ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παιδική πορνογραφία με πρωταγωνιστή συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας

Τί αναφέρει το υπουργείο για φερόμενη εμπλοκή αξιωματικού της ΕΛΑΣ στην Greek Mafia

Ο συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου, που έχει μάλιστα βραβευθεί για κάποια βιβλία του και ορισμένα είναι διδακτέα ύλη στο Πανεπιστήμιο, προφυλακίσθηκε εδώ και 15 μέρες στις φυλακές Τριπόλεως, για παιδική πορνογραφία. Όμως το γεγονός ότι προφυλακίστηκε για παράνομο υλικό παιδικής πορνογραφίας που κατείχε έγινε μόλις σήμερα γνωστό. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό πώς βρέθηκαν στην κατοχή του πάνω από 100 βίντεο με σκληρό πορνογραφικό υλικό, με πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο ίδιος ισχυρίσθηκε πως συγκέντρωνε σχετικό υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο επί του θέματος. Εντούτοις ανακριτής και εισαγγελέας συμφώνησαν ότι το επιχείρημα δεν ήταν πειστικό και διέταξαν την προφυλάκιση του συγγραφέα. Ο Παπαθεοδώρου εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από πληροφορίες ξένων υπηρεσιών που έκαναν σάρωση στο διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας. Το ειδικό λογισμικό child protection system ενεργοποιείται όταν κατεβαίνουν αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες συγκέντρωνε το υλικό επί μια πενταετία.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη, που είχαν προσλάβει τον βραβευμένο συγγραφέα ως υπεύθυνο της παιδικής σειράς τους, ανακοίνωσαν σήμερα ότι διέκοψαν κάθε συνεργασία μαζί του. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: «Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία. Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Ανάλογη ανακοίνωση εκδόθηκε αργότερα και από την Εταιρεία Συγγραφέων. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, αναστέλλεται η υποψηφιότητά του για το διεθνές βραβείο Astrid Lindren μετά την σύλληψή του για κατοχή υλικου παιδική πορνογραφίας. «Η Εταιρεία Συγγραφέων καταδικάζει απερίφραστα κάθε κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με την παιδική πορνογραφία και την κάθε είδους σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων. Εκφράζοντας την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική Δικαιοσύνη δηλώνουμε ότι αναστέλλουμε την υποψηφιότητα του συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Βασίλη Παπαθεοδώρου για το διεθνές βραβείο Astrid Lindgren έως ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί για τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Επιφυλασσόμαστε για τα περαιτέρω μέτρα στα οποία θα προβούμε, σύμφωνα με τις καταστατικές μας αρχές».

Ο Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα και όταν τελείωσε το λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε και μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πέντε από τα βιβλία του διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού “Διαβάζω” (2008, 2010) για τα βιβλία του “Χνότα στο τζαμί” και “Στη διαπασών”.

Επίσης έχει αποσπάσει άλλα έξι λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο “Το ημερολόγιο ενός δειλού”, ενώ το 2018 το “Μα γιατί μου φταίνε όλα;!” ή “Το βιβλίο της γκρίνιας” που απέσπασε το Βραβείο Κοινού στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Όταν η ΕΛΑΣ εντόπισε το κατέβασμα παιδικής πορνογραφίας, με εντολή της εισαγγελίας, έγινε έφοδος στο σπίτι του Παπαθεοδώρου στην Γλυφάδα και ακολούθησε η σύλληψή του. Στους αστυνομικούς δεν έδωσε προανακριτική απολογία. Ενώπιον του ανακριτή υποστήριξε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία πορνογραφίας ανηλίκων για επαγγελματικούς λόγους, προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα-αντικείμενο. Στην σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, αναφέρονται τα εξής:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους-εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του. Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση».

Ο δικηγόρος του

Ο δικηγόρος του κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη τα εξής: «Συνελήφθη επειδή κατείχε υλικό. Όμως δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό. Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Είχε γράψει και κατά του βιασμού πρόσφατα. Όταν έγραψε για τις ακροδεξιές βιαιότητες, ήθελε πρωτογενές υλικό και για την ακροδεξιά. Οπότε κατέβασε και τότε υλικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν ακροδεξιός.

»Εν προκειμένω είχε σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό και γι΄αυτό είχε στην κατοχή του αυτά τα αρχεία. Αναρωτιέμαι όμως τι συνέβη ξαφνικά και ήρθε η υπόθεση στο φως της δημοσιότητας. Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι