Όπισθεν ολοταχώς στην υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών
26/05/2022Όπισθεν ολοταχώς έκανε το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά τις αντιδράσεις –ουσιαστικά των ασφαλιστικών εταιρειών– για την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών σε ζώνες επικίνδυνες για πυρκαγιές. Παράλληλα η πολιτεία προσπαθεί να οργανωθεί για την δασοπροστασία, καθώς φέτος λόγω των κυρώσεων δεν θα έχουμε το ρωσικό Beriev που βοήθησε πέρσι την κατάσταση.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων πυρκαγιών που κάθε καλοκαίρι στοιχίζουν περιουσίες και πολλές χρονιές δυστυχώς στοιχίζουν ζωές, ως λύση θεωρείται να αξιοποιηθεί ο στρατός που θα αναλάβει τις περιπόλους στα δάση. Θα γίνονται περιπολίες και από 500 πυροσβέστες που θα προσληφθούν από το πυροσβεστικό σώμα. Παράλληλα θα αρχίσει άμεσα, όπως θεωρητικά γίνεται κάθε χρόνο, εκτενής καθαρισμός για την απομάκρυνση συσσωρευμένης καύσιμης βιομάζας από ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα.
Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει προληπτικά πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο να μη χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.
Ο νέος κλιματικός θα περιλαμβάνει, όπως έχει σχεδόν προαναγγελθεί κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν “κόφτη ενέργειας” κατά το μοντέλο της Ισπανίας, όσον αφορά την χρήση των κλιματιστικών (και όχι μόνο). «Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
https://youtu.be/VrhKrX_JSeU
Η ασφάλιση
Όσον αφορά τώρα την υποχρεωτική ασφάλιση κτηρίων σε περιοχές υψηλής τρωτότητας, η κυβέρνηση έκανε μεταβολή, τόσο λόγω των αντιδράσεων των ενώσεων ιδιοκτητών και της αντιπολίτευσης, όσο –ή μάλλον κυρίως– λόγω των αντιδράσεων των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών που, θεωρητικά, θα είχαν συμφέρον από αυτό το μέτρο. Οι ασφαλιστές εξαρχής αντιτάχθηκαν θεωρώντας ότι για να λειτουργήσει στην πράξη ένα τέτοιο ασφαλιστικό σύστημα, τα ασφάλιστρα θα πρέπει να είναι υπέρογκα.
Συγκεκριμένα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) είχε εκφράσει την αντίθεσή της ήδη από την περίοδο της διαβούλευσης. Εκπρόσωποί της τόνιζαν το ανέφικτο ύψος ασφαλίστρων που θα απαιτείτο για να ισχύσει η «πρωτοφανής αυτή διάταξη». Η ίδια Ένωση είχε τονίσει ότι «βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση για τυχαίο και απρόβλεπτο κίνδυνο, που είναι ενδεχόμενο να συμβεί. Όμως όταν η διάταξη απαιτεί την ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά. Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο».
Ουσιαστικά οι ασφαλιστές δεν θα είχαν αντιρρήσεις αν ασφαλίζονταν υποχρεωτικά όλες οι κατοικίες πανελλαδικά, γιατί τότε θα μπορούσαν ίσως να ασφαλίσουν κατοικίες για πυρκαγιά ή πλημμύρα σε ευάλωτες περιοχές. Η αντιπολίτευση αντέδρασε σφόδρα θεωρώντας ότι η πολιτεία “κάνει πάσα” το πρόβλημα στον πολίτη και μεταθέτει τις ευθύνες της.
Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο όριζε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου μάλιστα θα αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρήθηκαν από το υπουργείο οι περιοχές που βρίσκονται είτε σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.
Επανεξετάζεται επίσης ο αποχαρακτηρισμός αναδασωτέων εκτάσεων, που επίσης είχε ξεσηκώσει σάλο γιατί ουσιαστικά αποχαρακτήριζε καμμένες εκτάσεις. Η διάταξη αυτή απεσύρθη την τελευταία στιγμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ηχηρή απουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος δεν παρέστη σε καμία συνεδρίαση είτε των αρμόδιων επιτροπών είτε της ολομέλειας της Βουλής καίτοι πολλές ρυθμίσεις αφορούν άμεσα το νεοσυσταθέν υπουργείο του οποίου ηγείται.