ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Βρετανοί μπερδεύτηκαν με τις δύο Όμικρον που “δεν πιάνει” το μοριακό τεστ

Οι Βρετανοί μπερδεύτηκαν με τις δύο Όμικρον που "δεν πιάνει" το μοριακό τεστ, Όλγα Μαύρου

Κυκλοφόρησε η είδηση ότι τα PCR test δεν πιάνουν την Όμικρον, όμως αυτό αποτελεί παρερμηνεία των δηλώσεων των ειδικών στη Βρετανία, που εντόπισαν ένα λίγο διαφορετικό “ξαδελφάκι” της Όμικρον. Αυτός ο κοντοσυγγενής της συγκεκριμένης μετάλλαξης, έχει μερικές διαφορές από την βασική παραλλαγή και στα PCR test φαίνεται σαν συνήθης κορονοϊός, πχ. σαν Δέλτα, και όχι ως Όμικρον.

Για την αναγνώρισή του χρειάζεται η συνήθης, χρονοβόρα και δαπανηρή γονιδιωματική ανάλυση, όπως ήταν μέχρι τώρα εξάλλου ο βασικός τρόπος ταυτοποίησης των στελεχών. Δεν είναι πάντως “δουλειά” του PCR τεστ να ανιχνεύει το στέλεχος, αλλά απλά να δείχνει αν κάποιος είναι φορέας Covid ή όχι, και αυτό εξακολουθούν να το δείχνουν τα μοριακά τεστ για όλα τα νέα στελέχη ή παραλλαγές.

Εκείνο που δεν δείχνουν, είναι αν πρόκειται σίγουρα για Όμικρον ή όχι. Όμως ούτως ή άλλως ο έλεγχος για την εξακρίβωση του στελέχους που έχει προσβάλει κάποιον, γίνεται τελικά πάντα με γονιδιωματικό έλεγχο και όχι απλώς με PCR τεστ. Να τι έγινε εν προκειμένω: οι Νοτιοαφρικανικοί πρόσεξαν πρώτοι ότι μπορούν να κόψουν δρόμο στη διάγνωση της Όμικρον ταυτοποιώντας την μόνο με μοριακό έλεγχο σε λίγες ώρες και όχι με την πιο χρονοβόρα γονιδιωματική ανάλυση.

Σε αυτή τη “συντόμευση” οδηγήθηκαν επειδή κάνοντας PCR τεστ διαπίστωσαν ότι η Όμικρον είχε μόνον δύο από τις τρεις πρωτεΐνες που αναζητεί το τεστ. Όταν λοιπόν στο τεστ έβλεπαν ότι η τρίτη πρωτεΐνη έλειπε, υποψιάζονταν αμέσως ότι είχαν να κάνουν με Όμικρον και έτσι αντί να κάνουν γονιδιωματικό έλεγχο σε χιλιάδες τεστ καθημερινά, έκαναν ανάλυση μόνο στα ύποπτα PCR, δηλαδή σε όσα είχαν εντοπίσει μόνον δύο πρωτεΐνες από τις τρεις.

Η “stealth” Όμικρον

Εκείνο που συνέβη τώρα είναι ότι ίσως χάνεται αυτή η ευκολία, γιατί μια μικρή παραλλαγή της Όμικρον διαθέτει και την τρίτη πρωτεΐνη, όπως η Δέλτα. Σε αυτή την περίπτωση το PCR τεστ δεν “δείχνει” Όμικρον γιατί βρίσκει τρεις πρωτεΐνες και όχι δύο. Το θέμα αφορά κυρίως του ειδικούς στο γονιδιωματικό έλεγχο, που μέχρι τώρα στηρίζονταν στα PCR test για ένα πρώτο “κοσκίνισμα” των τεστ. Με το ξαδελφάκι της Όμικρον να διαθέτει και τις τρεις πρωτεΐνες σαν συνηθισμένος κορονοϊός, αναγκάζονται τώρα να κάνουν γονιδιωματικό έλεγχο σε όλα τα τεστ για να εντοπίσουν την συγγενή της Όμικρον.

Η ανακάλυψη της νέας μορφής της Όμικρον ώθησε τους επιστήμονες στη Βρετανία να χωρίσουν τη γενεαλογία B.1.1.529 σε τυπική Όμικρον, γνωστή ως BA.1, και στη νεότερη παραλλαγή, ως BA.2. «Υπάρχουν δύο μορφές εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο καθηγητής Φρανσουά Μπαγιού, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής στο University College του Λονδίνου.

«Οι δύο μορφές μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά» πρόσθεσε. Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές αποκαλούν τη νέα παραλλαγή “stealth Omicron” (stealth ονομάζεται η ικανότητα να περνά ένα όπλο απαρατήρητο) επειδή αν και φαίνεται ότι είναι Covid, δεν αναγνωρίζεται ως Όμικρον. Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική παραλλαγή της. Η παραλλαγή stealth εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία και τον Καναδά, μπορεί όμως να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.

Αρχίζουν τη διανομή του χαπιού της Merck

H Βρετανία ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα τη χορήγηση του χαπιού της Merck κατ’ οίκον για να περιοριστούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω Covid-19. Το χάπι της Merck θα χορηγείται σε ευάλωτες ομάδες. Όπως δείχνουν οι έρευνες το χάπι της Merck μειώνει ως και κατά 30% τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον κορονοϊό και αναμένεται να το λάβουν 5.000 ασθενείς στο πλαίσιο μιας κλινικής δοκιμής που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Με αυτήν τη δοκιμή εξετάζουμε εάν οι νέες, πολλά υποσχόμενες, θεραπευτικές αγωγές, που βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση, θα μειώσουν την ανάγκη για νοσηλεία», είπε σχετικά ο καθηγητής Ιατρικής της Οξφόρδης και επικεφαλής της έρευνας, Κρις Μπάτλερ. Στις ευάλωτες ομάδες συγκαταλέγονται καρκινοπαθείς και μεταμοσχευμένοι ασθενείς ενώ ο Βρετανός υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ιστορικό βήμα και μια «νέα εποχή κατά την οποία μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε φάση μόλυνσης από τον φονικό ιό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx