Οι τάρανδοι της Σιβηρίας – Ψυχολογικές επιχειρήσεις της κλιματολαγνείας

Οι τάρανδοι της Σιβηρίας - Ψυχολογικές επιχειρήσεις της κλιματολαγνείας, Σωτήρης Καμενόπουλος

Η τελευταία καιρική έξαρση στη βόρεια Ευρώπη έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει ένα νέο πανευρωπαϊκό μπαράζ ψυχολογικών επιχειρήσεων (Psy-Ops) με στόχο τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αφορμή αυτή τη φορά οι πραγματικά υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερο επικοινωνιακό αποκορύφωμα αποτελεί η περίπτωση του θανάτου ορισμένου αριθμού ταράνδων στη Νορβηγία και οι δασικές πυρκαγιές (wild-fires) στη Σιβηρία.

Ας ξεκινήσουμε από τις δασικές πυρκαγιές της Σιβηρίας των οποίων, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η γενεσιουργός αιτία ήταν κεραυνός (και όχι η Κλιματική Αλλαγή). Σύμφωνα με επιστημονική εργασία που εκπονήθηκε το 1996 διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ετών 1550 και 1978 καταγράφηκαν 30 έτη δασικών πυρκαγιών (T. W. Swetnam. 1996. «Fire and Climate History in the Central Yenisey Region, Siberia». Fire in Ecosystems of Boreal Eurasia. Springer.). Από τα 30 έτη μεγάλων δασικών πυρκαγιών (fire years) διαπιστώθηκε ότι παρά το γεγονός των ξηρών κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν ελάχιστες πυρκαγιές οφειλόταν στις ξηρές κλιματικές συνθήκες.

Οι δενδροκλιματικές μελέτες έδειξαν πως στις εκατοντάδες φωτιές που είχαν συμβεί στη διάρκεια των 428 ετών δεν υπήρχε συσχέτιση με τις ξηρές κλιματικές συνθήκες αλλά με το γεγονός ότι μεγάλες περιοχές της Σιβηρίας κατοικήθηκαν από ανθρώπους οι οποίοι έβαζαν φωτιές για να μετατρέψουν τα δάση σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η επέκταση των οικισμών προς τη Σιβηρία άλλαξε το πρότυπο των πυρκαγιών, συνεπώς το πρότυπο της περιόδου του τέλους του 19ου αιώνα δεν είναι καλό για να δημιουργήσει συγκριτικό ανάλογο για μελλοντική χρήση σε σχέση με τις πυρκαγιές από κλιματικές μεταβολές.

Με λίγα λόγια, στη διάρκεια των 428 ετών που μελετήθηκαν, είτε πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση, είτε μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ της ξηρασίας και των πυρκαγιών στη Σιβηρία. Παρόλα αυτά, όντως οι μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Σιβηρίας των τελευταίων εκατοντάδων ετών συσχετίσθηκαν με την επίδραση των ανθρώπων καθώς αυτοί κατοίκησαν τη Σιβηρία και έβαζαν μεγάλες πυρκαγιές με στόχο τη μετατροπή των δασών σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ως εκ τούτου, καμία σχέση δεν έχει η αλλαγή του κλίματος με τις πυρκαγιές της Σιβηρίας και μία ακόμη προσπάθεια αποπροσανατολισμού της παγκόσμιας κοινής γνώμης πέφτει στο κενό. Μία προσπάθεια η οποία προσομοιάζει με την αντίστοιχη προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια της τραγικής πυρκαγιά στο Μάτι όταν κάποιοι άλλοι κλιματολάγνοι προσπάθησαν να τη συνδέσουν – αποτυχημένα – με την αλλαγή του κλίματος.

Τι συμβαίνει με τους ταράνδους

Ας πάμε τώρα στην περίπτωση των ταράνδων της Νορβηγίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα 200 τάρανδοι βρέθηκαν νεκροί από την πείνα στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική. Σύμφωνα με το Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας το φαινόμενο αυτό εξηγείται μόνο από την κλιματική αλλαγή στην περιοχή. Εάν οι Νορβηγοί επιστήμονες θεωρούν την υπερθέρμανση του πλανήτη (εξαιτίας της υποτιθέμενης ανθρωπογενούς αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα, η οποία με τη σειρά της υποτίθεται ότι οφείλεται στη χρήση των υδρογονανθράκων) υπεύθυνη για το θάνατο των ταράνδων, τότε τίθεται σοβαρό (γεω)πολιτικό και οικονομικό θέμα με τη Νορβηγία.

Η Νορβηγία αξιοποιεί τους υδρογονάνθρακές της εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Νορβηγία ως χώρα πλούτισε από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων: το αποκαλούμενο Νορβηγικό Fund αγγίζει αυτή τη στιγμή την αξία του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Κάθε Νορβηγός πολίτης είναι εκατομμυριούχος. Εάν λοιπόν, το κρατικό Πολικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας – το οποίο ίσως να έχει ωφεληθεί οικονομικά από την αξιοποίηση των Νορβηγικών υδρογονανθράκων – θεωρεί πολύ σημαντικό το γεγονός του θανάτου των 200 ταράνδων, τότε θα αναγνωρίζει σίγουρα και τις ευθύνες του κράτους της Νορβηγίας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Εάν πράγματι συμβαίνει αυτό, τότε η Νορβηγία ως κράτος θα πρέπει σίγουρα να επιστρέψει στην παγκόσμια κοινότητα (Return to – Global – Society) αυτά τα οποία οφείλει εξαιτίας του πλουτισμού της από τους υδρογονάνθρακες. Με λίγα λόγια, εάν όντως το κρατικό Νορβηγικό Πολικό Ινστιτούτο θεωρεί την υπερθέρμανση του πλανήτη ως ανθρωπογενές φαινόμενο, τότε δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να επιστρέψει η Νορβηγία ένα μεγάλος μέρος του Νορβηγικού Fund (πχ. το 50% = 500 δισεκατομμύρια δολάρια) εκεί που ανήκει (δηλαδή στην παγκόσμια κοινότητα) ώστε να χρηματοδοτηθούν επιστημονικές έρευνες για την αποσόβηση του τρομακτικού σεναρίου της καταστροφής του ανθρώπινου γένους εξαιτίας των Νορβηγικών υδρογονανθράκων;

Ή και να ενισχυθούν τοπικές κοινωνίες οι οποίες θα επηρεαστούν αρνητικά από την υπερθέρμανση του πλανήτη; Δεν γίνεται ο κάτοικος του Νέου Δελχί ή ο κάτοικος της Κρήτης να επωμίζεται τις καταστροφικές συνέπειες του πλουτισμού των Νορβηγών με την ανύψωση των υδάτων. Π.χ. ακούμε συνέχεια εδώ και πολλά χρόνια ότι η Κρήτη θα ερημοποιηθεί ή/και ότι θα ανυψωθεί η στάθμη της θάλασσας με δραματικές συνέπειες στους παραλιακούς πληθυσμούς του νησιού. Σε αυτό προφανώς θα έχει συμβάλλει ο πλουτισμός των Νορβηγών από τους υδρογονάνθρακες.

Ως εκ τούτου δεν θα ήταν πολιτικά ορθό να συμβάλλει το Νορβηγικό Fund στην μελλοντική αποκατάσταση των Κρητικών οι οποίοι θα επηρεασθούν τόσο πολύ αρνητικά; Γιατί να καταστραφούν οικονομικά από την ερημοποίηση της Κρήτης οι επιχειρηματίες της Κρήτης εξαιτίας του πλουτισμού του Νορβηγικού Fund; Στον πολυπολικό και αλληλοσυνδεόμενο παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε, τα κέρδη του ενός καθίστανται ζημίες του άλλου.

Η ευτυχία τους ενός μπορεί να καταστεί δυστυχία του άλλου. Φυσικά η παραπάνω πρόταση είναι – προς το παρόν – προφανώς αιρετική, αλλά κατατίθεται απλώς για να καταδείξει το γεγονός ότι τα κάθε είδους κρατικά Ινστιτούτα πρέπει να προσέχουν τί υποστηρίζουν γιατί οι προτάσεις-συνέπειες που μπορεί να προκύψουν είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του» λέμε στην Ελλάδα…

Η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

Ωστόσο, επειδή πιο πάνω αναφέρθηκαν ορισμένα οικονομικά στοιχεία από τη Νορβηγία, ας σταθούμε λίγο και στην Ελλάδα με «οικονομικό» βλέμμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται από διάφορα Ελληνικά ΜΜΕ η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τις «Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα». Στόχος είναι να πεισθούν οι Έλληνες πολίτες για τη σοβαρότητα της κλιματικής κατάστασης. Ας ειπωθούν λοιπόν τα εξής επειδή ο Ελληνικός λαός, ο οποίος πληρώνει με τους φόρους του τους υπαλλήλους της ΤτΕ, οφείλει να θυμάται:

  1. Η έκθεση της ΤτΕ ξεκίνησε να καταρτίζεται το Μάρτιο του 2009, πριν 10 χρόνια, (Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) και ολοκληρώθηκε πριν 8 χρόνια, τον Ιούνιο 2011 (Κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου).
  2. Η Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή όχι μόνο δεν κατάφερε να προστατεύσει τους Έλληνες πολίτες από την έλευση της οικονομικής κρίσης του 2008, αλλά όταν αυτή η κρίση πρωτο-δημιουργήθηκε, η Κυβέρνηση Καραμανλή υποστήριξε τον Ιανουάριο του 2008 ότι «η οικονομίας μας είναι θωρακισμένη». Μετά από δύο χρόνια πτωχεύσαμε. Η Κυβέρνηση ΓΑΠ, της Πράσινης Οικονομίας και των ΑΠΕ μας έβαλε στα Μνημόνια. Από την περίοδο που καταρτίσθηκε η Έκθεση της ΤτΕ έχουν συμβεί πολλά. Πάρα πολλά.

Το σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα πτώχευσε και μπήκε σε διαρκή Μνημόνια. Αυτό, όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω και ας με διορθώσει κάποιος/α εάν κάνω λάθος, δεν μπόρεσε να προβλέψει καμία Έκθεση της ΤτΕ. Π.χ. είχαν προειδοποιηθεί οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου από την ΤτΕ το 2006 και το 2008 για τους οικονομικούς κινδύνους όταν τα αμερικανικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Fannie Mae and Freddie Mac κατέρρεαν με αποτέλεσμα την κατάρρευση της μεσιτικής αγοράς η οποία πέρασε στην Ευρώπη λίγο καιρό μετά; Εάν οι κύριοι Καραμανλής και Παπανδρέου είχαν προειδοποιηθεί από την ΤτΕ το 2008, τότε αυτοί οφείλουν εξηγήσεις. Εάν δεν είχαν προειδοποιηθεί από την ΤτΕ, τότε η ΤτΕ οφείλει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό.

Ας τεθεί το εξής ερώτημα: στην Επιτροπή που κατάρτισε την Έκθεση της ΤτΕ για την Κλιματική Αλλαγή είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν επιστήμονες οι οποίοι αμφισβητούν τη συσχέτιση του διοξειδίου του άνθρακα με τις αλλαγές του κλίματος; Εάν όχι, τότε η Έκθεση της ΤτΕ θεωρείται υποκειμενική και μονόπλευρη. Πώς είναι δυνατόν να ξεκινά μία μελέτη με δεδομένο αξίωμα μία υπόθεση την οποία μεγάλη μερίδα επιστημόνων παγκοσμίως αμφισβητεί;

Μια παρωχημένη έκθεση

Η Έκθεση της ΤτΕ έλαβε υπόψιν της μία μόνο μεταβλητή (διοξείδιο του άνθρακα) για να ερμηνεύσει ένα πολυπαραγοντικό στοχαστικό σύστημα όπως το παγκόσμιο κλίμα. Και όχι μόνο αυτό: με μία μόνο μεταβλητή είναι αδύνατον να κάνει κάποιος επιστήμονας πρόβλεψη για τη συμπεριφορά ενός πολυπαραγοντικού συστήματος για τα επόμενα 20, 50 ή 100 χρόνια.

Το αντίστοιχο παράδειγμα θα ήταν εάν ένας/μία οικονομολόγος ή τραπεζίτης ελάμβανε υπόψιν του/της μόνο μία οικονομική μεταβλητή (πχ. πληθωρισμό) για να ερμηνεύσει και να κάνει προβλέψεις για την Παγκόσμια Οικονομία για τα επόμενα 20, 50 ή 100 χρόνια. Θα το δεχόταν αυτό η ΤτΕ; Για να δοθεί ένα άλλο πιο χειροπιαστό παράδειγμα: είναι δυνατόν ένα γιατρός να κάνει πρόβλεψη για την υγεία ενός ασθενή για τα επόμενα 20 ή 50 χρόνια με τη χρήση μόνο ενός ιατρικού δείκτη (πχ. της πίεσης);

Κατά τη διάρκεια κατάρτισης της Έκθεσης της ΤτΕ υπήρχε η άποψη στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό, αλλά και στους τραπεζίτες, ότι υδρογονάνθρακες δεν διαθέτει η Ελλάδα. Από τότε λοιπόν αποκαλύφθηκε ότι, όντως, ναι η Ελλάδα ίσως διαθέτει αξιοποιήσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων καθώς εταιρείες κολοσσοί ενδιαφέρονται να αποκαλύψουν τον Ελληνικό θησαυρό. Αυτός ο οικονομικός παράγοντας θα ήταν ίσως πάρα πολύ σημαντικός για να μη συμπεριληφθεί σε μία οικονομική Έκθεση.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη Έκθεση της ΤτΕ θεωρείται πλέον παρωχημένη, άκαιρη, υποκειμενική, αναξιόπιστη και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από κανένα αποφασίζοντα. Προσωπικά, με όλο το δέοντα σεβασμό, θα συμβούλευα τον νυν Διοικητή της ΤτΕ αξιότιμο κύριο Στουρνάρα να πετάξει κυριολεκτικά στα σκουπίδια την εν λόγω Έκθεση.

Ψυχολογικές επιχειρήσεις

Αφού λοιπόν αναλύθηκαν τα παραπάνω ας πάμε στο ζουμί: η φράση κλειδί είναι οι «ψυχολογικές επιχειρήσεις». Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις παρατηρούνται από την προπαγάνδα και τον προσηλυτισμό των θρησκειών ως το απόγειο της επιστημονικής προπαγάνδας του 20ου αιώνα.

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις είναι «σχεδιασμένες ενέργειες που χρησιμοποιούν μεθόδους επικοινωνίας και άλλα μέσα, που απευθύνονται σε εγκεκριμένο κοινό, έτσι ώστε να επηρεάζουν αντιλήψεις νοοτροπίες και συμπεριφορές ώστε να επιτύχουν την επίτευξη των πολιτικών αντικειμενικών σκοπών». Σε κάθε ψυχολογική επιχείρηση υπάρχουν οι «πομποί» και οι «δέκτες». Οι «πομποί» προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους «δέκτες». Να τους μετατρέψουν σε εύπλαστη μάζα ώστε όταν και εάν χρειασθεί να καταστούν πειθήνια όργανα υπακοής. Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

• Λευκές: χρήση αληθινών γεγονότων
• Γκρίζες: χρήση μισής αλήθειας
• Μαύρες: χρήση ψευδών καταστάσεων

Π.χ. μαύρη ψυχολογική επιχείρηση ήταν –και παραμένει ορισμένες φορές – η προσπάθεια να συσχετισθούν οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων με σεισμούς. Γκρίζα ψυχολογική επιχείρηση αποτελεί η απόκρυψη του γεγονότος ότι οι ΑΠΕ δεν επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Οι πρώτες ύλες των ΑΠΕ (μέταλλα κλπ.) προέρχονται από ορυχεία. Δεν προέρχονται από το υπερπέραν. Συνεπώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι ΑΠΕ συμμετέχουν με τραγικό τρόπο στην περιβαλλοντική καταστροφή σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μπορεί να μη το βλέπουν οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης ή του Άμστερνταμ αλλά συμβαίνει. Γκρίζα ψυχολογική επιχείρηση αποτελεί ολόκληρη η θεωρία της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής.

Προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης

Αυτό που ζει η ανθρωπότητα εδώ και πολύ καιρό, και κορυφώνεται το τελευταίο διάστημα ειδικά στην ΕΕ, είναι η προσπάθεια χειραγώγησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, μέσω γκριζο-μαύρων ψυχολογικών επιχειρήσεων ώστε να επηρεαστεί και να αποδεχθεί χωρίς αντιδράσεις την επιβολή δυσβάστακτων πράσινων φόρων με πρόσχημα την αλλαγή του κλίματος. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το δήλωσε στην πρώτη της ομιλία όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Το αποτυχημένο αμερικανικό μοντέλο Green New Deal, το οποίο απορρίφθηκε σύσσωμα από το Κογκρέσο, ακόμη και από τους γερουσιαστές που το κατέθεσαν ως πρόταση(!), προσπαθεί να το περάσει η κυρία Λάϊεν στους λαούς της ΕΕ. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη μετατροπή της Κομισιόν σε πράσινο σοβιετικό πολιτμπιρό. Οι πράσινοι σοβιετικοί φόροι της κυρίας Λάϊεν θα στρεβλώσουν την Ευρωπαϊκή ελεύθερη αγορά. Ταυτόχρονα, το ευρωπαϊκό Green Deal της κυρίας Λάϊεν θα καταστεί ένα τέταρτο, πράσινο, μόνιμο δυσβάστακτο Μνημόνιο (τύπου ΕΤΜΕΑΡ;).

Ποιοί Έλληνες ευρωβουλευτές και βουλευτές θα το στηρίξουν; Ποιοί θα ωφεληθούν, εμμέσως, από αυτό; Οι εισαγωγείς ενέργειας; Με ποιό παράλληλο στόχο; Να σταματήσουν οι έρευνες για τους Ελληνικούς υδρογονάνθρακες; Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές βρίσκουν ώτα ευήκοα εντός της Ελληνικής πολιτικής σκηνής, και στην παρούσα Κυβέρνηση…

ΥΓ . Για να προλάβω τους καλοθελητές οι οποίοι θα τολμήσουν να ξανα-αναφερθούν σε «συνωμοσιολογίες», «ψευδοεπιστήμες» κλπ., ας ενημερωθούν ότι τέτοιου είδους ψυχολογικές επιχειρήσεις με τη συμμετοχή διαφόρων ειδικοτήτων (πχ. κοινωνιολόγων και ψυχολόγων!) υφίστανται στους διαδρόμους των Βρυξελλών με κοινή παρουσία των ευρωπαϊκών λόμπι ορισμένων ΑΠΕ…Οι δε συναντήσεις πραγματοποιούνται πολύ κοντά στο κτίριο των εν λόγω λόμπι. Ορισμένες φορές αυτές οι συναντήσεις προσομοιάζουν σε «social engineering».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι