ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Παγιδευμένος στον λάκκο της ΕΥΑΘ…

Παγιδευμένος στον λάκκο της ΕΥΑΘ... Ηρακλής Γωνιάδης

Απ’ όλες τις ερμηνείες που μπορεί να βρει κανείς στα έντυπα ή ψηφιακά λεξικά για το λήμμα πρόληψη, στο λαό μας (και στην πολιτική) επικράτησε εκείνη που προσιδιάζει στη δεισιδαιμονία, όπως επιβεβαιώνεται και από τις συνήθεις φράσεις “μην το κακομελετάς” ή “μην το γρουσουζεύεις” για να μην προκληθεί το κακό στο οποίο αναφέρεται ο… γρουσούζης!

Ως εκ τούτου, δεν θα ήταν υπερβολικό να αποδοθούν στις προλήψεις ή δεισιδαιμονίες οι υστερήσεις ενός πολιτισμού και μιας κοινωνίας, στην προετοιμασία για τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων* των οποίων η απλή και μόνο αναφορά καθιστά βεβαιότητα την πιθανότητα ενεργοποίησης των κακών δυνάμεων εμφάνισής τους. Μολονότι συνάγεται κάτι τέτοιο για τους προληπτικούς, αυτοί αντί να επιδίδονται σε πράξεις αποτροπής τους, καταφεύγουν σε βουντού και κάθε είδους τελετουργίες αποσόβησης του κακού!

Στην πολιτική κάθε βαθμίδας συμβαίνει κάτι ανάλογο, καθώς η πρόληψη αντιμετωπίζεται ως ναρκοπέδιο το οποίο έστησαν οι προηγούμενοι, οπότε υπό το φόβο του κόστους (με το πολιτικό πάντα να υπερέχει του εθνικού) του τι θα αποκαλυφθεί ή και της “ανήκεστης” βλάβης η οποία θα έχει προκληθεί, υιοθετούν την στρατηγική “μην θίγεις τα κακώς κείμενα, άφησέ τα στους επόμενους” και την πρακτική “μην ανακατεύεις τα σκατά γιατί θα βρωμήσουν” αγνοώντας, προφανώς, ότι ανακατεύοντάς τα θα εξελιχθούν σε λίπασμα ή σε γνώση εν προκειμένω.

Εξάλλου, κάθε πολιτικός το οφείλει στον εαυτό του να απολαύσει την εξουσία [κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, οργανισμοί (πολύ) κοινής (ασελγούν πολλοί πάνω τους) ωφελείας κλπ. κρατικών φορέων] που του παραχώρησαν οι εκλογείς του, επιδιώκοντας αβλαβή διέλευση από τις καρέκλες της!

Άλλη ηγεσία απαιτεί η τρικυμία… 

Η καταστολή, από την άλλη πλευρά, η οποία ως ανάγκη προκύπτει “άμα σπάσει ο διάολος το ποδάρι του”πράγμα σπάνιο στην Ελλάδα – δεν πρέπει να δεσμεύει πόρους συνεπαγόμενη ένα μη ανακτήσιμο κόστος το οποίο, άλλωστε, θα υποστούμε όποτε και αν επέλθει ο κίνδυνος και η κοινωνικοοικονομική κρίση που τον συνοδεύει.

Στην περίπτωση αυτή ο πολιτικός δείχνει την πυγμή του κατηγορώντας τους προηγούμενους ή εκείνους που διόρισε με βάση το πιστοποιητικό φρονημάτων κι όχι δεξιοτήτων και τεχνογνωσίας, ώστε να παραμείνει στο απυρόβλητο· και οι διορισμένοι βέβαια, γνωρίζοντας το αναλώσιμό τους δείχνουν υπακοή περιμένοντας τον επόμενο διορισμό τους.

Όντας προληπτικός, τόσο στον επαγγελματικό μου όσο και στον προσωπικό μου βίο, διαθέτοντας και κάποια εμπειρία στη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, σας προκαλώ να σκεφθείτε πόσο πιθανό είναι το ίδιο πρόσωπο που ασκεί αποτελεσματικά τη δοτή του εξουσία εν ηρεμία, να είναι παρόμοια ικανό στη διαχείρισή της εν τρικυμία.

Δεν είναι τυχαίο ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται» όπως λέει ο λαός μας, ούτε και το γεγονός ότι ο ασήμαντος, μέχρι την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, πολιτικός Τσώρτσιλ έγινε ο ηγέτης ο οποίος μνημονεύεται στην ιστορία ως ο καλύτερος των Άγγλων πολιτικών στην αντιμετώπιση των κινδύνων και των κρίσεων που προκάλεσε η ναζιστική Γερμανία και οι σύμμαχοί της. Άρα, άλλη ηγεσία απαιτεί η ηρεμία και άλλη η τρικυμία! Τα δύο σ’ ένα είναι τόσο ευκταία όσο και σπάνια.

Στον λάκκο της ΕΥΑΘ

Η προληπτικότητά μου ήταν και η αιτία να “πέσω” στην ανάγκη της ΕΥΑΘ μετά τη διαπίστωση ότι ο κεντρικός αγωγός υδροδότησης της πολυκατοικίας που διαμένω έχει παρουσιάσει στο χώρο των υδρομέτρων ένα “ανεύρυσμα” στη βάση της στήλης, όπως και μια μικρή “δακρύζουσα” διαρροή πάνω από τα “ρολόγια”. Ο φόβος μήπως το “δάκρυ” της δύο ιντσών σωλήνας εξελιχθεί σε δικό μας γοερό κλάμα από την διακυβευόμενη πλημμύρα των υπογείων αποθηκών μας, κάλεσα την τεχνική της υπηρεσία, της οποίας ο τεχνικός διεπίστωσε ότι η δικλείδα (βάνα) στο πεζοδρόμιο ήταν σπασμένη και κατά συνέπεια έπρεπε να αλλαχθεί, ώστε να διακοπεί η ροή για να γίνει νέα σύνδεση από τον υδραυλικό μας.

Τη δυσάρεστη έκπληξη από την αίτηση αντικατάστασης της βάνας να γίνεται δεχτή, αφού προκαταβληθεί το (αρκετά μεγάλο) ποσό που προβλέπει το τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, ούσα δική μας και όχι του οργανισμού, διαδέχθηκε η ευχάριστη (έκπληξη) ότι την ίδια ημέρα θα ερχόταν το συνεργείο, προτείνοντας να παραβρίσκεται και ο υδραυλικός ώστε να γίνει άμεσα η νέα σύνδεση.

Αλίμονο, όμως, όχι μόνο αποδείχθηκαν ασυνεπείς χρεώνοντάς μας και τον υδραυλικό, αλλά και εξακολουθούν να παραμένουν επικαλούμενοι φόρτο λόγω πλημμυρών υπογείων συνδημοτών των οποίων “λογικά” προτάσσεται η καταστολή έναντι της πρόληψης. Όντας σε αγωνιώδη αναμονή, διερωτώμαι μήπως οι συνδημότες που πλημμύρισαν ήταν προληπτικότεροι εμού, αφού εξασφάλισαν προτεραιότητα χωρίς –μάλλον– να υποστούν μεγάλες ζημίες ή φθορές στα υπόγειά τους!

Το δίλημμα το οποίο με ταλανίζει είναι αν πρέπει να “σπάσω” τη βάνα-ιδιοκτησίας μας στο πεζοδρόμιο για να προκαλέσω πλημμύρα στον δρόμο αντί να περιμένω να δημιουργηθεί –αυγουστιάτικα – δεύτερο συνεργείο λόγω των πολλών πλημμυρών, όπως μου είπε ο επί της υποδοχής της μήνις των πελατών του οργανισμού αδυνατώντας να μου προσδιορίσει ημέρα και ώρα (sic).

Αναζητώντας κάποιο “κονέ”!

Δεν γνωρίζω αν το γνωρίζετε αλλά είμαι βέβαιος πως το γνωρίζει ο πρωτοετής της σχολής μαθητείας υδραυλικών του ΟΑΕΔ ότι οι βλάβες στο δίκτυο αυξάνονται όταν μειώνεται η κατανάλωση νερού (αργίες, σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα) με συνέπεια να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις βάνες/βρύσες/φλοτέρ (καζανάκια, δεξαμενές)/βαλβίδες αντεπιστροφής και σε κάθε αδύναμο σημείο του! Όμως, καλού-κακού λάβαμε κάποια αντιπλημμυρικά μέτρα τα οποία, μαζί με τις προσευχές μας, θα αποσοβήσουν τον κίνδυνο! Βλέπετε, δεν βρήκα μέχρι στιγμής κάποιο “κονέ για να επισπεύσω την αντικατάσταση της βάνας. Μήπως έχει κάποιος από εσάς;

Το ειρωνικό από την επαφή μου με την ΕΥΑΘ είναι ότι μου έστειλε μέσω ιντερνέτ (σημειωτέο: η παραπάνω αίτηση δεν υποβάλλεται διαδικτυακά!) συμβουλές περιορισμού της κατανάλωσης νερού, του οποίου η σπατάλη κατά τη χρήση είναι – εκτιμώ – πολύ μικρότερη εκείνης των πλημμυρών. Ομολογώ ότι από τον εκνευρισμό μου δεν διάβασα όλο το κείμενο αλλά, καλού-κακού, θα προτείνω στη διοίκησή της να επισημάνει στους πελάτες της τον κίνδυνο ρήξης, λόγω χρόνιας φθοράς, των σωληνώσεων σύνδεσης με το δίκτυό της δεδομένου ότι οι περισσότερες οικοδομές είναι άνω των τριάντα ετών, καλώντας τους να κάνουν κάποιο έλεγχο και να προχωρήσουν στην αίτηση αντικατάστασης της βάνας, καθώς 8 με 9 στις 10 είναι σπασμένες.

Ένα μέτρο πρόληψης το οποίο θα απέφερε σημαντικά έσοδα στον οργανισμό μειώνοντας συγχρόνως τις απώλειες σε νερό, γλυτώνοντας σημαντικό κόστος για τον ίδιο και για τους πελάτες από ζημίες και φθορές της περιουσίας τους και κυρίως, προγραμματίζοντας την έγκαιρη επέμβαση των συνεργείων του για την αντικατάσταση. Δεδομένου δε, ότι όπως “δεν υπάρχουν άθεοι στα χαρακώματα” έτσι και στα υδρόμετρα, προσεύχομαι ώστε από προληπτικός να μην γίνω προκατειλημμένος!


*Βλ. 6ο Κεφάλαιο του βιβλίου Πλοηγός στα αχαρτογράφητα νερά της επιχειρηματικότητας … Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Θεσσαλονίκη Αύγουστος 2022.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι