ΑΠΟΨΗ

Οριστική “ταφόπλακα” στο market pass

Οριστική "ταφόπλακα" στο market pass, Θάνος Κάλλης

Σε δυσθεώρητα ύψη έφτασαν οι τιμές σε βασικά είδη κατανάλωσης, με το κύμα της ακρίβειας να εξελίσσεται στο νούμερο ένα πρόβλημα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, παρά τα “pass” που προηγήθηκαν. Οι ανατιμήσεις στα ράφια των σουπερμάρκετ, αλλά και τους πάγκους των λαϊκών αγορών έχουν χτυπήσει κόκκινο”, καθώς παρατηρείται αλματώδης αύξηση των τιμών σε μεγάλη γκάμα βασικών αγαθών. Το κόστος για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα “βαρύ”, με τα νοικοκυριά να βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα να “εξανεμίζεται” και να αγοράζουν μονάχα τα απολύτως απαραίτητα.

Έτσι, σε μόνιμο βραχνά της καθημερινότητας έχουν μετατραπεί οι αγορές σε σουπερμάρκετ, με το πορτοφόλι να αδειάζει, αλλά το καρότσι να μη γεμίζει με αυτά που πρέπει. Οικογένειες, αλλά και άτομα που ζουν μόνα τους, επαναπροσδιορίζουν βδομάδα με τη βδομάδα τα χρήματα που θα ξοδέψουν για να ψωνίσουν τα απολύτως απαραίτητα, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που αλλάζουν και τις καταναλωτικές συνήθειες τους, κόβοντας από άλλα έξοδα όπως η διασκέδαση και ο ρουχισμός.

Φαινόμενα ακρίβειας και αισχροκέρδειας

Σε σύγκριση τιμών σε ελληνικά τρόφιμα που πωλούνται στη χώρα μας και το εξωτερικό, έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, καυτηριάζοντας τα φαινόμενα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι: «ελληνική φέτα των 200 γραμμαρίων πωλείται στη Γερμανία 1,69 ευρώ, κάπου στα 8,5 ευρώ το κιλό. Στη χώρα μας η ίδια φέτα, η ίδια συσκευασία και η ίδια ποσότητα πωλείται 3,29 ευρώ, κάπου στα 16,5 ευρώ το κιλό. Φθηνότερη είναι η φέτα στο Βερολίνο από ότι στα Κάτω Πατήσια», σημείωσε ο κ. Ραυτόπουλος.

«Ελληνικό κασέρι, ίδιας μάρκας, των 400 γραμμαρίων πωλείται στο Λουξεμβούργο 5,9 ευρώ και στην Ελλάδα η συσκευασία των 370 γραμμαρίων πωλείται στα 5,97 ευρώ.Η ποσότητα στην Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 8,1% και η τιμή είναι αυξημένη κατά 2%. Στο μεταξύ ο κατώτερος μισθός στο Λουξεμβούργο είναι 2.000 ευρώ. Στο Λουξεμβούργο ένα κιλό κατεψυγμένες μπάμιες ελληνικής εταιρείας πωλούνται 7,90 ευρώ και στην Ελλάδα η τιμή του ίδιου προϊόντος είναι 10,48 ευρώ» συνέχισε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου η οποία δήλωσε ότι «έχει δημιουργηθεί ασφυκτική κατάσταση σε πλήθος νοικοκυριών. Ο λόγος είναι οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της ελληνικής αγοράς, ενώ διαχρονικά δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στη χώρα μας. Η αγορά είναι καρτελοποιημένη και δεν επιτρέπει να λειτουργήσει ο υγιής ανταγωνισμός για να έχουμε χαμηλότερες τιμές. Η αισχροκέρδεια και η κερδοσκοπία καλά κρατούν και έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσεων. Δεν έχει αντιμετωπισθεί το πρόβλημα στην ουσία του και δεν έχει χτυπηθεί η αισχροκέρδεια στις ρίζες της με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει σε αυτή την κατάσταση». «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αποδεικνύονται αναποτελεσματικά και αποσπασματικά», κατέληξε.

Τα μηνύματα των γκάλοπ

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν στην δημοσιότητα, ενώ καταγράφουν την πολιτική κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παράλληλα αποτυπώνουν ένα ισχυρό υπόβαθρο δυσαρέσκειας και αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας, κυρίως γύρω από την ακρίβεια και την οικονομία.

Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ανησυχία για το δυσθεώρητο κόστος ζωής, ιδίως μπροστά στον χειμώνα που ακολουθεί. Κάτι που σημαίνει ότι το εάν δεν αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που ταλανίζει τον οικονομικό προϋπολογισμό εδώ και δύο χρόνια, όπως και η αισχροκέρδεια και η οικονομική ανασφάλεια, οι παράμετροι αυτοί θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο της χώρας γενικότερα.

Με αυτά τα δεδομένα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σχετική φημολογία ότι εξετάζεται από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να δοθεί τελικά παράταση στο επίδομα του market pass, ώστε να “αναχαιτιστεί” η δυσαρέσκεια των πολιτών από το ανεξέλεγκτο κύμα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα λόγω της καταστροφής που έπληξε την Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel, η κυβέρνηση προχώρησε στο κόψιμο προγραμματισμένων οικονομικών εξαγγελιών, μεταξύ αυτών και της κάρτας αγορών σε σουπερμάρκετ.

“Ταφόπλακα” στο market pass

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει οριστική “ταφόπλακα” σε σενάρια για την επέκταση κάποιου επιδόματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς δεν βγαίνουν τα “κουκιά” στον κρατικό προϋπολογισμό. Πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (27/10), όπου σε σχετική ερώτηση για την ακρίβεια και για το αν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης εν όψει του χειμώνα ο πρωθυπουργός απάντησε μόνο για το επίδομα θέρμανσης και δεν ανέφερε τίποτε άλλο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει για το επίδομα θέρμανσης και πολλά νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο και πετρέλαιο θα καλυφθούν από αυτή την παρέμβαση ανάλογα με το που βρίσκονται και πόση ενέργεια καταναλώνουν για να θερμανθούν. Έχουμε εντοπίσει ότι υπάρχει μεγάλη αδικία και τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια δεν είχαν καμία στήριξη. Γι’ αυτό και από τις αρχές της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις για ένα νέο πλαίσιο στήριξης εκείνων των σπιτιών που χρησιμοποιούν για θέρμανση ηλεκτρική ενέργεια. Και αν δεν έχουμε κάποια έκρηξη τιμών προς το τέλος του έτους οι οριζόντιες επιδοτήσεις θα φθίνουν».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι