Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ευρώπη – Πόσο αντέχουν οι ΜΕΘ

Οι στρατηγικές αντιμετώπισης της πανδημίας στην Ευρώπη – Πόσο αντέχουν οι ΜΕΘ

Οι Ευρωπαίοι είναι κάτι παραπάνω από προβληματισμένοι καθώς βλέπουν να μειώνονται τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνουν τα εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών στα όριά τους όσο περνάνε οι μέρες. Ενδεικτικά, ενώ η Γερμανία δείχνει να αντέχει μέχρι τον Δεκέμβριο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γαλλία και την Ελβετίας ενδέχεται αγγίξουν την πληρότητα τους μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, πολλές χώρες της ΕΕ μετρούν πολλούς νεκρούς από τον κορονοϊό που ξεπερνάει κατα πολύ τον παγκόσμιο μέσο όρο. Η Ελλάδα, συγκριτικά με τις άλλες χώρες της ΕΕ, βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στους θανάτους ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος με τους λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, κίνδυνος ελλοχεύει.

Χθες, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, τα κρούσματα στην Ισπανία άγγιξαν αριθμό ρεκόρ 55.019. Ήδη, από τις 25 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση επανέφερε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη τη χώρα και εισήγαγε μια εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της επανεμφάνισης του ιού. Οι τοπικές αρχές μπορούν να απαγορεύουν τα ταξίδια σε διαφορετικές περιοχές. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας είχε αρχικά διαρκέσει 15 ημέρες, αλλά ο Pedro Sánchez είπε ότι θα ζητήσει από το Κοινοβούλιο να την παρατείνει εάν είναι απαραίτητο.

  • Οι Σουηδοί κάτοικοι έχουν πει να αποφεύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα εμπορικά κέντρα, τα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις πισίνες και τα γυμναστήρια. Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη. Είμαστε σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από αυτή που ήμασταν μια εβδομάδα νωρίτερα και είναι πολύ σοβαρή, λέει η γιατρός Eva Melander, σε συνέντευξη Τύπου του Δημόσιου Οργανισμού Υγείας της Σουηδίας.
  • Το Βέλγιο είναι ίσως το πιο ζορισμένο κράτος μέλος καθώς οι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν διλήμματα για το ποιος έχει ανάγκη περισσότερο από ένα κρεβάτι παρά το γεγονός ότι έχουν διπλασιάσει την χωρητικότητα των μονάδων εντατικής θεραπείας. Στη χώρα έκλεισαν τα μπαρ και τα εστιατόρια για τέσσερις εβδομάδες καθώς τα πληρώματα ασθενοφόρων λένε ότι δεν μπορούν να αντέξουν τόσες μετακινήσεις ασθενών καθώς αυξάνουν καθημερινά. «Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που μεταφέρονται καθημερινά είναι περίπου 30 έως 40, είναι μια αύξηση κατά 70% της δραστηριότητάς μας», όπως αναφέρεται στο Reuters. 
  • Η Αγγλία θα ξεκινήσει ένα μήνα καραντίνας από την Πέμπτη, καθώς τα νοσοκομεία βλέπουν να αυξάνονται οι ασθενείς με κορονοϊό κατά 60% σε 10 ημέρες. Σε εθνικό επίπεδο διαπιστώθηκε ότι οι λοιμώξεις διπλασιάζονταν κάθε 9 ημέρες, σε σύγκριση με 29 ημέρες πριν. Σε μελέτη φαίνεται ότι η Βρετανία αντιμετωπζίει μεγάλα προβλήματα. Ο καθηγητής Steven Riley από το Imperial, δήλωσε: «Το μέγεθος και ο σχεδιασμός της μελέτης μας σημαίνει ότι είμαστε σε θέση να προσφέρουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας της Αγγλίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο αριθμός των λοιμώξεων συνεχίζουν να αυξάνονται. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν τα πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, γι ‘αυτό η συνεχής παρακολούθηση είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι λειτουργεί και να προσαρμόσουμε τις απαντήσεις ανάλογα».
  • Η Ιταλία η κατάσταση φέρνει στις μνήμες τις εικόνες της Άνοιξης του 2020. Η κυβέρνηση έκλεισε τους κινηματογράφους, τις πισίνες, τα θέατρα και τα γυμναστήρια και θα επιβάλει όρια νυχτερινής απαγόρευσης και ταξιδιών από την Τετάρτη.
  • Η Ελλάδα θα ξεκινήσει μερική καραντίνα για έναν μήνα, ενώ στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες επεβλήθη ολοκληρωτικό lockdown.
  • Η Πορτογαλία θα επανέλθει σε μερικό lockdown από την Τετάρτη για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
  • H Γαλλία ανέφερε ρεκόρ 52.518 περιστατικών ενώ η χώρα βρίσκεται σε πλήρες κλείσιμο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
  • Το μερικό κλείσιμο της Αυστρίας θα ξεκινήσει την Τρίτη.

Πάντως η τάση για κρεβάτια επειγόντων περιστατικών στα νοσοκοµεία φαίνεται να είναι πτωτική. Ενδεικτικά, η Ισπανία και ειδικά η Ιταλία έχουν μειώσει δραματικά τα κρεβάτια από τη δεκαετία του 1980 μέχρι το 2014. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας! Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του 2012, κατά μέσο όρο, υπήρχαν 11,5 κρεβάτια  νά 100.000 επικεφαλής πληθυσμού, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ. Ενώ στη Γερμανία υπήρχαν 29,2, στην Πορτογαλία έφταναν μόλις τα 4.2!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι