Οι πέντε Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πιο πλούσιοι το 2020

Οι πέντε Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι που έγιναν πιο πλούσιοι το 2020, Βαγγέλης Γεωργίου

Είναι πλέον τετριμμένο ότι η χρονιά που έφυγε δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό όλους τους κλάδους και τις επιχειρήσεις. Στη “μέκκα” όμως των πολυτελών αγαθών, τη Γαλλία, έχει ενδιαφέρον ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020, κάποιοι Γάλλοι αύξησαν εντυπωσιακά τις περιουσίες τους. Η πανδημία, όχι μόνο δεν έβλαψε κάποιες τσέπες, αλλά απέδειξε ότι η βιομηχανία της “ματαιοδοξίας” μπορεί να συγκεντρώσει ποσά όσο το ΑΕΠ πολλών κρατών σε πέντε μόλις γαλλικούς κολοσσούς!

O γαλλικό ιστότοπος Challenges, από το 1996, ενημερώνει λίστα με τους 500 πιο πλούσιους Γάλλους επιχειρηματίες. Στους υπολογισμούς του ιστότοπου συμπεριλαμβάνεται η αξία της συμμετοχής των μεγιστάνων στις αντίστοιχες εταιρείες που ελέγχουν ολικής ή μερικώς (πχ μετοχές). Δεν λογαριάζονται δηλαδή οι προσωπικές περιουσίες τους, όπως ακίνητα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης κτλ.

Συνεπώς, δεν παρουσιάζεται το σύνολο του πλούτου τους! Παρόλα αυτά, εάν προσθέσουμε την επιχειρηματική περιουσιακή δύναμη των πέντε ισχυρότερων Γάλλων μεγιστάνων θα βγάλουμε ένα νούμερο 291.500 δισ. ευρώ! Μπορεί να μειώθηκαν τα έσοδα για παράδειγμα του κολοσσού Lvmh, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θίχτηκε απαραίτητα η περιουσία του ιδιοκτήτη της.

Ας ξεκινήσουμε με τον πιο “φτωχό” της πεντάδας, τον Φρανσουά Πινό. Έχοντας κερδίσει τον Σταυρό Ανδρείας του γαλλικού στρατού για τις υπηρεσίες του σε έναν από τους χειρότερους πολέμους που έκανε η Γαλλία σε αποικία της το 1958, ο Φρανσουά Πινό ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα τη δεκαετία του 1960. Σήμερα είναι ο πέμπτος πλουσιότερος Γάλλος. Στην περιουσία της οικογένειας Πινό, ανήκουν οι όμιλοι Kering και Groupe Artemis ένας όμιλος holding όπου μεταξύ των άλλων ελέγχει και τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Με τον Kering διαχειρίζεται κορυφαία σήματα μόδας όπως Gucci, Saint Laurent, Alexander McQueen, Dodo, Bottega Veneta.

 

Με σημαντική διαφορά μετά τον Πινό έρχεται η οικογένεια Μπετανκούρ. Πρόκειται για την οικογένεια που έχει τη θρυλική L’Oréal. Το ευρύ κοινό παρακολούθησε τον “εμφύλιο πόλεμο” που ξέσπασε μεταξύ μάνας και κόρης για τον έλεγχο της εταιρείας πριν λίγα χρόνια. Ωστόσο, η εταιρεία έχει ακόμα πιο δραματικό ώς “βρώμικο” παρελθόν καθώς ο δρυτής της L’Oréal Schueller παρείχε οικονομική υποστήριξη μεσοπολεμικά στη γαλλική φασιστική, αντισημιτική και αντικομμουνιστική ομάδα La Cagoule της οποίας ο ηγέτης δημιούργησε το πολιτικό κόμμα Mouvement Social Révolutionnaire το οποίο υποστήριξε τη δοσίλογη κυβέρνηση Βισύ. και πραγματοποίησε συναντήσεις για τη  στα κεντρικά γραφεία της. Πολλά μέλη του Mouvement Social Révolutionnaire  μεταπολεμικά στελέχωσαν τη L’Oréal, όπως ο άλλοτε  συνεργάτης των Ναζί, Διευθύνων Σύμβουλος Jacques Corrèze.

Λίγο πιο πάνω από την Μπετανκούρ βρίσκουμε τα αδέλφια Wertheimer. Ο παππούς τους Pierre υπήρξε συνιδρυτής της περίφημης εταιρείας Chanel (“Parfums Chanel”) μαζί με την Coco Chanel. Η Coco έπαιξε βρώμικο παιχνίδι στους συνεταίρους. Προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την εβραϊκή καταγωγή των Wertheimer ώστε, κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, επιχείρησε να αποσπάσει όλη την επιχείρηση “Parfums Chanel” από τους Wertheimer. Ήξερε ότι οι ναζί δεν θα επέτρεπαν σε έναν τέτοιον κολοσσό να ανήκει σε Εβραίους, αλλά θα τον παραχωρούσυν στην “Άρια” Γαλλίδα, που κοιμόταν με ευχαρίστηση και με Γερμανούς.

Ωστόσο, οι Wertheimer αποδείχτηκαν πιο έξυπνοι από την αδίστακτη Γαλλίδα. Αντιλαμβανόμενοι τον επερχόμενο ναζιστικό κίνδυνο φρόντισαν, πριν φύγουν άρον άρον -οι φτωχότεροι Εβραίοι έμειναν πίσω φυσικά- για τις ΗΠΑ το 1940, να μεταφέρουν τον έλεγχο της “Parfums Chanel” σε έναν χριστιανό, τον Γάλλο επιχειρηματία Félix Amiot έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι Εβραίος. Μετά τον πόλεμο, ο Amiot επέστρεψε τη “Parfums Chanel” στους Wertheimers. Σήμερα, την εταιρεία διευθύνουν ο Alain Wertheimer. Πέραν της Chanel όμως οι Wertheimer ελέγχουν και άλλα εμπορικά σήματα συμπεριλαμβανομένων των Eres Lingerie, Tanner Krolle και της Holland & Holland.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η εταιρεία των ξάδελφων Dumas, του Ελληνογάλλου Pierre-Alexis και του Axel. Πρόκειται για τον κολοσσό στην πώληση ειδών πολυτελείας Hermès (κυρίως μεταξωτά μαντήλια, ακριβά αρώματα, γραβάτες και δερμάτινα είδη). Τα πιο διάσημα και ακριβά προϊόντα του οίκου είναι οι χειροποίητες τσάντες Birkin και Kelly που πήραν το όνομά τους από τις διασημότητες που τις χρησιμοποιούσαν. Ένας αγοραστής μπορεί να μπει στη λίστα αναμονής 2 έως 6 χρόνια και μπορεί να δώσει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσει μια τέτοια τσάντα.

Τελευταίος, αλλά ταυτόχρονα πρώτος είναι ο μεγιστάνας Μπερνάρ Αρνό που στη ζωή του ακολουθεί πιστά το ρητό του Τζον Κένεντυ: «όταν τα πράγματα γίνονται ζόρικα, συνεχίζουν μόνο οι ζόρικοι». Όταν, λοιπόν, η σχέση του κολοσσιαίου ομίλου πολυτελών ειδών με την επωνυμία LVMH, που έχει στην κατοχή του, ανέπτυξε μία δυσλειτουργική σχέση με τον ιστορικό οίκο Christian Dior, του οποίου κατείχε πλειοψηφικό μερίδιο, εκείνος εξαγόρασε το πρόβλημα.

Επιβεβαίωσε έτσι ότι “ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό“, όπως τον αποκαλούν φίλοι και εχθροί, γνωρίζει την πολύπλοκη τέχνη της κατά μέτωπο επίθεσης και των χρυσών deals. Εξαγοράζοντας πριν λίγα χρόνια τον ιστορικό οίκο έναντι 12,1 δισ. ευρώ όχι μόνο ενδυνάμωσε την οικογενειακή εταιρεία Groupe Arnault, αλλά και ανέβηκε στην 8η θέση της ιεραρχίας των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη. Σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη. Ο Μπερνάρ Αρνό είναι επίσης ιδιοκτήτης της Carrefour και των εφημερίδων “Parisien” και “Les Échos”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι