ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οπαδική βία: Μπαράζ μέτρων ανακοίνωσαν οι υπουργοί

οπαδική βία

Τρεις υπουργοί ανακοίνωσαν σήμερα σειρά μέτρων για την οπαδική βία, μεταξύ των οποίων είναι και ότι κλείνουν προσωρινά μέχρι τις 31 Ιουλίου όλες οι λέσχες φιλάθλων πανελλαδικά και ετοιμάζεται νομοσχέδιο με το οποίο οι εφέσεις για τις ποινές των δραστών δεν θα έχουν πλέον ανασταλτικό αποτέλεσμα. Επίσης τα αδικήματα για τα οποία σήμερα προβλέπονται ποινές μέχρι 2 ή 3 χρόνια, θα τιμωρούνται με ποινές που φθάνουν τα 5 χρόνια. Με 6 μήνες φυλακή θα τιμωρούνται όσοι κρύβουν τα πρόσωπά τους στα γήπεδα.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι μέχρι σήμερα λειτουργούσαν 12 νόμιμες λέσχες φιλάθλων, με 222 παραρτήματα. Πλέον θα λειτουργεί μια λέσχη φιλάθλων για κάθε ερασιτεχνικό σωματείο και ΠΑΕ (ποδόσφαιρο) και ΚΑΕ (μπάσκετ). Για να συσταθεί παράρτημα λέσχης θα απαιτούνται να είναι μέλη της τουλάχιστον 50 ενήλικα άτομα με καθαρό ποινικό μητρώο και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής λειτουργίας του παραρτήματος.

Αν ασκηθεί δίωξη σε δύο μέλη της λέσχης ή του παραρτήματός της, θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας και θα σφραγίζεται η λέσχη ή το παράρτημα, εφόσον τα άτομα αυτά διώκονται συγκεκριμένα για αθλητική βία, ναρκωτικά, οπλοφορία ή ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Όπως ανακοινώθηκε, οι λέσχες κλείνουν προσωρινά για να δοθεί χρόνος εν τω μεταξύ να αδειοδοτηθούν εκ νέου σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε από πλευράς του στο νομοθετικό πλαίσιο που αλλάζει ώστε να κλείσουν τα πιθανά “παράθυρα” για την οπαδική βία και προβλέπουν την πλέον αυστηρή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Μεταξύ αυτών που θα νομοθετηθούν είναι η αύξηση των ποινών για εγκλήματα οπαδικής βίας του άρθρου 41στ του αθλητικού νόμου για κατοχή επικινδύνων αντικειμένων, βιαιοπραγίες, απειλές, είσοδο στους αγωνιστικούς χώρους με σκοπό τη διακοπή αθλητικής εκδήλωσης, ρατσιστικές εκδηλώσεις, δημόσια υποκίνηση σε αδικήματα αθλητικής βίας κ.λπ.

Οι ποινές για την οπαδική βία

Για τα αδικήματα που προαναφέρονται, σήμερα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη, ενώ τώρα θα προταθεί νόμος που θα προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη. Για αδικήματα που σήμερα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι ενός έτους, ο νόμος θα αλλάξει ώστε να τιμωρούνται με ποινές μέχρι 5 έτη. Στις διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, όπου προβλέπεται σήμερα ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη, θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 5 έτη.

Για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης σε εγκλήματα οπαδικού μίσους, εκτός από την ποινή, από 6 μήνες μέχρι 5 έτη, θα επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή. Γίνεται εισήγηση επίσης για «ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών».

Ο κ. Τσιάρας είπε επίσης ότι θα απαγορευθεί η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας και ότι αυτές οι υποθέσεις θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής, θα επιβάλλονται στους κατηγορούμενους υποχρεωτικά περιοριστικοί όροι. Ο υπουργός Δικαιοσύνης πρόσθεσε ότι επεκτείνεται η απόλυτη απαγόρευση της αναστολής και στις περιπτώσεις:

  • Καταδίκης κατηγορουμένου για την αξιόποινη πράξη της λειτουργίας συνδέσμου άνευ άδειας.
  • Μετά από παραβίαση της σφράγισης του.
  • Στις περιπτώσεις παραβίασης παρεπόμενης ποινής για απαγόρευση παρακολούθησης αγώνων και εμφάνισης στο ΑΤ ή περιοριστικών όρων που έχουν επιβληθεί δυνάμει εισαγγελικής διάταξης ή δικαστικής απόφασης.

Κάμερες και ταυτοποίηση με εισιτήριο

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε επίσης τα μέτρα που αφορούν την αρμοδιότητά του και δήλωσε ότι θα γίνονται διαρκείς έλεγχοι στους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών και «η ΕΛΑΣ θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή των νομοθετικών παρεμβάσεων» που έκαναν οι δύο άλλοι υπουργοί. Προσέθεσε ότι οι ομάδες έχουν την ευθύνη να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν το σύστημα καμερών που παρακολουθούν τις εξέδρες των φιλάθλων κατά τη διάρκεια των αγώνων, ώστε να ταυτοποιούνται οι κάτοχοι εισιτηρίων με τις θέσεις τους στο γήπεδο.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, προχωρούν προγράμματα εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας ανηλίκων, «διότι οι ανήλικοι είναι συνήθως τα θύματα προσηλυτισμού των χούλιγκαν. Έχουμε εξειδικευμένες ομάδες με τη συμμετοχή ψυχολόγων, ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε τους νέους με τον σωστό τρόπο».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι αναβαθμίζεται η εποπτεία του τομέα αυτού με την ένταξη σε αυτήν ανώτατου αξιωματικού του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και συγκεκριμένα του εκάστοτε υπαρχηγού της. «Κατά αυτόν τον τρόπο, εντατικοποιείται το πλαίσιο των ελέγχων και αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή μας ικανότητα, ώστε να περιοριστεί ο ζωτικός χώρος δράσης αυτών των εγκληματικών ομάδων και να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο του χουλιγκανισμού», κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι