Οι γειτονιές της Αθήνας με τα περισσότερα κρούσματα
09/09/2020Πιο επιβαρυμένη περιοχή στην Αττική, παραμένει ο δήμος Αθηναίων, ενώ ακολουθούν παραδόξως αραιοκατοικημένοι παραλιακοί δήμοι αλλά και βόρειοι δήμοι, με πέμπτο του Πειραιά. Το παράδοξο να έχουν πολλούς φορείς αραιοκατοικημένοι δήμοι, όπως της Κηφισιάς, της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης ερμηνεύεται κοινωνικά και πρακτικά.
Οι περιοχές αυτές έχουν πολλά μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες και πολλούς επισκέπτες από άλλους δήμους. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και,κατά συνέπεια, δυνατότητα μετάδοσης από τις πολλές μετακινήσεις. Είναι τρόπον τινά η κάθε μία με τον τρόπο της, “τουριστική” περιοχή εσωτερικού κυρίως τουρισμού.
Μία δεύτερη ερμηνεία είναι η πλουσιότερη κοινωνική ζωή των σχετικά εύπορων περιοχών, και η δυνατότητα διακοπών σε κοσμικά θέρετρα με έντονη νυχτερινή ζωή, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Πάρος κ.λπ. Στην Κηφισιά το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, ώστε ενώ σε όλη την Ελλάδα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί άνοιξαν, εκεί αποφάσισαν να τους ανοίξουν καθυστερημένα, στις 14 Σεπτέμβρη μαζί με τα σχολεία. Ο δε δήμος παροτρύνει τους δημότες του να κάνουν τεστ στα πολλά διαγνωστικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή.
Η Γλυφάδα και η Βουλιαγμένη δεν είχαν πρόβλημα στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά ἐχουν τώρα. Και οι δύο περιοχές ενημερώθηκαν να λάβουν τα μέτρα τους, καθώς στη Γλυφάδα καταγράφηκαν 50 κρουσματα και στην Βουλιαγμένη 28 μέσα σε μια μέρα, κάτι που αποδίδεται και πάλι στα κέντρα διασκέδασης αλλά και στην επιστροφή των ντόπιων από διακοπές στα τέλη Αυγούστου. Οι αριθμοί αυτοί για τόσο αραιοκατοικημένες περιοχές είναι υψηλοί.
Τα ταχύπλοα
Μια επιπλέον ερμηνεία για τους παραλιακούς δήμους πέραν των κέντρων διασκέδασης και των πολλών επισκεπτών τα βράδια ή και το πρωι για μπάνιο, είναι ότι διαθέτουν μαρίνες. Αρκετοί κάτοικοι διαθέτουν την αυτονομία των ταχύπλοων -μέσου που ευνοεί τις μετακινήσεις συντροφιών χωρίς μάσκες και χωρίς λήψη μέτρων.
Κρούσματα υπολογίσιμα έχουν καταγραφεί επίσης στο Κολωνάκι και στους Αμπελόκηπους. Επισης στην Ηλιούπολη, στη Δάφνη, στο Χαλάνδρι, στην Λυκόβρυση, στην Παιανία και στα Βριλήσσια. Δεν υπάρχει πλέον γειτονιά της Αθήνας που να έχει λιγότερα από 20 κρουσματα, αφού η Αττική έχει καταγεγραμμένους 4.565 φορείς.
Βελτίωση
Στους άλλους δήμους, πολύ προβληματικές ήταν η περιοχή του Ζεφυρίου και των Λιοσίων, όπου είχε σημάνει συναγερμός πριν από ένα μήνα. Η κατάσταση εκεί δείχνει να έχει βελτιωθεί, αν και είναι γνωστό ότι δεν γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις περιοχές, και καταγράφονται μόνον άτομα που νοσούν. Εν συνεχεία, προστίθενται κρουσματα μόνον από τις επαφές, δηλαδή από τους συγγενείς των νοσούντων κυρίως ή και από τους στενούς επαγγελματικούς συνεργάτες τους. Οπότε αντικειμενική εικόνα δεν υπάρχει.
Το Περιστέρι είχε προβληματίσει στην πρώτη φάση της πανδημίας, όταν είχαν βρεθεί δυστυχώς 38 κρουσματα σε κλινική αιμοκάθαρσης της περιοχής και σε δημοτικό υπάλληλο της καθαριότητας. Σε αυτή τη φάση είναι και πολύ πιο προσεκτικοί όλοι. Για παράδειγμα στις 4 Σεπτέμβρη έπρεπε να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο του Περιστερίου, αλλά επειδή παρατηρήθηκε συνωστισμός και ο κόσμος δεν αποχωρούσε, το συμβούλιο αναβλήθηκε για να αποτραπούν μεταδόσεις παρότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες. Το δε Περιστέρι αν και είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας, δεν παρουσιάζει έξαρση.
Η εικόνα της πρώτης φάσης
Στο πρώτο τρίμηνο της πανδημίας, πρώτος ερχόταν και πάλι ο δήμος Αθηναίων, ως πιο πυκνοκατοικημένος, δεύτερος της Κηφισιάς, ακολουθούσε της Φιλοθέης και του Ψυχικού, επόμενος ήταν ο δήμος Πειραιά, κατόπιν ο δήμος Χαλανδρίου, ο δήμος Γλυφάδας, ο δήμος Περιστερίου (λόγω της κλινικής αιμοκάθαρσης), ο δήμος Νέας Σμύρνης, Αμαρουσίου και της Νέας Ιωνίας. Ήταν εντυπωσιακό πάντως ότι και τότε πρώτοι έρχονταν μετά το δήμο της Αθήνας, οι αραιοκατοικημένοι δήμοι.
Τα γεωγραφικά όρια των δήμων
Ο δήμος Αθηναίων περιλαμβάνει Κέντρο, Ομόνοια, Εξάρχεια, Σύνταγμα, Κολωνάκι, Ιλίσια, Γουδή, Παγκράτι, Κουκάκι, Μακρυγιάννη,Κυνοσάργους, Νέο Κόσμο, Πετράλωνα, Θησείο, Ρουφ, Βοτανικό, Πλάκα, Κολωνό, Ακαδημία Πλάτωνος, Κολοκυνθού, Σεπόλια, Κάτω Πατήσια, Ριζούπολη, Πλατεία Αμερικής, Πλατεία Αττικής, Κυψέλη, Πολύγωνο, Γκύζη, Νέα Φιλοθέη, Αμπελόκηπους, Ελληνορώσων.
Ο δήμος Πειραιά περιλαμβάνει την Πειραϊκή, το Χατζηκυριάκειο, Νέα Καλλίπολη, Πηγάδα, Φρεαττύδα, Βρυώνη, Ζέα (ή Πασαλιμάνι), Τερψιθέα (ή Τρούμπα), Κέντρο, Αγορά, Ηλεκτρικός (ή Λεμονάδικα), Γούβα του Βαβούλα, Καστέλλα (ή Προφήτης Ηλίας), Μικρολίμανο (ή Τουρκολίμανο), Νέο Φάληρο, ΣΕΦ, Μυρτιδιώτισσα, Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά, Ταμπούρια, Μανιάτικα, Αγία Σοφία, Παπαστράτειο, Άγιος Διονύσιος-Βούρλα, Κοπή.