ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οικογενειακώς σε ΜΕΘ μάνα και γιοί – Κυβερνητικό “όχι” σε lockdown

Ξορκίζει το lockdown η κυβέρνηση

Στην Πάτρα εισήχθησαν σε ΜΕΘ τρία μέλη της ίδιας οικογένειας από τον Πύργο Ηλείας, 75χρονη μητέρα και οι δυο γιοι της, κατά πληροφορίες 55 και 50 ετών αντίστοιχα. Ο ιατρικός σύλλογος Ηλείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το εμβόλιο αποτελεί επί του παρόντος μαζί με τα μέτρα ατομικής προστασίας το μόνο μέσο άμυνας σε ατομικό επίπεδο κατά του ιού. Είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται από τη νόσο ανθρώπινες ζωές ενώ θα μπορούσαν να σωθούν».

Η κατάσταση της υγείας των τριών νοσηλευομένων σύμφωνα με την ενημερωτική ιστοσελίδα pelop.gr, είναι επιβαρυμένη. Ο μεγάλος αδελφός νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Ρίο, ενώ ο μικρότερος αδελφός του και η μητέρα τους στη ΜΕΘ του νοσοκομείου “Άγιος Ανδρέας”. Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας το τελευταίο διάστημα προκαλεί ανησυχία στις υγειονομικές αρχές και τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται στους δήμους Πύργου και Ήλιδας.

Οι ειδικοί περιμένουν πανελλαδικά σήμερα 8.000 κρούσματα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου εκτιμούν ότι θα ξεπεραστούν τα 11.000, με την ελπίδα όμως ότι επειδή τα περισσότερα θα αφορούν ασυμπτωματικούς και θα οφείλονται στα υποχρεωτικά τεστ, δεν θα υπάρξει ανάλογη αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτά ήδη λειτουργούν σε πολεμικές συνθήκες που εξοντώνουν ασθενείς και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Εισηγήσεις για νέα μέτρα

Εν τω μεταξύ ακούγονται πολλές προτάσεις ακόμα και για νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ, όπου ίσως οι ανεμβολίαστοι να μπορούν να προσέρχονται για ψώνια στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου “ωραρίου”, καθώς θεωρείται ασύμβατο προς τη νομοθεσία να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά τροφίμων. Μια άλλη σκέψη είναι να ψωνίζουν μόνον με ηλεκτρονικές παραγγελίες ή με click away, χωρίς να μπαίνουν στα καταστήματα.

Αυτό πάντως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε φούρνους ή μικρά καταστήματα τροφίμων και ούτε έχουν όλοι τη δυνατότητα ηλεκτρονικής παραγγελίας. Επίσης υπάρχουν εισηγήσεις για τοπικά lockdown που θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους, κάτι που πάντως βρίσκει αντίθετη την εστίαση. Κανείς (επισήμως τουλάχιστον) δεν εισηγείται μέτρα για τους εμβολιασμένους, παρότι όλοι γνωρίζουν ότι και αυτοί μεταδίδουν τη νόσο.

Όμως σήμερα ο υπουργός Υγείας δεν απέκλεισε να επισπευσθεί η τρίτη δόση και να μη γίνεται στο εξάμηνο αλλά και στο τετράμηνο από την τελευταία χορήγηση. Όσο για τις επιτάξεις του ιδιωτικού τομέα είπε ότι “εξετάζονται”. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει εν τω μεταξύ αποκλεισθεί επανειλημμένα, όχι μόνον για λόγους κοινωνικούς ή ηθικής, αλλά κυρίως για πολιτικούς και πρακτικούς. Ποιοι θα αναπληρώσουν το κενό από τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων στην αστυνομία ή στο δημόσιο;

Ακόμη και στα νοσοκομεία, όπου οι νοσηλευτές είναι ειδικότητα “εμπορική” και όχι στρατιωτική, τα κενά αναπληρώθηκαν σε ποσοστό μόλις 10%. Μια ανοιχτή πληγή παραμένουν τα μέσα μεταφοράς, όπου ο συνωστισμός είναι πολύ μεγάλος με την αύξηση της πληρότητας. Στα ΚΤΕΛ καταγγέλλεται μάλιστα ότι δεν εφαρμόζεται διόλου ο υποχρεωτικός έλεγχος για rapid test που ανακοινώθηκε πριν από δύο μήνες και η πληρότητα είναι τέτοια, ώστε υπάρχουν και όρθιοι αλλά και καθισμένοι στα σκαλάκια.

Νέοι εμβολιασμοί

Το πρόβλημα είναι οξύτερο στις αστικές συγκοινωνίες, που θα ενισχύονταν με περισσότερα δρομολόγια, κάτι που όμως δεν υλοποιήθηκε, ενώ απεναντίας η πληρότητα αυξήθηκε. Τα νέα μέτρα πάντως, με τα υποχρεωτικά ανά διήμερο rapid test στους ανεμβολίαστους οδήγησαν λόγω του κόστους τους σε αύξηση των εμβολιασμών, καθώς αυξήθηκαν αισθητά τα νέα ραντεβού για πρώτη δόση σε σύγκριση με τις αρχές Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου κλείνονταν περίπου 15.000 νέα ραντεβού την ημέρα για πρώτη δόση, τις τελευταίες επτά ημέρες κλείνονται πλέον 25.000 ραντεβού την ημέρα. Επίσης σημειώθηκε και μια αύξηση της τάξης του 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση. Μέχρι στιγμής την έχουν κάνει πάντως μόνον 460.000 άτομα, παρότι ειδικοί τονίζουν ότι είναι όχι μόνον απαραίτητη, αλλά καλό θα ήταν να γίνεται και πριν την παρέλευση εξαμήνου από την δεύτερη δόση.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος εκτιμά ότι η τρίτη δόση πρέπει να γίνεται στο τετράμηνο, κυρίως επειδή τότε αρχίζουν να νοσούν έστω και ήπια περισσότεροι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν τη νόσο. Η αύξηση της διασποράς δυστυχώς αγγίζει και τους εμβολιασμένους, που ενώ πριν από 30 μέρες αποτελούσαν το 11% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, σήμερα πλέον συνιστούν το 15,7%.

Εν τω μεταξύ, παρά τις συστάσεις πολλών ειδικών οι υπουργοί να μένουν στα καθήκοντά τους και να μην “επιδημιολογούν”, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σήμερα δήλωσε ότι ακόμα και αν η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εισηγηθεί lockdown η κυβέρνηση θα το απορρίψει «επειδή υπάρχει το εμβόλιο», όπως είπε. Για την δε Επιτροπή Ειδικών ουσιαστικά την “άδειασε” λέγοντας «έχουν αλλάξει τα πράγματα, η επιτροπή πλέον λέει τη γνώμη της όταν ερωτάται» και επέμεινε στις αναφορές για καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του lockdown.

Οι πολιτικές εντάσεις

Αρνήθηκε μεν ότι η Επιτροπή πλέον έχει διακοσμητικό ρόλο και είπε ότι λόγω του εμβολίου άλλαξε ο ρόλος της και δεν συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, παρά μόνον όταν τη ρωτάει κάτι η κυβέρνηση. Ο ΙΣΑ, με πρόεδρο τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, διαφωνώντας με την απαξίωση της πρωτοβάθμιας υγείας αλλά και την ενδονοσοκομειακή –στις μεγάλες πόλεις– χορήγηση των νέων φαρμάκων, κάλεσε σε σύσκεψη την δική του επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Πέραν της επιμονής στον εμβολιασμό, προσέθεσε ότι «πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην παραμελημένη πρωτοβάθμια περίθαλψη». Οι ειδικοί του ΙΣΑ τόνισαν ότι τα νέα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την πρωτοβάθμια υγεία, και όχι κεντρικά, θεωρώντας ότι η αποκέντρωση θα βοηθήσει στην έγκαιρη χορήγηση των νέων χαπιών αλλά και των μονοκλωνικών αντισωμάτων. «Έτσι θα διασφαλιστεί η παρακολούθηση των ασθενών κατά το πρώτο χρονικό διάστημα που είναι καθοριστικό για την πρόληψη των επιπλοκών», ανέφεραν.

Οι χθεσινές αντιπαραθέσεις ήταν λιγότερο κόσμιες, καθώς ο μεν υπουργός Θανάσης Πλεύρης είπε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανεύθυνο που διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, ο δε ΣΥΡΙΖΑ εν συνεχεία σε ανακοίνωσή του τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο ψεύτη». Η αντιπαράθεση αφορούσε στις 18 ΜΕΘ που δόθηκαν με δωρεές στη Θεσσαλονίκη και που υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ο υπουργός επιμένει ότι λειτουργούν.

Άλλη αντιπαράθεση αφορούσε στα ράντζα στο “Γεννηματάς” με τη διοίκηση να επιμένει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, παρότι ομολόγησε ότι όντως χρειάσθηκαν 35 ράντζα την περασμένη εβδομάδα και «μόλις 24 στην τελευταία εφημερία». Η δε διοίκηση εκτιμά ότι η κατάσταση… βελτιώνεται, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ που είναι μάχιμη γιατρός στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” χαρακτήρισε την τελευταία εφημερία «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» προσθέτοντας ότι «η διοίκηση ήταν απούσα όταν ψάχναμε ράντζα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx