ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι πυρκαγιές αναζωπύρωσαν τα fake news

Οι πυρκαγιές αναζωπύρωσαν τα fake news, Μίνωας Ράπτης

Δραματικές στιγμές εξακολουθούν να ζουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών ανά την Ελλάδα, όπου υπάρχoυν ακόμα ενεργά πύρινα μέτωπα. Από την Εύβοια και την Γορτυνία, μέχρι και την Χαλκιδική, όπου χθες αργά το βράδυ ξέσπασαν νέες πυρκαγιές που φαίνεται να προκλήθηκαν από κεραυνούς. Όμως, πέρα από την αγωνία των πολιτών, στο διαδίκτυο μαίνεται και η πολιτική διαμάχη, με την παραπληροφόρηση και τα fake news να δίνουν και να παίρνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τελευταίο επεισόδιο το ζήτημα με την αφίσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έφερε την εικόνα της εθελόντριας δασοπυροσβέστριας Κατερίνας Ιωαννίδου, η οποία έγινε viral από τις πρώτες μέρες των πυρκαγιών. Η κ. Ιωαννίδου έλαβε μέρος στη μάχη κατά της φωτιάς στις Αφίδνες, όπου και τη “συνέλαβε” ο φωτογραφικός φακός. Οι φωτογραφίες της έγιναν γρήγορα ανάρπαστες, με το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς να τις χρησιμοποιεί στην επίμαχη αφίσα του.

Το πρόσωπο της κ. Ιωαννίδου απεικονίζεται στην αφίσα που φέρει ως λεζάντα «Για να αναπνεύσουμε, πρέπει να τους ανατρέψουμε» και συνεχίζει «Κάτω η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ». Η εθελόντρια δασοπυροσβέστρια ζήτησε από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook να αποσυρθεί η αφίσα καθώς η ίδια δεν επιθυμεί να εμπλέκεται σε πολιτικά παιχνίδια κανενός κόμματος.

Συγκεκριμένα η ανάρτησή της αναφέρει «Θα παρακαλέσω θερμά το ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποσύρει τη φωτογραφία μου από την αφίσα της άμεσα! Δεν έχω δώσει την άδεια μου να χρησιμοποιήσετε τη φωτογραφία μου γενικά και ειδικά σε πολιτικά και κομματικά παιχνίδια! Παρακαλώ πολύ δεν επιθυμώ να υπάρχει σε οποιουδήποτε κόμματος την αφίσα το πρόσωπό μου, ούτε να λάβω μέρος σε τέτοιες διαμάχες! Δεν έχει σχέση η εμπλοκή μου στις φωτιές με καμία πολιτική διαμάχη! Παρακαλώ άμεσα να αφαιρεθεί η φωτογραφία μου από τις αφίσες οποιουδήποτε κόμματος!».

Τα όσα αναπαράχθηκαν

Στη συνέχεια ξεκίνησε να αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλάι μιας γυναίκας που μοιάζει αρκετά με την εθελόντρια και τυγχάνει μάλιστα να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο! Παρόλο που δεν έγινε ποτέ ξεκάθαρο τι ακριβώς επεδίωκαν όσοι αναπαρήγαγαν τη συγκεκριμένη φωτογραφία, η κ. Ιωαννίδου επανήλθε επιβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που βρίσκεται στη φωτογραφία, προειδοποιώντας μάλιστα αυτή τη φορά ότι ενδέχεται να ακολουθήσει τη νομική οδό, εάν συνεχίσει το όνομα της να χρησιμοποιείται σε κομματικές διαμάχες.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο σχετικά με τις φωτιές που απασχόλησε ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες είναι οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, που κατέφθασαν στη χώρα μας για να βοηθήσουν στην κατάσβεση τους. Ελληνικός στρατιωτικός ιστότοπος δημοσίευσε ότι ο επικεφαλής του ρουμανικού πυροσβεστικού σώματος ανέφερε πως «όπως εμείς είδαμε την φορά της φωτιάς, ήταν σαν να μην ήθελε κάποιος να σβήσει».

Συμπλήρωσε επιπλέον πως «Η φωτιά μπορούσε να είχε σβήσει από την πρώτη μέρα. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο: εμείς όταν τελειώσει η αποστολή μας θα κάνουμε την έκθεση μας προς τον ευρωπαϊκό οργανισμός Natura και στον αντίστοιχο του ΟΗΕ γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί περιοχή Natura εδώ και αρκετά χρόνια και εμείς άλλα είδαμε και μάθαμε. Πρόληψη και αντιπυρικές ζώνες ως όφειλε μια τέτοια περιοχή… μηδέν» καταλήγει η φερόμενη ως μετάφραση των δηλώσεων.

Η απάντηση των Ρουμάνων

Η ανάρτηση αυτή πολύ γρήγορα κοινοποιήθηκε σε Facebook, Instagram, Twitter και άλλα μέσα, καθώς όπως είναι φυσικό, δημιουργεί την εικόνα ενός παντελώς αποδιοργανωμένου κράτους που δεν τηρεί τα προβλεπόμενα. Αποδείχθηκε όμως ότι η μόνη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ρουμάνος επικεφαλής της πυροσβεστικής ήταν προτού φτάσει το κλιμάκιο των πυροσβεστών στην Ελλάδα.

Τα όσα διαδόθηκαν όμως εντός της χώρας, έγιναν γνωστά και στην Ρουμανία. Ακολούθησε επιστολή του επικεφαλής της ρουμανικής πυροσβεστικής προς τον Νίκο Χαρδαλιά, στην οποία διαψεύδει τα όσα αναπαράγονται. «Εγώ και οι συνάδελφοί μου δεν είπαμε ότι οι δασικές πυρκαγιές που αναπτύχθηκαν στην περιοχή όπου λειτουργούσαμε, υπό την καθοδήγηση του Έλληνα αξιωματικού που ορίστηκε για την ομάδα μας, μπορούν να σβηστούν σε μία ημέρα. Επιχειρούμε στην περιοχή μεταξύ Σπαθάρι και Καλυβίων που βρίσκεται στο νησί της Εύβοιας, προκειμένου να διατηρήσουμε τη γραμμή για την κατάσβεση της πυρκαγιάς», αναφέρει.

Κάνει επίσης λόγο για «τεράστιο ψέμα», ενώ αναφέρεται και στην εξαιρετική συνεργασία που είχαν με το ελληνικό πυροσβεστικό σώμα. Απαντά επίσης σε όσους επιμένουν να ρωτάνε γιατί δεν προτιμάται πιο συχνά στην Ελλάδα η μέθοδος πυρόσβεσης που χρησιμοποιεί φωτιά. «Η μέθοδος ”πυρκαγιά” χρησιμοποιείται στη χώρα μας ως τελευταία επιλογή και σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν συνίσταται» λέει κλείνοντας ο Ρουμάνος επικεφαλής, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες ακολουθούν λίγο-πολύ το ίδιο σύστημα πυρόσβεσης. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο έκανε εκτενή αναφορά και ο κύριος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Στις 6 Αυγούστου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ενημερωτικούς ιστότοπους είχαν κυκλοφορήσει δύο φωτογραφίες, οι οποίες φέρεται να απεικόνιζαν το σπίτι του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στην Βαρυμπόμπη, επισημαίνοντας πως διασώθηκε από την πυρκαγιά, γιατί υπήρχε πυροσβεστικό όχημα. Ο υπουργός διέψευσε τις συγκεκριμένες αναφορές, ενώ και τα Ellinika Hoaxes χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ως «παραπληροφόρηση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι