ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πάνδημο “αντίο” στον Μίκη

Ο Μίκης "έφερε την ποίηση στο τραπέζι του λαού", Αντώνης Καρακούσης

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης η Αθήνα, η Ελλάδα ολόκληρη, αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη, με την τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών, μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. Το πλήθος, που είχε συγκεντρωθεί από το πρωί στους γύρω δρόμους, κρατώντας κόκκινα και άσπρα λουλούδια, ξέσπασε σε χειροκροτήματα, όταν το φέρετρο

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος όταν στις 14:00 το φέρετρο με τη σορό του μεγάλου Έλληνα μεταφέρθηκε από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στον καθεδρικό ναό της Μητρόπολης Αθηνών. Το ίδιο έγινε και όταν πήρε τον δρόμο για τον Πειραιά και από εκεί για τα Χανιά όπου θα γίνει η ταφή του, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του, στο χωριό του πατέρα του, τον Γαλατά.

Στη Μητρόπολη, για το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μουσικό που με τα τραγούδια του μεγάλωσαν πολλές γενιές, τον καλλιτέχνη Μίκη που ταξίδεψε τη ελληνική ποίηση στα πέρατα του κόσμου, παρέστη σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Επικήδειο εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ με ιδιαίτερη συγκίνηση αποχαιρέτισε τον Έλληνα συνθέτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο επικήδειος της ΠτΔ για τον Μίκη

«Σήμερα αποχαιρετάμε τον Μίκη Θεοδωράκη, όλοι μαζί, όλες οι ηλικίες κι όλες οι γενιές. Και αυτές που μοιράστηκαν μαζί του βιωμένες εμπειρίες, και αυτές που εισέπραξαν τα τραγούδια του σαν ένα κάλεσμα για την υπέρβαση του ατομικού και τη συνάντηση με τους άλλους· σαν ένα κώδικα που υπερέβαινε τις συγκυρίες, σηματοδοτώντας την αντίσταση, την ελπίδα, τη συντροφικότητα, τη συλλογική διεκδίκηση· σαν ένα μήνυμα ελευθερίας. Και μαζί με τους μεγαλύτερους, τον αποχαιρετούν και οι νεότερες γενιές, τα παιδιά και οι έφηβοι» είπε στο ξεκίνημα του επικήδειου που εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Τον αποχαιρετούν οι άνθρωποι, αλλά και οι τόποι. Οι τόποι που τους έζησε σαν δωρεά, τόποι μυρωμένοι των παιδικών του χρόνων, η Χίος, η Μυτιλήνη, τα Γιάννενα, το Αργοστόλι, ο Πύργος, η Πάτρα, η Τρίπολη, όπου και έδωσε την πρώτη του συναυλία σε ηλικία 17 ετών με το έργο του «Κασσιανή»· οι τόποι της νιότης του – η Αθήνα, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη – και της διεθνούς του αναγνώρισης: από το Παρίσι ως τη Μόσχα, από το Τελ Αβίβ ως τη Στοκχόλμη, από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη ως την Αβάνα. Αλλά και οι τόποι της εξορίας, η Ικαρία, η Μακρόνησος, η Ζάτουνα της Αρκαδίας, ο Ωρωπός, τους οποίους ο συνθέτης μετέτρεψε σε εστίες δημιουργικής έμπνευσης, καταφέρνοντας έτσι να ακυρώσει έμπρακτα τη φίμωσή του» συνέχισε.

Τονίζοντας την καταλυτική επίδραση της Τέχνης του «στο αισθητικό, το ηθικό, το πολιτικό μας φρόνημα», η κα. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι ο Μίκης «δημιούργησε ένα ιδιαίτερο μουσικό σύμπαν» και ότι υπήρξε «Έλληνας και οικουμενικός, πατριώτης και διεθνής, σύμβολο και παράδειγμα μαζί. Σύμβολο της υπεύθυνης ατομικής στάσης απέναντι στα σκληρά αιτήματα της Ιστορίας … και παράδειγμα θάρρους στην έκφραση γνώμης και τόλμης στη διατράνωση των πιστεύω του».

«Άνθρωπος της πράξης και ταυτόχρονα ρομαντικά υπερβατικός, κατάφερε, ως το τέλος της ζωής του, να ηλεκτρίζει με την παρουσία του το συναίσθημα όλων μας. Μολονότι πολιτικά υπήρξε μοναχικός, δεν πρόδωσε ποτέ τις τρεις δεσπόζουσες της ζωής του: την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, την απαίτηση για κοινωνική δικαιοσύνη, την αφοσίωση στα υψηλά προτάγματα της τέχνης του».

«Έγινε έτσι ένας παιδαγωγός του έθνους, που με την πολιτισμική και κοινωνική του παρέμβαση άλλαξε την Ελλάδα και τον καθένα μας με τρόπο πιο έμμεσο αλλά και πιο βαθύ απ’ όσο μπορούμε να διαγνώσουμε σήμερα» συνέχισε η ΠτΔ . Έκλεισε δε τον επικήδειο στον Μεγάλο Έλληνα, τονίζοντας: «Με σεβασμό και συγκίνηση, εκ μέρους όλων των Ελλήνων, αποχαιρετώ τον Μίκη Θεοδωράκη. Θα είναι πάντα εδώ, ένα άνθος φυτρωμένο στην ώριμη μνήμη όλων μας». 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας για τον Μίκη

Ρίγη προκάλεσε ο συγκινητικός επικήδειος του γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος πάνω από το φέρετρο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη μίλησε για τον Μίκη των Ελήνων, τον παγκόσμιο Ελληνα, τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή. Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Μίκη, αλλά και στους αγώνες του για την Ελλάδα, τους λαούς και τις πανανθρώπινες αξίες, σε μια ομιλία διανθισμένη από τους στίχους ποιητών που ύμνησε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«”Βροντάνε στράτες κι αγορές” μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη» είπε στο ξεκίνημα του επικήδειου λόγου του ο Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας: «Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν. Σεμνά, μα όχι βουβά. Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο. Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: “Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς”. Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς».

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα μεταφερθεί με το πλοίο της γραμμής στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη, στις 7:30, στο λιμάνι της Σούδας. Με μια στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων, η σορός θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα και στις 13:00 στο χωριό του, τον Γαλατά. Εκεί, στον ναό του Αγίου Νικολάου, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία. Η ταφή θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι