ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πανελλήνιες: Όλες οι αλλαγές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Πανελλήνιες: Όλες οι αλλαγές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ

Με νέες προκλήσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο Παιδείας αλλάζει τα δεδομένα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει στην ουσία και τα ΙΕΚ, καθώς δίνει στα Πανεπιστήμια τη δυνατότητα να εγγράφουν αποφοίτους των ΙΕΚ απευθείας χωρίς Πανελλήνιες, δίχως όμως απόλυτα σαφείς διασφαλίσεις για τα κριτήρια εισαγωγής.

Μια πολύ βασική αλλαγή είναι ότι ο συντελεστής βαρύτητας που θα φέρει το κάθε εξεταζόμενο μάθημα, θα ορίζεται από την κάθε σχολή ξεχωριστά. Δίνεται δε περιθώριο στις σχολές να το αποφασίσουν μέχρι και τον Μάιο, κάτι που δεν βοηθά καθόλου τους υποψηφίους λόγω του πολύ κοντινού των εξετάσεων. Πέρσι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανέβασε το επίπεδο των επιτυχόντων που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, αλλά παράλληλα άφησε και χιλιάδες κενές θέσεις σε σχολές και τμήματα, κυρίως στη περιφέρεια.

Τώρα το υπουργείο ζητεί από τα ίδια τα Πανεπιστήμια να ορίζουν εκείνα τους συντελεστές βαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα των Πανελλήνιων Εξετάσεων, με βάση το κύριο γνωστικό τους αντικείμενο. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλού θα ανεβεί και αλλού θα κατεβεί. Η σπαζοκεφαλιά για τους υποψηφίους είναι ότι σχολές με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο θα έχουν διαφορετικό συντελεστή για το ίδιο μάθημα.

Δηλαδή άλλο συντελεστή βαρύτητας θα έχει για τα Αρχαία Ελληνικά η Φιλολογία Αθήνας και άλλο η Φιλολογία Ιωαννίνων, όπως θα έχουν διαφορετικό συντελεστή και στα άλλα βασικά μαθήματα για το γνωστικό αντικείμενο, όπως π.χ. στην Ιστορία ή στα Λατινικά. Ήδη ιατρικές σχολές στην Αθήνα δίνουν π.χ. 25% σε όλα τα μαθήματα, ενώ της Θεσσαλονίκης έκοψαν 5% από την Γλώσσα και μείωσαν τον συντελεστή της στο 20%, ανεβάζοντας τον συντελεστή της Βιολογίας στο 30%.

Από τα ΙΕΚ στα ΑΕΙ

Αντίστοιχα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας όρισε συντελεστή 25% στα Μαθηματικά, ενώ το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στο 28%. Η Νομική Αθηνών θέτει 25% σε όλα, ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ορίζει 30% σε Γλώσσα και Αρχαία, αλλά 20% σε Ιστορία και Λατινικά.

Για πρώτη φορά επίσης, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, τα Πανεπιστήμια θα μπορούν να δέχονται απευθείας και αποφοίτους ΙΕΚ, καλύπτοντας έτσι με τον τρόπο αυτό μέρος των κενών θέσεων που τους αφήνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Προϋπόθεση για την απευθείας εγγραφή θα αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ), άρα ουσιαστικά θα δίνουν νέες εξετάσεις.

Αυτή η δυνατότητα μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι, γιατί το βασικό κριτήριο θα είναι μεν η βαθμολόγηση των παιδιών σε εξετάσεις, αλλά δεν αποσαφηνίζεται αν θα λαμβάνεται υπόψιν ο βαθμός τους από το ΙΕΚ, βαθμός που δεν είναι διόλου διασφαλισμένο ότι θα γίνεται αντικειμενικά και επί ίσοις όροις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης συζητείται πόσο ρόλο θα παίζει η επίδοση των μαθητών στο Λύκειο, καθώς η μειωμένη συνεισφορά του λόγω της παραπαιδείας στη διαδικασία της εισαγωγής στα ΑΕΙ, υποβαθμίζει πολύ το σχολείο και υπάρχουν φόβοι για περαιτέρω εγκατάλειψη της ήδη υποβαθμισμένης λυκειακής εκπαίδευσης, με στόχο την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο.

Η δεύτερη ευκαιρία

Από τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσει για πρώτη φορά και ο νέος τρόπος υποβολής Μηχανογραφικού, που περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην Α’ φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό έχοντας περιορισμένο αριθμό επιλογών. Συγκεκριμένα, έως 10% του συνόλου των τμημάτων κάθε επιστημονικού πεδίου οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και έως 20% οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ.

Μετά την ανακοίνωση των επιτυχόντων της Α’ φάσης, οι μη εισαχθέντες θα συμμετέχουν στη Β’ φάση. Στην φάση αυτή, οι επιλογές των υποψηφίων θα περιλαμβάνουν όσα τμήματα θα εξακολουθούν να έχουν κενές θέσεις από την Α’ φάση, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών τους, με προϋπόθεση πάντως να πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κάθε τμήματος.

Και στις Πανελλήνιες του 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής παράλληλου Μηχανογραφικού για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Στις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 22.000 άτομα διεκδίκησαν 8.000 θέσεις σε 52 ειδικότητες στα δημόσια ΙΕΚ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx