ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρουσιαστές ειδήσεων δια χειρός τεχνητής νοημοσύνης!

Παρουσιαστές ειδήσεων δια χειρός τεχνητής νοημοσύνης!

Τα Kuwait News παρουσίασαν στο Twitter την Φύντχα, την πρώτη “παρουσιάστρια ειδήσεων” που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης στον αραβικό κόσμο. Το βιντεάκι έχει διάρκεια 13 δευτερολέπτων και το “πλάσμα”, που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ρομπότ γιατί δεν έχει ούτε καν μηχανική υλική υπόσταση, λέει: “Είμαι η Φύντχα, η πρώτη παρουσιάστρια στο Κουβέιτ, η οποία είναι έργο τεχνητής νοημοσύνης.  Μας ενδιαφέρουν οι σκέψεις σας. Μοιραστείτε τις μαζί μας». Είχε προηγηθεί πάντως ήδη από το 2018 το πρώτο συναφές βίντεο, κατασκεύασμα της Κίνας, που πέρσι παρουσίασε και άνδρα τηλεπαρουσιαστή.

Όσον αφορά στο Κουβέιτ, ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζουν η τηλεπαρουσιάστρια να λέει τις ειδήσεις στο twitter, καθώς η ιστοσελίδα του Kuwait News και των Kuwait Times, έχουν 1,2 εκατομμύρια ακολούθους. Μελλοντικά θα δώσουν στην παρουσιάστρια κουβεϊτιανή προφορά και πιο “ντόπιο” λεξιλόγιο, καθώς η καθομιλουμένη στο Κουβέιτ διαφέρει κάπως από τα κλασικά αραβικά που ακούγονται στο βίντεο.

Ο Abdullah Boftain, διευθυντής και των δύο ενημερωτικών μέσων που προαναφέρονται, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα πείραμα για τη δυνατότητα να προσφέρεται στον κόσμο ένα πρωτοποριακό περιεχόμενο.  Το όνομά της (που προφέρεται με το “υ” σαν βαθύ λαρυγγικό ήχο) σημαίνει ασημένια και το διάλεξαν επειδή παραπέμπει στο μέταλλο των ρομπότ. Την έκαναν ξανθιά και γαλανομάτα για να εκπροσωπεί την πολυπολιτισμικότητα του Κουβέιτ, είπε ο Boftain.

Παρουσιάστρια-avatar στην Κίνα

Είχε προηγηθεί πάντως ήδη από το 2018 η πρώτη πλασματική παρουσιάστρια, από την Κίνα. Εκείνη έλεγε ότι η μορφή και η φωνή της αντιγράφηκαν από ένα πραγματικό πρόσωπο, (μια συγκεκριμένη παρουσιάστρια ειδήσεων) και υποσχόταν ότι εκείνη και ο συμπαρουσιαστής της θα προσέφεραν ένα τέλειο δελτίο ειδήσεων. Πέρσι οι Κινέζοι παρουσίασαν και άνδρα τηλεπαρουσιαστή, που συλλέγει πληροφορίες από το διαδίκτυο άμεσα και τις επεξεργάζεται ο “ίδιος”.

Το βασικό πρόβλημα για όσους θέλουν τζάμπα και “αντικειμενικούς” παρουσιαστές ειδήσεων είναι ίδιο με της κυβέρνησης της Κίνας: αν και υπάρχουν τέλεια προγράμματα λογοκρισίας, κανένας δεν έχει βρει τρόπο να εμπιστευθεί τον προγραμματισμό που απαιτείται ώστε το “προϊόν” να συμπλέει με τα συμφέροντα του κάθε καναλάρχη. Κανείς κάτοχος τηλεοπτικού μέσου δεν ρισκάρει δηλαδή να βάλει σε πρόγραμμα κάτι που αποκαλύπτει την ατζέντα του.

Πριν από ενάμισι μήνα το CNN έκανε αφιέρωμα σε δύο “αβατάρ” τηλεπαρουσιαστές που έκαναν προπαγάνδα κατά των ΗΠΑ στο twitter και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, μιλώντας αγγλικά, και χρησιμοποιώντας ένα σχετικά απλό πρόγραμμα με το οποίο πλάθεις αυτομάτως ένα πρόσωπο και το βάζεις να λέει ό,τι θέλεις. Στις ΗΠΑ θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα βίντεο ήταν “ψευδείς ειδήσεις κατασκευασμένες από την Κίνα”. Παλιότερα Κινέζοι είχαν βάλει τον Τραμπ να μιλάει κινέζικα, για να επιδείξουν πόσο ικανοί είναι στο να βάζουν στο στόμα κάποιου όποια φράση θέλουν. Επρόκειτο όμως μάλλον για επίδειξη τεχνολογίας, παρά για απειλή.

Όπως έχει γράψει και το SLpress, πλέον δεν θα μπορεί κανείς να διαχωρίσει εύκολα τα fake news από τις πραγματικές ειδήσεις και τις πραγματικές δηλώσεις πολιτικών. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη και από τον υπόκοσμο. Στην ΕΕ προβληματίζονται για το πώς θα προλάβουν όλα τα δεινά που αυτή η πρόοδος είναι δυνατόν να συνεπάγεται. Και πρέπει πλέον οι πολίτες να έχουν το νου τους και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς ο οιοσδήποτε μπορεί να κατασκευάσει πλέον ένα βίντεο για να εκβιάσει κάποιον άνθρωπο ή για να τον βλάψει διασύροντάς τον, μέχρι εκείνος “να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι