Οι συντροφικοί καυγάδες έχουν κόστος – Πώς αντιδρά το σώμα όταν τσακώνεστε
15/10/2024Οι καβγάδες είναι ένα φυσικό μέρος κάθε σχέσης, αλλά έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι το σώμα σας φαίνεται να αντιδρά με περίεργους τρόπους κατά τη διάρκεια ή μετά από έναν καυγά με τον σύντροφό σας;
Το να τσακώνεσαι με τον σύντροφό σας μπορεί να σας στραγγίζει συναισθηματικά, αλλά έχει επίσης ένα εκπληκτικό κόστος στο σώμα σας. Ας δούμε έξι περίεργες, αλλά εντελώς φυσιολογικές, αντιδράσεις που μπορεί να έχει το σώμα σας όταν βρίσκεστε εν μέσω ενός έντονου καυγά και γιατί συμβαίνουν.
Η σύγκρουση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία σωματικών και συναισθηματικών αντιδράσεων που μπορεί να σας εκπλήξουν. Από μια καρδιά που χτυπά ακανόνιστα μέχρι τους πονοκεφάλους έντασης, το σώμα σας περνά από μερικά περίεργα πράγματα όταν τα συναισθήματα είναι στα ύψη.
Την επόμενη φορά που θα παρατηρήσετε την καρδιά σας να «βροντοχτυπάει», τους μύες σας να τεντώνονται ή η φωνή σας να τρέμει κατά τη διάρκεια ενός καυγά, θυμηθείτε ότι το σώμα σας αντιδρά στο άγχος με τρόπους που πιστεύει ότι θα σας προστατεύσει.
Η επίγνωση αυτών των αντιδράσεων μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, ακόμη και να προσεγγίσετε τις διαφωνίες με μια πιο ήρεμη, πιο προσεκτική στάση.
Τα συμπτώματα του καυγά
1. Ο καρδιακός σας ρυθμός εκτοξεύεται
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μπορεί να παρατηρήσετε όταν τσακώνεστε με τον σύντροφό σας είναι ότι η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά πιο γρήγορα. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας αντιδρά στο στρες ενεργοποιώντας την απόκρισή του «πάλη ή φυγή».
Όταν αντιλαμβάνεστε μια απειλή –ακόμα κι αν είναι απλώς ένα συναισθηματικό επιχείρημα– ο εγκέφαλός σας στέλνει σήματα στα επινεφρίδια σας για να απελευθερώσουν αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί την αύξηση του καρδιακού σας παλμού. Το σώμα σας προετοιμάζεται είτε να αμυνθεί είτε να ξεφύγει από τον κίνδυνο, παρόλο που δεν είστε σωματικά σε κίνδυνο.
Γιατί συμβαίνει: Η απάντηση μάχης ή φυγής είναι ένας αρχαίος μηχανισμός επιβίωσης, αλλά κατά τη διάρκεια συναισθηματικών συγκρούσεων, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσκοπα άγχος. Αυτή η καρδιά που χτυπά σαν τρελή δεν σας βοηθά να κερδίσετε τη διαμάχη, αλλά είναι ο τρόπος του σώματός σας να προσπαθεί να σας προστατεύσει.
2. Αρχίζετε να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο
Έχετε βρεθεί ποτέ να ιδρώνετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός καυγά; Αυτή είναι μια άλλη παρενέργεια της αντίδρασης του σώματός σας στο στρες. Όταν είστε αναστατωμένοι ή ανήσυχοι, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα ενεργοποιείται και διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγρά χέρια, κοκκινισμένο πρόσωπο ή πλήρη εφίδρωση, ακόμα κι αν το δωμάτιο δεν είναι ιδιαίτερα ζεστό.
Γιατί συμβαίνει: Η εφίδρωση είναι ο τρόπος του σώματός σας να δροσίζεται ως απάντηση στο άγχος ή στον φόβο. Δυστυχώς, δεν κάνει διάκριση μεταξύ συναισθηματικού και σωματικού στρες, γι’ αυτό και το σώμα σας αντιδρά με τον ίδιο τρόπο είτε τρέχετε σε αγώνα είτε τσακώνεστε με τον σύντροφό σας.
3. Οι μύες σας σφίγγουν και τεντώνονται
Κατά τη διάρκεια ενός καυγά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι ώμοι, ο λαιμός ή το σαγόνι σας σφίγγονται ή πονάνε. Αυτή η μυϊκή ένταση είναι μία ακόμη απάντηση στο άγχος της σύγκρουσης. Όταν είστε αναστατωμένοι, το σώμα σας προετοιμάζεται για μια πιθανή φυσική αντιπαράθεση τεντώνοντας τους μύες σας, παρόλο που δεν είναι πιθανό να χρειαστεί να αμυνθείτε σωματικά. Εάν ο τσακωμός συνεχιστεί, αυτή η μυϊκή ένταση μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία ή ακόμα και σε πονοκέφαλο αργότερα.
Γιατί συμβαίνει: Η μυϊκή ένταση είναι μέρος του αμυντικού μηχανισμού του σώματος, που σας προετοιμάζει να δράσετε γρήγορα σε περίπτωση κινδύνου. Δυστυχώς, η παρατεταμένη ένταση κατά τη διάρκεια των καβγάδων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία, πόνο ή πονοκέφαλο έντασης όταν η αδρεναλίνη εξασθενήσει.
4. Το στομάχι σας αισθάνεται περίεργα
Είχατε ποτέ έναν «κόμπο» στο στομάχι σας κατά τη διάρκεια ενός καυγά; Αυτό το ανησυχητικό συναίσθημα προκαλείται από τη σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου σας, που συχνά αναφέρεται ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου». Όταν είστε αγχωμένοι ή αναστατωμένοι, το σώμα εκτρέπει το αίμα από το πεπτικό σας σύστημα σε πιο κρίσιμες περιοχές, όπως οι μύες και ο εγκέφαλός σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πεπτική δυσφορία, ναυτία ή ακόμα και ξαφνική επιθυμία να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο.
Γιατί συμβαίνει: Το άγχος μπορεί να προκαλέσει τον όλεθρο στο έντερο σας, συχνά κάνοντάς σας να αισθάνεστε αδιαθεσία ή πρήξιμο σε στιγμές συναισθηματικά φορτισμένες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο στομάχι, όπως ναυτία ή δυσπεψία, μετά από μια έντονη διαμάχη.
5. Η φωνή σας μπορεί να τρέμει ή να γίνεται πιο δυνατή
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι η φωνή σας αρχίζει να τρέμει ή να γίνεται πιο δυνατή όταν βρίσκεστε στη μέση ενός καυγά; Αυτό συμβαίνει επειδή συναισθήματα όπως ο θυμός και ο φόβος μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τους μύες στον λαιμό σας. Το άγχος και η απογοήτευση μπορεί να προκαλέσουν ένταση των φωνητικών χορδών, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο του ύψους ή της έντασης της φωνής σας. Καθώς τα συναισθήματά σας εντείνονται, το ίδιο συμβαίνει και με τη φωνή σας, και μερικές φορές μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε σαν να σκάει ή να τρέμει.
Γιατί συμβαίνει: Η φωνή σας είναι στενά συνδεδεμένη με τα συναισθήματά σας και όταν είστε συγκλονισμένοι, η ένταση στον λαιμό σας μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του πώς ακούγεστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι τείνουν να υψώνουν τις φωνές τους ή να αγωνίζονται να μιλήσουν ήρεμα κατά τη διάρκεια έντονων διαφωνιών.
6. Μπορεί να αισθάνεστε μια παρόρμηση να κλάψετε ή να γελάσετε
Το κλάμα κατά τη διάρκεια ενός καυγά είναι συνηθισμένο, αλλά έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να θέλει να γελάσει σε μια ακατάλληλη στιγμή κατά τη διάρκεια ενός καυγά; Και οι δύο αντιδράσεις είναι συναισθηματικές απελευθερώσεις, αλλά συμβαίνουν για διαφορετικούς λόγους. Το κλάμα είναι συνήθως αποτέλεσμα του να νιώθεις συγκλονισμένος, ευάλωτος ή απογοητευμένος. Από την άλλη πλευρά, το γέλιο μπορεί να είναι ένας ασυνείδητος αμυντικός μηχανισμός όταν το σώμα σας δεν ξέρει πώς να επεξεργαστεί το άγχος, οδηγώντας σε μια περίεργη αντίδραση σε μια τεταμένη κατάσταση.
Γιατί συμβαίνει: Η συναισθηματική σας κατάσταση μπορεί μερικές φορές να παρακάμψει τη λογική, προκαλώντας σας να κλάψετε ή να γελάσετε ως απάντηση σε συναισθήματα άγχους ή δυσφορίας. Και οι δύο αντιδράσεις είναι τρόποι με τους οποίους το σώμα σας προσπαθεί να απελευθερώσει τη συναισθηματική ένταση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Σε συνεργασία με το womanidol