ΘΕΜΑ

Πάλι 41 νεκρούς, αλλά το πρόβλημα είναι ο χωρίς μάσκα Τσίπρας!

Πάλι 41 νεκρούς, αλλά το πρόβλημα είναι ο χωρίς μάσκα Τσίπρας, Όλγα Μαύρου

Τους 41 έφθασαν οι νεκροί την ημέρα, δηλαδή διπλασιάσθηκαν από την ημέρα που ο ΕΟΔΥ έπαυσε αυθαίρετα τις καθημερινές ενημερώσεις και στράφηκε στις εβδομαδιαίες “λόγω ύφεσης της πανδημίας”. Συγκεκριμένα, είχαμε 210 ασθενείς νεκρούς την προπερασμένη εβδομάδα (30 την ημέρα) και 271 την περασμένη ή 291 (μέσος όρος άνω του 40 την ημέρα). Για την τρέχουσα εβδομάδα θα ενημερωθούμε την άλλη Τετάρτη. Οι διασωληνωμένοι από 103 έφθασαν τους 131.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 400 την ημέρα, ενώ πριν αρχίσουν οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις (δηλαδή στις 10 Ιουλίου) ήταν  337. Το δε 400 της τελευταίας εβδομαδιαίας ενημέρωσης, είναι μέσος όρος, που σημαίνει ότι χονδρικά κάποιες μέρες έχουμε 390 εισαγωγές και κάποιες 420. Τα κρούσματα εμφανίζονται σταθερά γύρω στις 20.000 (19.428 για την ακρίβεια κατά μέσο όρο την τελευταία έκθεση και 21.205 στην αμέσως προηγουμένη). Όταν σταμάτησαν οι καθημερινές ενημερώσεις, τα κρούσματα ήταν κατά μέσο 17.523 την  ημέρα για το αντίστοιχο επταήμερο. Συγκεκριμένα, από τις 4 μέχρι και τις 10 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 122.663, ενώ τώρα καταγράφονται εβδομαδιαίως άνω των 136.000.

Επειδή η πολιτεία αναφέρει ως δευτερεύον στοιχείο τα κρούσματα και ως πρωτεύον τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, αναφέραμε αναλυτικά και τους “σκληρούς δείκτες”, προσθέτοντας όμως και ότι έχουμε 10% μείωση στον αριθμό των τεστ σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, κάτι που υπογραμμίζει έμμεσα πώς τα πραγματικά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Επίσης, να αναφέρουμε το εξής σημαντικό: ενώ “επί Δέλτα” γίνονταν τεστ ακόμα και από ασυμπτωματικούς, πλέον το ποσοστό θετικότητας φτάνει το 16%. Η θετικότητα ήταν στο 11%, με πενταπλάσιο αριθμό τεστ τον περασμένο Γενάρη.

Όσον αφορά στους θανάτους, ο ΕΟΔΥ δίνει 271 για την εβδομάδα που πέρασε, αλλά “εκκρεμούν” άλλοι 21 που δεν “περάστηκαν” και με τους οποίους οι θάνατοι γίνονται 292. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε 39 νεκρούς την ημέρα και στην δεύτερη 41. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, παράλληλα, αυξήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα κατά 10% ενώ τα εξιτήρια μόνον κατά 4%, που σημαίνει θεραπευτικό “παθητικό” για το ΕΣΥ, αλλά και για τις παρεχόμενες προς τους ασθενείς υπηρεσίες. Το γεγονός ότι έχουμε πολύ περισσότερες εισαγωγές, σημαίνει ασθενείς με παρατεταμένη ανάγκη νοσηλείας.

Μυστήριο με τις ΜΕΘ

Εξακολουθεί δε να παραμένει “σκοτεινό” το καίριο σημείο αν οι ασθενείς που καταλήγουν, εισάγονται σε ΜΕΘ ή αν συνεχίζει να γίνεται επιλογή, επειδή, είτε λόγω αδειών είτε λόγω περιορισμού του αριθμού των ΜΕΘ, παραμένουμε σε έλλειψη εντατικής φροντίδας. Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ ουδέποτε ενημέρωναν για το πόσοι εισάγονται σε ΜΕΘ την ημέρα και πόσοι νεκροί καταλήγουν σε ΜΕΘ ή πόσοι σε απλές κλίνες κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας θεωρεί στην ουσία σκληρό δείκτη μόνον την κάθετη αύξηση στις διασωληνώσεις, επειδή έρχεται και Αύγουστος, με τα νοσοκομεία –κάτι που ισχύει για όλο το δημόσιο αλλά και ιδιωτικό τομέα– να λειτουργούν στο μίνιμουμ. Όσο τα νοσοκομεία, παρά την υποστελέχωσή τους, θεωρείται ότι επαρκούν για τη φροντίδα των ασθενών, το κράτος θα θεωρεί ότι συμβιώνουμε “κανονικά” με την πανδημία.

Ο ερευνητής καθηγητής Γεώργιος Παυλάκης αναφέρει σχετικά ότι «με 41 νεκρούς την ημέρα πρέπει να θεσπιστούν κάποια μέτρα» και προειδοποιεί ότι όσο ήπια κι αν φαίνεται η Όμικρον, οι πολλές λοιμώξεις θα οδηγήσουν πιθανόν σε ανθεκτικότερα στελέχη. Ο υπουργός Υγείας πάντως απέκλεισε και σήμερα οιοδήποτε νέο μέτρο, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη και αναφέρθηκε στο ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δεν έπρεπε να κυκλοφορεί στη δεξίωση στο προεδρικό χωρίς μάσκα, αφού είχε ξανακολλήσει πρόσφατα κορονοϊό.

“Ύφεση” με αύξηση θανάτων

Οι προαναφερόμενοι αριθμοί δεν δείχνουν την πολυπόθητη ύφεση του έκτου κύματος, την οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ως κάτι πραγματικό η κυβέρνηση. Υπενθυμίζουμε ότι πέρσι τον Ιούλιο είχαμε μόνον 10 νεκρούς την ημέρα, τον Αύγουστο έγιναν 30 και τον Σεπτέμβρη 50, ενώ τα κρούσματα ήταν μόνον 3.000 τον Ιούλιο, 5.000 τον Αύγουστο και –με τα μέτρα που ελήφθησαν το φθινόπωρο– μειώθηκαν περίπου στα 2.000 το Σεπτέμβρη. Όπως φαίνεται, οι παραλλαγές της Όμικρον δεν είναι εξίσου θανατηφόρες με την Δέλτα και για αυτό τότε είχαμε πολλούς νεκρούς με συγκριτικά τόσο λίγα κρούσματα. Εντούτοις, η λογική της “συγκριτοποίησης” δεν εξαφανίζει την πανδημία.

Δηλαδή, είναι παράλογο το κυβερνητικό σκεπτικό “αφού έχω τους ίδιους νεκρούς με 20.000 κρούσματα της Όμικρον και με 2.000 κρούσματα της Δέλτα”, άρα είμαι εντάξει. Αν ένα κράτος έχει 40 νεκρούς την ημέρα, δεν ενδιαφέρει τους συγγενείς των θανόντων αν ο θάνατος των οικείων τους ήταν αποτέλεσμα 20.000 ή 2.000 κρουσμάτων. Το θέμα είναι οι σαράντα θάνατοι την ημέρα που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με ανώδυνα μέτρα, όπως της χρήσης  μάσκας και της συνέχισης μιας πολιτικής στοιχειώδους εγρήγορσης, αντί της πλήρους χαλάρωσης.

Η μόνη χώρα που έχει περισσότερους νεκρούς από την Ελλάδα, είναι η Μάλτα. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν 8 έως 11 νεκρούς την εβδομάδα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Ελλάδα έχει 19. Οι δύο τελευταίες χώρες μάλιστα “πλήττονται” από τουρισμό όσο και η Ελλάδα. Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Αυστρία έχουν από έναν έως δύο νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δηλαδή εμείς έχουμε ουσιαστικά εικοσαπλάσιους θανάτους! Πολύ καλύτερα από την Ελλάδα τα πάει και η Κύπρος, που κατέγραψε 3 θανάτους ανά εκατομμύριο την τελευταία εβδομάδα.

Να προσθέσουμε και το ανησυχητικό, ότι τα πάνε καλύτερα ακόμα και χώρες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη από της Ελλάδας, όπως η Ιταλία, αλλά και η Βουλγαρία, η Εσθονία κ.ά. Αυτό προκαλεί απορίες, για το αν το δικό μας ΕΣΥ δεν προσφέρει στους ασθενείς όσα απαιτούνται ή αν αυτές οι πάνω από δέκα “υποεμβολιασμένες” χώρες δεν καταγράφουν σωστά τους θανάτους στην επικράτειά τους.

Το δε νέο εμβόλιο στο οποίο πολλοί στηρίζουν τις ελπίδες τους, αποκλείεται πρακτικά να έρθει στην Ελλάδα πριν τον βαρύ χειμώνα. Εξάλλου, ακόμα δεν είναι ούτε καν βέβαιο ότι είναι αποτελεσματικό έναντι των παραλλαγών της Όμικρον. Κατά συνέπεια η τέταρτη δόση των “παλιών” εμβολίων για τους ευπαθείς και τους ανοσοκατεσταλμένους, είναι η μόνη λύση πιθανόν και μέχρι το Νοέμβριο ή και Δεκέμβριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx