Παραμένει η πολιτική κρίση για το μεταναστευτικό
06/07/2018Παρά την ανακωχή στην κυβερνητική κρίση στην Γερμανία, την Σύνοδο Κορυφής και την δρομολόγηση διμερών συμφωνιών, το μεταναστευτικό εξακολουθεί να προκαλεί εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καθώς και εσωτερικές εντάσεις στις χώρες που πλήττονται από την μεταναστευτική κρίση.
Η συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ είναι εύθραυστη, η Αυστρία φοβάται επιπτώσεις από αυτήν και παίρνει μέτρα, στα μέτρα αντιδρούν οι Ιταλοί που έχουν ήδη στρέψει την προσοχή τους στην μείωση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη, και όλο αυτά συνθέτουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που μόνο κοινή δεν δείχνει να είναι.
Στην Γερμανία, ο Ζεεχόφερ δέχεται επικρίσεις από τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι δεν θέλουν τα κλειστά κέντρα, με τα οποία ωστόσο συμφωνεί το 59% των Γερμανών. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Μέρκελ δέχεται σήμερα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν, ο οποίος πρωτοστάτησε στην σκληρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και είναι ο πρώτος που εναντιώθηκε στις «ανοιχτές πύλες» της Γερμανίδας καγκελαρίου. Στόχος της Μέρκελ η προώθηση συμφωνίας και με την Ουγγαρία σε μια προσπάθεια μετριασμού των αντιδράσεων των χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ, στην οποία η Ουγγαρία παίζει κυρίαρχο ρόλο.
Πρότυπο για την Μέρκελ η συμφωνία με την Ελλάδα
Αναφερόμενη στην συμφωνία Βερολίνου – Αθήνας για το προσφυγικό η Άγγελα Μέρκελ είπε λίγο πολύ ότι θα αποτελέσει πρότυπο για τις αντίστοιχες συμφωνίες που θα επιδιώξει και με άλλες χώρες. Η διαπραγμάτευση μάλιστα αυτών των συμφωνιών έχει ανατεθεί στον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης την κυβέρνηση συνασπισμού.
Με την Ελλάδα «έχει ήδη συμφωνηθεί ότι είναι δυνατή η άμεση επαναπροώθηση των προσφύγων που έχουν καταγραφεί στην χώρα και τώρα βρίσκονται κοντά στα γερμανικά σύνορα» δήλωσε η κ. Μέρκελ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε επίσης ότι αντιστοίχως θα υπάρξει μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στη Γερμανία, στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών, κάτι για το οποίο, όπως είπε, το Βερολίνο έχει δεσμευθεί με τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Σάντσεθ.
Το θέμα των επανενώσεων οικογενειών καυτηρίασε έντονα τις προηγούμενες ημέρες ο Ζεεχόφερ, αναφέροντας ότι οι διμερείς συμφωνίες της Μέρκελ και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής θα φέρουν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Γερμανία. Την ίδια εκτίμηση φαίνεται ότι κάνει όμως και η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Βίτσα, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.000 επανενώσεις οικογενειών από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από το Βερολίνο, αλλά δεν υλοποιούνται». Με την συμφωνία όμως, όπως λέει ο ίδιος, «αυτές οι 2.000 απελευθερώνονται, δηλαδή θα πάνε στη Γερμανία», ενώ προσθέτει ότι έχουμε κάνει άλλα 900 αιτήματα.
Σε ό, τι αφορά την επανεισδοχή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει ότι με την Συμφωνία «θα έρχονται πίσω από την Γερμανία, αυτοί που θα περάσουν από την Ελλάδα από την 1η Αυγούστου 2018 και μετά». Υπάρχουν όμως και 1100 αιτήματα επανένωσης από την Γερμανία προς την Ελλάδα, τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό δεν μπαίνουν στην συμφωνία.
Η «εύθραυστη» συμφωνία με τους Βαυαρούς
Η Μέρκελ επέμεινε ότι στο θέμα των επαναπροωθήσεων «πρέπει να επιβληθεί το δίκαιο και η τάξη», κρατώντας μια απόσταση από την αρχική θέση του Ζεεχόφερ για άμεσες μαζικές απελάσεις. Εξήντα εννέα Αφγανοί ωστόσο πήραν τον δρόμο της επιστροφής αυτές τις ημέρες και βρίσκονται ήδη στην Καμπούλ.
Υπερασπίστηκε παραλλήλως τον συμβιβασμό που πέτυχε με τους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές για την δημιουργία «κλειστών κέντρων ασύλου», στα οποία όμως αντιδρούν οι Σοσιαλδημοκράτες, με την αρχηγό τους, Αντρέα Νάλες, να απορρίπτει αυτήν την προοπτική. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο επίσης μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν έχει εγκρίνει ακόμη την συμφωνία Μέρκελ – Ζεχόφερ, ενώ την ίδια ώρα ηγετικά στελέχη του, όπως ο γενικός γραμματέας Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, δηλώνουν δημόσια ότι το κόμμα δεν θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο.
Οι Συντηρητικοί της Μέρκελ υπεραμύνονται πάντως της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «τα κέντρα τράνζιτ δεν είναι φυλακές». Στο θέμα επανήλθε και η ίδια η Καγκελάριος, επισημαίνοντας σε συνέντευξή της στην γερμανική δημόσια τηλεόραση, ότι οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται εντός 48 ωρών, όπως προβλέπει το γερμανικό Σύνταγμα, και άρα οι πρόσφυγες θα παραμένουν στα κέντρα μόνο για δύο ημέρες.
Η ίδια η Μέρκελ, ενώ απαντά με «ένα ξεκάθαρο όχι» στο ερώτημα αν από «Καγκελάριος των προσφύγων» θα εξελιχθεί σε «Καγκελάριο της απομόνωσης», επισημαίνει παραλλήλως ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων» της ΕΕ. Αυτό το δεύτερο σκέλος καλύπτει τον Ζεεχόφερ, ο οποίος βρίσκεται στην Βιέννη και θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, μετά τις σοβαρές ενστάσεις της Αυστρίας για την συμφωνία του με την Μέρκελ.
Μια επικίνδυνη καραμπόλα
Η Βιέννη δεν θέλει να αποδεχθεί συμφωνίες σε βάρος της ξεκαθάρισαν ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, σε κοινή συνέντευξη με τον προερχόμενο από τους Ελευθέρους υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.
Ο Κουρτς σημείωσε μάλιστα ότι στην συμφωνία Μέρκελ – Ζεεχόφερ θα έπρεπε να συναινέσουν και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. Ο Στράχε από την πλευρά του επικαλέστηκε την δήλωση της αρχηγού των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες, η οποία χαρακτήρισε την συμφωνία Μέρκελ- Ζέεχοφερ, «ακάλυπτη επιταγή». Ο Κικλ τέλος δείχνοντας την Μέρκελ σημείωσε ότι «η Αυστρία δεν επιτρέπεται να σηκώσει ακόμη περισσότερο βάρος από το κληροδότημα μίας λανθασμένης πολιτικής του καλωσορίσματος, που συνδέεται στην Ευρώπη με συγκεκριμένα ονόματα».
Στην Αυστρία υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία στις τοπικές κυβερνήσεις για τις συνέπειες της γερμανικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει επαναπροωθήσεις στα σύνορα των δύο χωρών, καθώς και έντονη συζήτηση για την προστασία των νότιων συνόρων με την Ιταλία και την Σλοβενία. Στις προθέσεις όμως των Αυστριακών να κλείσουν το πέρασμα του Μπρένερ αντέδρασε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, επικαλούμενος και την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής. «Η αυστριακή απόφαση για κλείσιμο του Μπρένερ θα έβαινε κατά του πνεύματος αυτού (εννοεί της Συνόδου), και κατά συνέπεια, όποιος την εφαρμόσει, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Ο Σαλβίνι ωστόσο, έχοντας κάνει ήδη τον λογαριασμό, θεωρεί καλοδεχούμενη την απόφαση των Αυστριακών, επισημαίνοντας ότι «είναι περισσότεροι εκείνοι που επιστρέφουν στην Ιταλία από εκείνους που πάνε στην Αυστρία». Δηλώνει μάλιστα έτοιμος «από αύριο» να συναινέσει στους ελέγχους στο Μπρένερ, την ώρα που εξακολουθεί τον “πόλεμο” με τις ΜΚΟ στην Μεσόγειο.