Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στη μάχη των συνόρων και του κορονοϊού

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στη μάχη των συνόρων και του κορονοϊού

Με πλήρη συναίσθηση του ρόλου του ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Κομοτηνής κ. Σελήμ Ισά πρώτος σχεδόν απ όλους, φρόντισε για την απολύμανση των 20 τεμενών της Κομοτηνής όπου προσέρχονται οι πιστοί μουσουλμάνοι πέντε φορές την ημέρα για την καθιερωμένη προσευχή. Τεμένη ιστορικά στο κέντρο της πόλης αλλά και στις συνοικίες, που έχουν την δική τους κινητικότητα καθημερινά. Ήταν μια κίνηση υπευθυνότητας, με επίγνωση των συνεπειών που θα είχε η αδιαφορία σ΄ένα μεγάλο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο ίδιος φρόντισε επίσης να εξασφαλίσει και να προσφέρει 10.000 γάντια και 50 φακούς υψηλών επιδόσεων στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης αναγνωρίζοντας το υψηλό έργο αυξημένων απαιτήσεων που επιτελεί αυτή την περίοδο δείχνοντας την ευγνωμοσύνη των μουσουλμάνων της ελληνικής Θράκης στο έργο των οργάνων της ελληνικής πολιτείας. Ένας υπεύθυνος λειτουργός της διαχείρισης της μουσουλμανικής περιουσίας που αναλαμβάνει πολλές πρωτοβουλίες ανθρωπιάς αλλά και εξωραϊσμού χώρων λατρείας, κοιμητηρίων, βιβλιοθηκών κ.α.

Η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής σε αυτό το πλαίσιο του φιλανθρωπικού έργου που επιτελεί όλα αυτά τα έτη, δώρισε σήμερα την Τρίτη 17 Μαρτίου 2020, τέσσερα αναπηρικά αμαξίδια και 15 στολές καθαριστριών προς το “Σισμανόγλειο” Νοσοκομείο Κομοτηνής αναγνωρίζοντας τον τιτάνιο αγώνα που επί καθημερινής βάσεως δίδουν οι ιατροί και όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου προς ίαση των ασθενών αυτού, θεωρώντας ότι συμβάλλουμε εις την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του Νοσοκομείου. Επίσης, δώρισε γάντια μιας χρήσης και μάσκες για κάλυψη αναγκών πρόληψης και καταπολέμησης κατά του κoρονοΐου.

«Ευχόμαστε ως Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. της Διαχειριστικής Επιτροπής Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής ταχεία ανάρρωση στους νοσηλευόμενους ασθενείς, δύναμη και κουράγιο σε όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου της Κομοτηνής» θα πει μιλώντας στο SLpress ο πρόεδρος κ. Σελήμ.

Στο πλευρό των δυνάμεων που επιχειρούν στην οριογραμμή των συνόρων και με μέλη της, είναι και η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ελλήνων υπηκόων μουσουλμάνων Ελλάδας, όπως θα πει ο πρόεδρος Ερσίν Ραμαντάν από τις Φέρες, που φρόντισε να σταλούν αθόρυβα και τρόφιμα σε εθελοντές που συνδράμουν εκεί. Για λόγους προστασίας των φοιτούντων σταμάτησαν και τα μαθήματα κορανίου για παιδιά που γινόταν στο εντευκτήριο του συλλόγου ενώ με απόφαση του πρωθυπουργού αναστέλλονται όλες οι θρησκευτικές δραστηριότητες όλων των δογμάτων.

Οι ναοί θάναι ανοικτοί μόνο για προσωπική προσευχή αν και αυτή θα μπορούσε να γίνεται στο σπίτι του καθενός στο εικονοστάσι του. Κι επειδή οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες, η διασφάλιση της προσωπικής υγείας και του κοινωνικού συνόλου εξαρτάται από την προσωπική ευθύνη του καθενός, από την έκθεση του σε χώρους με συνωστισμό, που είναι εγκληματικό να συμβαίνει, από την αυστηρή επιλογή να μείνει στο σπίτι για το επίμαχο διάστημα που καθορίστηκε. Η ιστορία αυτή θα έχει μέλλον όπως όλα δείχνουν αλλά είναι ένας δρόμος χωρίς γυρισμό. Είναι μονόδρομος που οφείλουν όλοι με συναίσθηση της ατομικής ευθύνης να τον διαβούν.

Κομοτηνή: Πόλη-μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης

Στην Κομοτηνή της πολυπολιτισμικότητας, στην πόλη μοντέλο ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων, εκκλησίες και τζαμιά θα σιγήσουν, τα καμπαναριά δεν θα χτυπούν, οι μιναρέδες δεν θα μεταδώσουν το κάλεσμα του μοεζίνη, οι πιστοί θα εκτελέσουν τα θρησκευτικά καθήκοντα αθόρυβα στα σπίτια τους κατανοώντας ότι η πρόληψη από την διασπορά του ύποπτου ιού είναι το άπαν. Έτσι απλά κι αγόγγυστα, δίχως ηχηρές αντιδράσεις, επιχειρηματολογία, δίχως να τραυματίζεται το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός, η αποχή από την επίσκεψη στους ναούς και τα τζαμιά είναι αποδεκτή.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, παρά τις πολλές και διαφορετικές τοποθετήσεις των ιεραρχών, δείχνει πόσο μεγάλο είναι τελικά το αίσθημα της ευθύνης, αλλά και η επέκταση του μέτρου σε όλα τα δόγματα και θρησκείες ήταν η δικαιότερη αντιμετώπιση για το καλό όλων αφού ο ιός δεν ξεχωρίζει χριστιανούς ορθόδοξους, μουσουλμάνους σουνίτες, σιίτες, κιζιλμπάσηδες, δωδεκαθεϊστές.

Το κλείσιμο του Μεγάλου Τεμένους στην ιερή πόλη του ισλάμ την Μέκκα στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα σε όλους, όπως και οι αποφάσεις Εκκλησιών της Ευρώπης που διασφαλίζουν με την στάση αυτή την υγεία του ποιμνίου τους με μια πιο ανοιχτόμυαλη διάσταση όταν έχει να κάνει με την ζωή και τον θάνατο. Με μια ασθένεια απρόβλεπτη που δημιουργεί καθεστώς πανδημίας μη αντιμετωπίσιμο προς το παρόν, με τα ερευνητικά Κέντρα σε παροξυσμό για την εύρεση του εμβολίου αντιδότου της.

Το να παραμείνεις στο σπίτι σου “ελεύθερος πολιορκημένος” με την επιλογή να μην εκτεθείς στον κίνδυνο να κολλήσεις από ασυμπτωματικούς ασθενείς που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, είναι η μόνη λύση και όσο πιο πολύ το συνειδητοποιήσει κανείς τόσο θα συμβάλλει στην κατιούσα καταγραφή του φαινομένου. Ίδωμεν!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι