντιμετωπίσουν μετά την εμπλοκή τους σε αυτό.

Έτσι, του ήρθε η έμπνευση να ιδρύσει ένα γραφείο που θα αναλάμβανε να διεκπεραιώσει τα πάντα. Πολύ σύντομα το γραφείο αυτό μεταμορφώθηκε σε τεράστια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων με γραφεία σε όλη την Αμερική. Αρκεί να απευθυνόταν κάποιος στην τηλεφωνική γραμμή του γραφείου, και μια στρατιά από δικηγόρους, γιατρούς και ερευνητές αναλάμβαναν την υπόθεσή του.

Ο Γκάρι ήταν πλέον η επιτομή του Αμερικάνικου Ονείρου. Από μια οικογένεια Ελλήνων μεταναστών, είχε βρεθεί στην κορυφή του κόσμου.

Οι ντόπιοι τον κατηγορούν ότι εκτός από το οικονομικό όφελος που θα έχει από την τηλεοπτική σειρά ως παραγωγός, επωφελείται από αυτή ποικιλοτρόπως. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ανοίγει ένα πολυτελές θέρετρο στην περιοχή, που έχει γίνει πια γνωστή.

Υποστηρικτής του Τραμπ

Εκτός από την οικονομική ευρωστία του, όμως, κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Γκάρι έχει πλέον πολιτικές φιλοδοξίες, οι οποίες θα προωθηθούν ιδιαίτερα μέσω της μικρής οθόνης. Εξάλλου, στο παρελθόν υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός του πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια, αλλά και ιδιαίτερα δραστήριος στην καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά ξεκίνησε με αφορμή μια προσωπική τραγωδία, όταν τα δύο μικρότερα παιδιά διαγνώστηκαν με αυτισμό. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των εμβολίων, και έχει εξαπολύσει μια καμπάνια, όχι για την κατάργησή τους, αλλά για τον πολύ αυστηρό έλεγχο της σύστασής τους.

Υψηλή τηλεθέαση παρά την κριτική

Η τεράστια απήχηση του σόου, όμως, δεν μεταφράζεται μόνο σε χρήματα και θαυμαστές. Οι συντελεστές του έχουν μπει στο στόχαστρο αυστηρότατης κριτικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν αυτό που αποκαλούν «ξεδιάντροπη επίδειξη πλούτου» ιδιαίτερα ενοχλητικό, ειδικά αφού πρόκειται για νέους που έχουν μόλις αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια των σπουδών τους.

Η εφημερίδα “New York Times” έγραψε ότι, πέρα από τα τεράστια σπίτια, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα γυμνασμένα κορμιά, οι πρωταγωνιστές δεν παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το μεγαλύτερο κύμα αντιδράσεων, όμως, ήρθε από μια ομάδα φιλόζωων που ανακάλυψε ότι ο Κομποθέκρας ο νεότερος είχε αναρτήσει στα σόσιαλ μίντια κάποια βίντεο, στα οποία αυτός και οι φίλοι του ταλαιπωρούσαν ζώα.

Στο Facebook δημιουργήθηκε ομάδα με τίτλο “Βoycott Siesta Key MTV”, η οποία αριθμεί με δέκα χιλιάδες μέλη.

Τίποτε από όλ’ αυτά, όμως, δεν έχουν εμποδίσει τα κοντέρ της τηλεθέασης να χτυπάνε κόκκινο!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι