ΘΕΜΑ

Παρενέργειες εμβολίων: Όταν το ελάχιστο της στατιστικής είναι ο άνθρωπος σου…

Κορονοϊός: Πότε εισάγονται οι ασθενείς και πότε μένουν σπίτι, Όλγα Μαύρου

Η επιστήμη βλέπει θεωρητικά και πρακτικά τα γεγονότα ως ψυχρά νούμερα. Το ίδιο ισχύει και για τις παρενέργειες των εμβολίων. Αυτά όμως τα νούμερα αφενός δεν είναι τόσο αντικειμενικά όσο παρουσιάζονται, ειδικά όταν επιλέγονται κατά βούληση τα νούμερα που μπαίνουν στην άλλη πλάστιγγα του ζυγού προς σύγκριση, αφετέρου δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα όταν ο ένας στις 60.000 ή και στις 200.000 είναι ο δικός σου άνθρωπος. Χθες ο σύζυγος της 44χρονης Κρητικιάς που είναι κλινικά νεκρή είπε πολύ απλά προς την Επιτροπή Εμβολιασμών «αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας, να έρθετε να δώσετε εξηγήσεις στα τρία παιδιά μου».

Είχε προηγηθεί σε τηλεοπτικό σταθμό μια αποκαρδιωτική αντιπαράθεση με μέλος της Eπιτροπής Eμβολιασμών που επέμενε ότι το AstraZeneca είναι ασφαλέστερο από τον μη εμβολιασμό. Ο επιστήμονας επικαλείτο το γεγονός ότι την ηλικιακή ομάδα γυναικών 20 έως 45 ετών τα θανατηφόρα κρούσματα του κορονοϊού ήταν περισσότερα (20), από όσες παρουσίασαν θανατηφόρες παρενέργειες από το εμβόλιο και (όπως είπε) κατά συνέπεια «το εμβόλιο ακόμα και της AstraZeneca είναι ασφαλέστερο από τον μη εμβολιασμό», ειδικά όταν δεν υπάρχει άλλο εμβόλιο διαθέσιμο.

Όμως ο εν προκειμένω τρόπον τινά εκπρόσωπος της Επιτροπής δεν είπε την πραγματικά αντικειμενική αλήθεια, ότι δηλαδή αυτές οι 20 νέες γυναίκες που υπέκυψαν στον κορονοϊό τον τελευταίο χρόνο είχαν υποκείμενα νοσήματα, ενώ οι εμβολιασμένες που πέθαναν δεν είχαν κανένα. Ο δε σύζυγος της 44χρονης, που είναι κι εκείνος επιστήμονας, αντείπε ότι με την άτυχη γυναίκα του ήταν φανατικοί υπέρμαχοι των εμβολιασμών και ότι μάλιστα είχαν κάνει και καβγάδες με φίλους και συγγενείς που φοβούνταν της παρενέργειες.

«Εμείς εμβολιασθήκαμε μαζί, την ίδια μέρα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», είπε με πικρία, «ακολουθώντας τις συστάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών. Και μάλιστα όταν η σύζυγός μου παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα, μου είπε “μη μιλήσεις, να μην είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάνουμε θέμα κατά των εμβολίων”. Τώρα όμως οι γιατροί μου λένε ότι είναι κλινικά νεκρή και εγώ δεν έχω τίποτα να πω στα παιδιά μας. Δεν κατανοώ για ποιο λόγο το εμβόλιο αυτό συνεχίζει να χορηγείται, όταν η Ελληνική Επιτροπή Aιματολογίας εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχει ανακοινώσει ότι η επίπτωση των επικίνδυνων θρομβώσεων στις νέες γυναίκες είναι πολύ υψηλότερη από τις πέντε στις 900.000 που υποστηρίζουν στην Επιτροπή».

Η ελληνική Φαρμακοεπαγρύπνηση

Ανάλογο δράμα ζει και ο πρώην αντιδήμαρχος στη Ζαχάρω Ηλείας και πρώην πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού- Αλφειού (Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων), κ. Τάσος Αλτάνης, η 34χρονη κόρη του οποίου παρουσίασε δυστυχώς εγκεφαλική αιμορραγία μετά τον εμβολιασμό της με AstraZeneca. Η 34χρονη λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό της υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και μεταφέρθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου χθες τα ξημερώματα στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά.

Ο ίδιος με την μητέρα της αναζήτησαν ΜΕΘ στην Πάτρα, αλλά δεν βρήκαν, οπότε ανέβηκαν άρον-άρον στην πρωτεύουσα για να σωθεί το παιδί τους. Οι γιατροί χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή στην 34χρονη και δείχνει να ανταποκρίνεται ο οργανισμός της σε αυτήν, ωστόσο η κατάστασή της θεωρείται κρίσιμη. Ο ΕΟΦ εξέδωσε “κίτρινη κάρτα” και για αυτό το περιστατικό.

Η ελληνική Φαρμακοεπαγρύπνηση (που δέχεται τις κίτρινες κάρτες) έχει λάβει συνολικά πάνω από 1.500, όμως δεν ενημερώνει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες μέσω αυτών για τις αναφερόμενες παρενέργειες. Ο καθηγητής Παιδιατρικής κ. Γεώργιος Χρούσος, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, υπερασπιζόμενος κατά κάποιο τρόπο το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε:

«Παίρνουμε πολλές αναφορές και για Pfizer, αλλά δεν τις ξέρει ο κόσμος. Αν σας συστήσω να κάνετε της Pfizer και πάθετε πανκαρδίτιδα ή μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα, θα μου πείτε “γιατί με έστειλες να κάνω της Pfizer”. Από όλα τα εμβόλια έχουμε αναφορές παρενεργειών απλά δεν έχει τύχει ακόμη να σημειωθεί και να δημοσιοποιηθεί θάνατος».

Τι είπε ο σύζυγος της 44χρονης

Ο σύζυγος της 44χρονης Κρητικιάς συγκοινωνιολόγου Γλυκερίας Μανουσάκη, η οποία μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό παρουσίασε θολή όραση και έντονο πονοκέφαλο (σύμπτωμα της εγκεφαλικής αιμορραγίας), κ. Μανώλης Κρυοβρυσανάκης επεσήμανε ότι μαζί με τη σύζυγό τους έκαναν την δόση του εμβολίου από το ίδιο φιαλίδιο και εξαπέλυσε βολές κατά της Επιτροπής για την απόφασή της να χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca σε γυναίκες κάτω των 50.

«Διεθνώς έχει γνωστοποιηθεί ότι οι γυναίκες κάτω των 50 είναι αυτές που παρουσιάζουν τα προβλήματα. Ό,τι έπαθε η σύζυγος μου ήταν ακριβώς στο πλαίσιο του προβλήματος» είπε, προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία του. «Αν η Επιτροπή νιώθει καλά με τα αποτελέσματα που πήραν για τον εμβολιασμό των γυναικών κάτω των 50 και έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, που εγώ τους εύχομαι να μην την έχουν, τότε να έρθουν αυτοί να πουν στα παιδιά μου, όταν με ρωτάνε γιατί η μητέρα τους πήγε να κάνει το εμβόλιο για να σωθεί και δεν θα τη ξαναδούν» κατέληξε.

Από το σκεύασμα κατέληξε και μια 39χρονη Βρετανίδα, η Στέφανι Ντιμπουά στην Κύπρο, της οποίας οι γονείς προσπάθησαν να την στηρίξουν, ενώ συνάδελφοί της (ήταν μοντέλο) άρχισαν έρανο για τα έξοδα της κηδείας της. Η ίδια είχε κάνει την ημέρα του εμβολιασμού της μια ανάρτηση ότι δεν αισθανόταν καθόλου καλά. Εν συνεχεία λίγες μέρες αργότερα ανάρτησε κείμενο ότι ένιωθε πολύ καλά πλέον και μάλιστα χόρευε ενθουσιασμένη. Όμως σχεδόν την επομένη και πέντε μέρες προτού πεθάνει έκανε την εξής ανάρτηση, αναφέροντας:

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη για τη φωτογράφιση που έκλεισα για το weekend και τώρα πρέπει να την αναβάλω. Ξύπνησα μια χαρά και μετά μέσα σε μια ώρα είχα ρίγη, όλες οι αρθρώσεις μου πονούσαν και αγωνιζόμουν να πάρω ανάσα, πολύ έντονος πονοκέφαλος και ζαλάδα. Ήμουν πεπεισμένη ότι είχα Covid! Η μαμά και ο μπαμπάς ήρθαν να με φροντίσουν και με πήγαν για τεστ, το οποίο ευτυχώς ήταν αρνητικό… αλλά δεν εξηγείται ακόμα ποιο είναι το πρόβλημα. Τώρα, μετά από την ενδοφλέβια, θα κάνω πλήρεις εξετάσεις αίματος για να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα». Το πρόβλημα ήταν τελικά εγκεφαλική αιμορραγία. Την επομένη έκανε την τελευταία της ανάρτηση (18 Μαΐου) γράφοντας μόνο “Νιώθω πολύ άσχημα, σιχαίνομαι τις βελόνες”».

Άλλα κρούσματα

Εν τω μεταξύ, η αδελφή της 48χρονης από την Θήβα, η οποία υπέστη πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και εσωτερική αιμορραγία μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson, δήλωσε ότι η υγεία της αδελφής της βελτιώθηκε. «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα», είπε, προσθέτοντας ότι οι αιμορραγίες της αδελφής της σταμάτησαν, ενώ επανήλθε και η όρασή της. Εν τω μεταξύ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Ιπποκράτειο, νοσηλεύεται μια 36χρονη γυναίκα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε χθες εσπευσμένα στην Αθήνα με συμπτώματα θρομβοπενίας. H αδελφή της είπε «από την Εντατική πήρα και τους δυο γονείς μας νεκρούς, αισθάνομαι ότι η ζωή μου χρωστάει να πάρω ζωντανή τουλάχιστον την αδελφή μου».

Άλλη μία νέα γυναίκα 36 ετών που εμβολιάστηκε στις 12 Μαΐου στη Λέσβο εισήχθη δέκα μέρες μετά στο Νοσοκομείο στις 23 του μήνα με μοναδικό σύμπτωμα τους πονοκεφάλους. Διαπιστώθηκε ότι παρουσίασε θρομβοπενία. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά της σε Νοσοκομείο των Αθηνών και τώρα νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο σε σταθερή κατάσταση. Υπενθυμίζεται η πνευμονική εμβολή του 59χρονου Κρητικού, οι δύο θρομβώσεις σε 35χρονο Κρητικό επίσης και η θρόμβωσης 47χρονη επίσης στην Κρήτη. Οι δύο άνδρες έχουν πάρει εξιτήριο μετά τα χειρουργεία στα οποία υποβλήθηκαν ενώ η 47χρονη νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση.

Ο αδελφός της 47χρονης, η οποία έχει δύο ανήλικα παιδιά, είπε ότι η γυναίκα εμβολιάστηκε στις 3 Μαΐου στον Άγιο Νικόλαο με το AstraZeneca και σχεδόν αμέσως εμφάνισε έντονα συμπτώματα. Έπειτα από μία εβδομάδα και ενώ τα συμπτώματα επέμεναν, μετέβη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου αρχικώς της συνέστησαν μαγνητική και της είπαν να επιστρέψει σπίτι της. Τελικά όμως η κατάστασή της φάνηκε πως ήταν πολύ σοβαρότερη και η γυναίκα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, με αποτέλεσμα να νοσηλεύεται μέχρι σήμερα στη νευρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, έχοντας υποστεί παράλυση στη μία πλευρά του σώματός της.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι