ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ολλανδοί “Αστερίξ” που τα έβαλαν με τον “στρατό” του Twitter

Οι Ολλανδοί "Αστερίξ" που τα έβαλαν με τον "στρατό" του Twitter

Ο δήμαρχος μιας πόλης της νοτιοδυτικής Ολλανδίας προσέφυγε στα δικαστήρια για να υπερασπιστεί τους κατοίκους της που έπεσαν θύμα συκοφαντικής δυσφήμησης, όμως τελικά οι Ολλανδοί δεν φαίνεται να δικαιώθηκαν πλήρως. Συγκεκριμένα, ο δήμος ήθελε να καταδικαστούν όχι μόνον τα τρία άτομα που συκοφαντούσαν την πόλη, αλλά και η πλατφόρμα που χρησιμοποιούσαν για να διαδώσουν τα fake news τους, δηλαδή το Twitter. Οι μεν τρεις άνδρες συνελήφθησαν και οι δύο από αυτούς καταδικάστηκαν ήδη, ενώ εκκρεμεί η δίκη του τρίτου, όμως το Twitter αθωώθηκε.

Οι τρεις άνδρες, άγνωστο για ποιο λόγο (ίσως επειδή τουλάχιστον ο ένας από αυτούς φέρεται να έχει ψυχολογικά προβλήματα) διέδιδαν ψευδώς μέσω του Twitter ότι στην πόλη Μπόντεγκράβεν, στη νοτιοδυτικη Ολλανδία, γίνονται σατανιστικές τελετές με θύματα παιδιά. Μάλιστα καλούσαν τον κόσμο να πάει στην πόλη αυτή, των 20.000 κατοίκων, και «να αφήσει λουλούδια στους τάφους των βασανισμένων παιδιών που είχαν πέσει θύματα σατανιστών».

Ο δήμαρχος της πόλης αγανάκτησε με τους ιδιόρρυθμους “τουρίστες” που προσέλκυσε αυτή η “σταυροφορία” των τριών αυτών ανθρώπων, οι οποίοι ουσιαστικά δυσφήμιζαν την περιοχή. Δεν αρκέστηκε στην δική τους καταδίκη, αλλά κατέφυγε στα δικαστήρια, μηνύοντας και την εταιρεία που διαχειρίζεται το Twitter, καθώς αυτές οι φήμες είχαν διαδοθεί μέσω της πλατφόρμας και αυτή δεν είχε περιορίσει επαρκώς την δράση τους.

Εντούτοις το δικαστήριο έκρινε πως η εταιρεία έκανε όση “λογοκρισία” της επιτρεπόταν και ότι δεν μπορούσε να εξαφανίσει οιαδήποτε αναφορά με “λέξεις κλειδιά” το όνομα του χωριού και το σατανισμό, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε κατά λάθος να διαγράψει και όσα σχόλια διέψευδαν την φήμη. Το δικαστήριο εν ολίγοις έκρινε ότι η πλήρης διαγραφή κάθε αναφοράς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογοκρισία.

Τα fake news περί “σατανιστών”

Ο εμπνευστής της όλης ιστορίας είναι άτομο που είχε συγκεκριμένη μανία και έγραφε συστηματικά ότι είναι παιδεραστές ή σατανιστές πολλοί επώνυμοι Ολλανδοί. Το δικαστήριο έκρινε ότι και οι τρεις ενεχόμενοι είχαν διαπράξει το ποινικά κολάσιμο αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και ότι θα έπρεπε να καταβάλουν ηθική αποζημίωση στην πόλη για τα fake news περί σατανιστών και δολοφονιών, όμως απέρριψε το αίτημα των δημοτών για αποζημίωση από το Twitter.

Oι φήμες αυτές άρχισαν να κυκλοφορούν το 2020 και ανέφεραν ότι την πόλη αυτή  είχαν διαπραχθεί φόνοι από σατανιστές το 1985. Ο κυρίως υπεύθυνος της μυθοπλασίας αυτής υποστήριζε μάλιστα ότι ο ίδιος είχε κακοποιηθεί το 1980, αλλά ότι πρόσφατα ανακλήθηκαν στη μνήμη του αίφνης εικόνες από σατανιστικές τελετές και δολοφονίες παιδιών στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δεν αρκεί να καταδικάζονται όσοι διαδίδουν ανοησίες, αλλά πρέπει να σβηστούν τα πάντα από το Twitter, καθώς οι φήμες εξακολουθούν να διαδίδονται. Όπως είπε ο δικηγόρος του δήμου, στην περιοχή ζουν και άνθρωποι που έχασαν την κόρη ή το γιο τους και αναστατώνονται με όσους πηγαίνουν στο νεκροταφείο όπου είναι τάφοι των παιδιών τους, αφήνοντας μηνύματα και λουλούδια στους τάφους των “βασανισμένων παιδιών”.

Οι δικηγόροι του δήμου παρομοίωσαν την πόλη τους με το μικρό γαλατικό χωριό του Αστερίξ που τα βάζει με τον πανίσχυρο ρωμαϊκό στρατό, την εταιρεία του Twitter. Όπως είπε η εταιρεία βγάζει πολύ χρήμα από αυτές τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, όπως και άλλοι που τουϊτάρουν με «λαϊκά αναγνώσματα ανεξαρτήτως του αν ευσταθούν οι δυσφημιστικοί αυτοί μύθοι που κατά καιρούς γίνονται της μόδας». Επιχειρηματολόγησε ότι το Twitter πρέπει να καταδικαστεί όπως καταδικάστηκε και το Facebook, όταν στην πλατφόρμα του κάποιοι χαρακτήρισαν “προδότη” και “διεφθαρμένη” την αυστριακή πολιτικό Eva Glawischnig-Piesczek.

Στην φυλακή οι συνωμοσιολόγοι

Το Twitter υποστήριξε ότι η μήνυση είναι εξωφρενική και ότι «η υπόθεση του Facebook ήταν πολύ διαφορετική υπόθεση, γιατί οι αναρτήσεις περιλάμβαναν πολύ συγκεκριμένα μηνύματα». Ισχυρίσθηκε ότι ως εταιρεία απέκλεισε τον λογαριασμό του κύριου εμπνευστή της συγκεκριμένης θεωρίας συνωμοσίας, αλλά ότι θα ήταν πρακτικά αδύνατον και παράνομο να διαγραφούν τα πάντα. Το δικαστήριο έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς της εταιρείας, κρίνοντας ότι «κάθε άλλη κίνηση θα αποτελούσε υπερβολή, αφού το Twitter έκανε ό,τι ήταν πρακτικά δυνατόν να κάνει χωρίς να φτάσει σε περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης».

Δύο από τους τρεις συνωμοσιολόγους που τα έβαλαν με τη συγκεκριμένη πόλη, οι Wouter R. και Joost K., εκτίουν ήδη ποινές φυλάκισης για τη συκοφαντική δυσφήμιση της πόλης, αλλά και για άλλα παραπτώματα. Ο τρίτος, ο Micha K. παραδόθηκε πρόσφατα στην Ολλανδία από τη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτός θα δικαστεί στις 13 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος είχε συκοφαντήσει και τον αρχισυντάκτη ειδησεογραφικού μέσου, του Marcel Gelauff και είχε καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλακή, ενώ παράλληλα είχε απειλήσει και την ζωή του επίσης Ολλανδού δημοσιογράφου Bart Mos. 

Ο δήμος του Μπόντεγκράβεν έχει επίσης υποβάλει αιτήματα σε άλλες πλατφόρμες για την αφαίρεση υλικού ή κειμένων, αλλά λέει ότι η έμφαση δίνεται τώρα στο Twitter. Ο δικηγόρος του δήμου δήλωσε ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει στις 10 Οκτωβρίου για ανάλογες μηνύσεις στο You Tube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Μπόντεγκράβεν είναι μια πόλη 20.000 κατοίκων, που κάποτε είχε ιδιαίτερα ακμάζουσα οικονομία και ήταν γνωστή κυρίως για τα τυροκομικά προϊόντα της περιοχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx