ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανδημία: Γιατί προβληματίζεται ο Τσιόδρας

Γιατί χειρουργήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε μετά από πολύ καιρό δημοσίως και, συγκεκριμένα, ήταν μεταξύ των ομιλητών στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), με θέμα “Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις”. Αναφέρθηκε στις πιθανότητες να εμφανιστούν πιο απειλητικά στελέχη, αλλά και στο ότι πλέον τα κράτη εστιάζονται στην προστασία των ευάλωτων. Αναφέρθηκε και σε κυβερνητικά λάθη (όχι όμως στης Ελλάδας) αλλά κυρίως στις χώρες, που σε αντίθεση με την δική μας, σε πρώτη φάση δίστασαν να λάβουν μέτρα και έχασαν χρόνο.

«Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά-σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τον Covid-19 είπε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο τόνισε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της». Παρουσίασε μάλιστα επιστημονικά δεδομένα για τα νέα συστήματα επιτήρησης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τις νέες θεραπείες.

«Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά», είπε.

Αναφέρθηκε και σε όσους ισχυρίζονταν ότι ο Covid-19 «είναι μια απλή γριπούλα». Συγκεκριμένα επ’ αυτού είπε ότι αποδείχθηκε διεθνώς πως ο κορονοϊός προκαλεί 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε σύγκριση με την ισχυρή και επικίνδυνη γρίπη Η1Ν1 του 2009. Υπογράμμισε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας κινδύνου για θάνατο από αυτή τη νόσο και ότι όσοι είναι άνω των 80 ετών έχουν 1.000 φορές περισσότερες πιθανότητες θανάτου από έναν 18χρονο.

Ο Τσιόδρα για την πορεία της πανδημίας

Για την πορεία της πανδημίας είπε: «Πηγαίνει προς μία μικρή αύξηση, αλλά όσο περισσότερο χρησιμοποιήσουμε τα μέτρα, τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε. Επενδύουμε σε μια στρατηγική ελέγχου των ανθρώπων αυξημένου κινδύνου, επενδύουμε στο να αποφύγουμε τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ. Ταυτόχρονα επενδύουμε σε νέα εργαλεία γονιδιακής ανάλυσης του ιού. Το 99% των κρουσμάτων αυτή τι στιγμή στην Ελλάδα είναι ιός Β4,Β5. Θα εξελιχθεί; Υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές μεταλλάξεις αυτή τι στιγμή σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που κερδίζουν momentum. Θα προκαλέσουν ένα νέο κύμα, θα είναι το ίδιο, θα είναι καλύτερο, έχουμε τα όπλα; Πιστεύω πως έχουμε τα όπλα, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση».

Στην Ελλάδα καταγράφονται επαναλοιμώξεις της τάξης του 24% την τελευταία εβδομάδα. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η προστασία μειώνεται σταδιακά μετά το τετράμηνο και η προστασία από την αρχική λοίμωξη είναι γύρω στο 30% με 40%. «Αν το καλοκαίρι κάποιος πέρασε “Όμικρον”, η προστασία που έχει είναι 75%, αλλά κι αυτή σταδιακά μειώνεται σε όλους τους νοσήσαντες στους τέσσερις μήνες». Πρόσθεσε όμως ότι έχουν περισσότερα αντισώματα όσοι νοσήσαντες είχαν κάνει τρεις δόσεις του εμβολίου σε σύγκριση με όσους νόσησαν, χωρίς να έχουνε εμβολιασθεί. Διευκρίνισε όμως ότι αν και τα αντισώματα είναι περισσότερα, φθίνουν και αυτά στο τετράμηνο.

Οι προβληματισμοί του καθηγητή

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους αντιεμβολιαστές που προπαγάνδιζαν ότι τα εμβόλια σκοτώνουν. Είπε συγκεκριμένα: «Πού είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια, μετά από 12,7 δις δόσεις εμβολίων; Ήταν λανθασμένο το σκεφτικό τους και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά. Είκοσι εκατομμύρια θάνατοι προλήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο». Για την τέταρτη δόση είπε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, «έχει μεγάλο όφελος ειδικά στους άνω των 60 ετών. Δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μας προστατεύουν».

Σύμφωνα με ανάλυση Αμερικανών ερευνητών, είπε ο κ. Τσιόδρας, η τέταρτη δόση εμβολίου θα γλιτώσει περίπου 90.000 ζωές και θα υπάρχει και οικονομικό όφελος για την κοινωνία από τις λιγότερες νοσηλείες. Δυστυχώς, όπως είπε, μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με την τέταρτη αναμνηστική δόση. «Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Προσέθεσε ότι τα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο, αλλά όχι τόσο από την μόλυνση. «Θέλουμε άλλα εμβόλια. Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για ένα χρόνο», είπε ο καθηγητής. Πάντως ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται για τέταρτη δόση αυξήθηκε. Ενώ μέχρι προχτές ήταν στις 4.000-5.000 την ημέρα, ανέβηκε χθες στις 12.599.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι