ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ούτε για καφέ χωρίς rapid test από σήμερα – Ουρές στα φαρμακεία για τεστ

Η αυριανή μέρα θα δείξει τον πραγματικό βαθμό θετικότητας στα τεστ

Ισχύουν από σήμερα τα ξημερώματα τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους, ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους σε καφετέριες. Δίχως rapid test μπορούν να πάρουν καφέ μόνον στο χέρι. Απαιτείται τεστ και για να ψωνίσουν σε οποιοδήποτε κατάστημα, με επιλογή το να ψωνίζουν με click away, όπως γινόταν στην διάρκεια της καραντίνας, με τη διαφορά ότι θα παραλαμβάνουν την παραγγελία τους στην είσοδο του καταστήματος χωρίς ραντεβού.

Από Δευτέρα δεν θα μπαίνουν χωρίς τεστ ούτε σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία και όλοι οι εργαζόμενοι (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) θα πρέπει να κάνουν με δική τους δαπάνη δύο rapid test την εβδομάδα. Στα φαρμακεία αλλά και σε άλλους χώρους που διενεργούν rapid test από χτες υπήρχαν ουρές, όπως και σήμερα στα τυχόν εφημερεύοντα που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία του τεστ.

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται ότι οι υπάλληλοί τους δεν επαρκούν για να ελέγχουν τον κόσμο που θέλει να ψωνίσει ή να κάτσει για καφέ, αλλά και οι τραπεζικοί διαμαρτύρονται για τον ίδιο λόγο, καθώς θα πρέπει ένας υπάλληλος να απασχολείται αποκλειστικά με τον έλεγχο των εισερχομένων ως προς την εμβολιαστική τους κατάσταση ή το αποτέλεσμα του τεστ των πελατών.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τους σεκιουριτάδες, τη στιγμή το προσωπικό στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί στο μίνιμουμ», λένε οι τραπεζικοί, καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν τον έλεγχο αυτό να μην τον κάνουν οι υπάλληλοι των εταιρειών security, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα τους αποσπούσε από το ζωτικό αντικείμενό τους που είναι η ασφάλεια για ληστείες. Η ΟΤΟΕ ζητεί μάλιστα να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό security όχι μόνον για το τσεκάρισμα των πιστοποιητικών, αλλά και γιατί πλέον μέχρι και ξύλο έχουν φάει από αγανακτισμένους πελάτες.

Κριτική για τα μέτρα

Από όλα αυτά τα μέτρα εξαιρούνται μόνον οι έφηβοι μέχρι 17 ετών, που θα μπορούν να μπαίνουν παντού με self test. Σε δύο rapid test υποχρεούνται και οι ψάλτες αλλά και οι εργαζόμενοι σε εκκλησίες, ενώ για τους πιστούς που θέλουν να εκκλησιασθούν δεν υπάρχει υποχρέωση. Κλήθηκαν όμως από την Ιερά Σύνοδο να εμβολιαστούν ή να κάνουν τεστ προτού μπουν σε εκκλησία.

Οι μόνες επιχειρήσεις που εξαιρέθηκαν από την επίδειξη αρνητικού rapid test είναι οι απαραίτητες για την διατροφή, όπως τα σούπερ μάρκετ, και τα φαρμακεία. Αποφασίστηκαν επίσης ποινές για τις αθλητικές ομάδες όταν δεν τηρείται το μέτρο της μάσκας. Για τους ελέγχους, ειδικά στην εστίαση όπου εντοπίζεται κατά την κυβέρνηση το μεγαλύτερο πρόβλημα, βγαίνουν στους δρόμους πάνω από 3.000 αστυνομικοί για το Σαββατοκύριακο και οργανώθηκαν πάνω από 190 μικτές ομάδες ελέγχου.

Κριτική στα νέα μέτρα έχει ασκήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Όμως και επιδημιολόγοι θεωρούν ότι κακώς εξαιρέθηκαν οι εμβολιασμένοι. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εκδήλωση Thessaloniki Summit 2021 σημείωσε: «Πέρυσι τέτοια εποχή είχα κάνει μία δημόσια παρέμβαση, ακριβώς επειδή η Θεσσαλονίκη είχε τετραπλάσια κρούσματα από την Αττική, και θεωρούσα αδιανόητο να μη λαμβάνονται εντατικότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη ενόψει των συνθηκών. Φέτος συμβαίνει πάλι το ίδιο».

»Βεβαίως εξαγγέλθηκαν κάποια πρόσθετα μέτρα, αλλά είναι διστακτικά. Όλοι μιλούν για πανδημία των ανεμβολίαστων, αλλά η πανδημία αυτή έχει επιπτώσεις και στους εμβολιασμένους. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται και την ευθύνη που έχουν ως μέλη της κοινωνίας. Αλλά στέλνουμε λάθος μήνυμα στους εμβολιασμένους πως είναι ασφαλείς, ενώ δεν είναι, δεν αρκεί το εμβόλιο. Όσο για την εξαίρεση της εκκλησίας, με το επιχείρημα ότι η λατρεία είναι συνταγματικό δικαίωμα, δεν ευσταθεί. Όλα είναι συνταγματικά δικαιώματα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ελπίδες από τα χάπια

Μετά την έγκριση του σκευάσματος της Merck και τις πολύ θετικές ανακοινώσεις για προστασία της τάξης του 89% από το χάπι της Pfizer, αλλά και την εισαγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων στην Ελλάδα, το ηθικό πολλών αναπτερώθηκε. Όμως η πικρή αλήθεια είναι ότι από μονοκλωνικά θα εισαχθούν μόνο 2.000 δόσεις, τη στιγμή που τα κρούσματα είναι 7.000 ημερησίως. Εν ολίγοις, είναι σταγόνα στον ωκεανό ως ποσότητα και η κυβέρνηση δεν διατίθεται να κάνει ό,τι η Γερμανία, που εισήγαγε 400.000 ήδη από τον περασμένο Φλεβάρη.

Τα χάπια επίσης αργούν. Η Ελλάδα θα τα παραλάβει το νωρίτερο λίγο πριν τα Χριστούγεννα και είναι άγνωστη η ποσότητα, καθώς ούτε αυτά είναι φθηνά (600 ευρώ η πλήρης θεραπεία που κρατάει πέντε μέρες, με τη λήψη δέκα χαπιών). Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο μόνον στο 50% και εφόσον δοθούν στα πολύ αρχικά στάδια της νόσου, και υπάρχει και ένα ερωτηματικό αν η κλινική δοκιμή σε 700 άτομα αρκεί για να πιστοποιηθεί η ασφάλεια ως προς τις τυχόν παρενέργειες.

Τα χάπια της Pfizer θα έχουν αντίστοιχο κόστος με της Merck. Και αυτά έχουν δοκιμαστεί ουσιαστικά σε 700 άτομα μόνο. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεσμεύθηκε να επιταχύνει τη μελέτη για το σκεύασμα της Merck και να γνωμοδοτήσει πριν τα Χριστούγεννα, αλλά εν τω μεταξύ συστήνει στα κράτη μέλη ότι θα μπορούσαν να το χορηγούν για “επείγουσα χρήση”. H Βρετανία έχει ήδη προπαραγγείλει 250.000 δόσεις του φαρμάκου της Pfizer, η οποία πάντως ακόμη δεν έχει υποβάλει φάκελο για έγκριση καθώς η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι