Οι ώρες του Αλέξη στο Blair House

Οι ώρες του Αλέξη στο Blair House

της Νεφέλης Λυγερού  – 

Το θρυλικό Blair House, το μέρος που κατέλυσε η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον, αποτελεί τον ξενώνα του εκάστοτε προέδρου. Στο παρελθόν εκεί έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η βασίλισσα Ελισάβετ, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο και ο Νέλσον Μαντέλα. Η πρώτη, μάλιστα, συνήθιζε να πίνει το τσάι της με γάλα- αυτό ήταν το ποτό της επιλογής της, αυτό που το προσωπικό φρόντιζε να σερβίρει στο σαλόνι της σουίτας, του πιο μεγαλόπρεπου δωματίου του κτιρίου, δίπλα ακριβώς από τον Λευκό Οίκο.

Στην περιβόητη principal suite έμεινε και ο Αλέξης Τσίπρας με τη σύντροφό του. Έχει προσφάτως ανακαινιστεί πλήρως, όπως και πολλοί από τους χώρους του Λευκού Οίκου μετά τον ερχομό του Ντόναλντ Τραμπ. Παραμένει, όμως, ένα κομμάτι ιστορίας με τον εντυπωσιακό της πολυέλαιο, τις προσωπογραφίες προέδρων, αλλά και το εντυπωσιακό ξύλινο κρεβάτι με τον ουρανό. Οι χρυσές βαριές κουρτίνες, αλλά και τα λευκά τριαντάφυλλα που επιλέγονται να δεχτούν τους εκάστοτε καλεσμένους κάνουν τη διαφορά.

Στο σαλόνι-καθιστικό που αποτελεί μέρος της σουίτας γίνονται οι σημαντικότερες συναντήσεις ηγετών που έχουν προσκληθεί από τον Αμερικάνο πρόεδρο -κάτι να δώσουν, κάτι να πάρουν. Εκεί ήταν που πραγματοποιήθηκαν και όλες οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους συνεργάτες του. Εκεί είδε αρκετές φορές το Νίκο Κοτζιά, αλλά και το Νίκο Παππά. Για την ακρίβεια, στους μπλε καναπέδες με τα χρυσά μαξιλάρια πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες σύντομες συσκέψεις.

Εσπρεσάκια και απουσίες…

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρετούσε δια χειραψίας τους πάντες: από τους σερβιτόρους, μέχρι το προσωπικό καθαριότητας, κάτι που δεν συνηθίζεται. Η σύντροφός του Μπέτυ ήταν πολύ πιο κλειστή και συνεσταλμένη. Τις περισσότερες φορές στεκόταν αμίλητη, αρκούνταν να παρακολουθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε διαρκώς καφέ, ανεξαρτήτως τι ώρα ήταν, πράγμα που, όπως μάθαμε, συνηθίζει. Ήπιε αμέτρητα εσπρεσάκια «για να καλμάρουν τα νεύρα του!»

Στον δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα οι ελληνοαμερικανικές οργανώσεις AHI και AHEPA, η Μπέτυ Μπαζιάνα εμφανίστηκε με ένα κόκκινο στενό μίντι φόρεμα. Η αλλαγή στην εμφάνισή της ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακή, με τα δεκάδες κομψά σύννεφα να  κερδίζουν τις εντυπώσεις. Θετική εντύπωση προκάλεσε και η επιλογή του πρωθυπουργού η συνομιλία να γίνει στα αγγλικά, κάτι που ξάφνιασε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους.

Εντύπωση, αυτή τη φορά, όμως, όχι θετική, έκανε η εκκωφαντική απουσία του αρχιεπισκόπου. Πολλοί από τους παρόντες απορούσαν αν είχε λάβει πρόσκληση… Όσο για το μενού της βραδιάς, σε αυτό κυριαρχούσε η μπριζόλα και το κρασί. Παρά το φιλικό κλίμα, δεν έμεινε ασχολίαστη και η απουσία της καθιερωμένης στην ομογένεια προσευχής, αλλά και πρόποσης εκ μέρους του πρωθυπουργού.

Φιλική κουβέντα και αστεία

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός εντυπωσιάστηκε πολύ με το Οβάλ Γραφείο. Εκεί τον ξενάγησε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, υποδεικνύοντας του τις πρόσφατες αλλαγές που έκανε στη διακόσμηση. Είχαν, μάλιστα, μία ολιγόλεπτη συνομιλία για το περίφημο resolute desk, το προεδρικό γραφείο, γνωστό και ως γραφείο αποφάσεων.

Εκεί βρίσκεται και το περίφημο κόκκινο κουμπί. Όχι δεν είναι αυτό που αρχίζει έναν πυρηνικό πόλεμο, αλλά αυτό που ειδοποιεί το προσωπικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να πιει κόκα κόλα. Οι δύο άνδρες στάθηκαν αρκετά μπροστά από την προσωπογραφία του Τζορτζ Ουάσινγκτον συνομιλώντας.

Μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας εξεπλάγην ευχάριστα όταν ενημερώθηκε ότι η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιούνταν στο Rose Garden. Η ηλιόλουστη ημέρα ήταν η αφορμή, με την οποία έγινε αυτή η αλλαγή στο πρόγραμμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε σε προσωπικό επίπεδο τον Αμερικανό πρόεδρο, προσιτό, φιλικό και με πολύ χιούμορ.

Ο αντιπρόεδρος, όμως, είναι διαφορετικός σαν χαρακτήρας. Έχει ένα ιδιαίτερο χιούμορ που κάποιοι θα χαρακτήριζαν dry. Κι αυτό, όμως, άλλαξε όταν προσήλθε στη συνάντηση, λέγοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό: “Alexis να βγάλω την γραβάτα για να νιώσεις άνετα; No problem!”, προκαλώντας τα γέλια των παρευρισκόμενων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι