ΑΝΑΛΥΣΗ

Παράγουν τα πιο πολλά εμβόλια και οι άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο

Παράγουν τα πιο πολλά εμβόλια και οι άνθρωποι πεθαίνουν στο δρόμο

H Ινδία, που τροφοδοτεί τη μισή Ευρώπη με εμβόλια, δεν είναι σε θέση να καλύψει τον πληθυσμό της, ούτε με τα δύο εμβόλια που παράγει η ίδια, αλλά ούτε και με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik. Τα δύο εμβόλια που παράγει είναι το ένα πανομοιότυπο με αυτό της ΑstraZeneca, ενώ το άλλο παρόμοιας τεχνολογίας αλλά περισσότερο συγγενές με το Sputnik. Έχει καλύψει εμβολιαστικά μόλις το 1,8% του πληθυσμού της κι ας εμβολιάζει δύο εκατομμύρια άτομα την ημέρα. Ο πληθυσμός των ενηλίκων είναι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο.

Η αντιπολίτευση στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων και η κυβέρνηση απαντά ότι υπάρχει επάρκεια. Πώς γίνεται όμως να υπάρχει επάρκεια όταν εμβολιαστικά κέντρα καταγγέλλουν ότι ζήτησαν μόλις 3.000 δόσεις και δεν τις έλαβαν; Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η χώρα αντιμετωπίζει ένα τσουνάμι κρουσμάτων και ενώ επί ένα χρόνο είχε σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της (δηλαδή 20.000 ως 40.000 κρούσματα την ημέρα), τώρα πλέον έχει δεκαπλάσια, δηλαδή 380.000. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν πλέον ούτε καν κοινές κλίνες, πόσο μάλλον κλίνες με οξυγόνο και ΜΕΘ.

Οι Αμερικανοί συνιστούν στους πολίτες τους να αποχωρήσουν από την Ινδία το συντομότερο δυνατόν, και σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ των νεκρών είναι πλέον και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, 58 ετών, που βρέθηκε νεκρός στο ξενοδοχείο του. Οι ασθενείς στην Ινδία, ντόπιοι και ξένοι, παίρνουν ένα ταξί και ψάχνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο κρεβάτι με οξυγόνο, και συχνά επιστρέφουν σπίτι τους χωρίς να έχουν βρει. Ψάχνουν πόρτα-πόρτα και για ρεμδεσιβίρη και άλλα φάρμακα. Εικάζεται ότι και ο 58χρονος Έλληνας έτσι κατέληξε νεκρός στο ξενοδοχείο του: δεν βρήκε πουθενά κλίνη.

Ενοχοποιούν την ινδική μετάλλαξη

Όπως γράφουν οι New Yοrk Times άλλοι ενοχοποιούν την “ινδική μετάλλαξη” και άλλοι την χαλάρωση του κόσμου. Πάντως οι νεκροί έφθασαν τους 3.600 την ημέρα, ενώ επί μήνες ήταν στους 40-200 ημερησίως. «Η μοναδική ελπίδα μας είναι να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τους εμβολιασμούς», δηλώνουν εκεί οι επιστήμονες, σηκώνοντας πλέον τα χέρια ψηλά, ενώ φοβούνται ότι το Μάιο οι νεκροί θα αυξηθούν δραματικά.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι φταίει για την δραματική έξαρση των κρουσμάτων. Αν και κατηγορείται το ινδικό στέλεχος με τις δύο “σκληρές” μεταλλάξεις του, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι ο κόσμος πεθαίνει επειδή πλέον τα νοσοκομεία πλημμύρισαν και δεν μπορούν να παράσχουν ουσιαστική φροντίδα στους ασθενείς. Δύο άτομα στην Ελλάδα βρέθηκαν φορείς, ο ένας συγγενούς στελέχους με το ινδικό και η άλλη με το επίμαχο στέλεχος της διττής μετάλλαξης.

Ανάρρωσαν και οι δύο τελικώς χωρίς να χρειασθούν νοσηλεία. Η Pfizer θεωρεί ότι το εμβόλιό της καλύπτει και αυτή την μετάλλαξη. Ινδοί ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούν (το Astrazeneca και το συγγενές του) καλύπτουν επίσης έναντι του στελέχους με τις μεταλλάξεις, εξασφαλίζοντας, ακόμα και σε περίπτωση νόσησης, πιο ήπια συμπτωματολογία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι