Πάσχα με self test και Ανάσταση το απογευματάκι

Πάσχα με self test και Ανάσταση το απογευματάκι

Η αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα είναι αφιερωμένη κυρίως στο πώς θα εορτασθεί το Πάσχα, όμως είναι βέβαιο πλέον πως δεν θα πάει κανείς νόμιμα στο χωριό. Παράλληλα θα συζητηθεί το άνοιγμα του τουρισμού μέσα Μαΐου όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και πιθανόν τα δημοτικά και γυμνάσια που έτσι κι αλλιώς “πάνε για μετά το Πάσχα” αλλά ασκούνται πιέσεις για το “πότε ακριβώς”

Το βέτο πολλών μελών της επιτροπής για τα ανοίγματα που ζητούνται επιτακτικά από διάφορα υπουργεία, είναι ότι όσο οι νοσηλείες παραμένουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, επιπλέον χαλάρωση δεν μπορεί να συζητείται. Νέο “κύμα” θα συνεπάγεται ίσως άλλους 500 ασθενείς σε ΜΕΘ και ήδη δίνουν μάχη 847 άτομα διασωληνωμένα –πολλά από αυτά εκτός ΜΕΘ,  με την συνεπαγόμενη ανάλογη αύξηση της θνητότητας.

Σε αντίθεση δε με τις κοινές κλίνες κορονοϊού (τους ασθενείς με σοβαρά αλλά όχι κρίσιμα συμπτώματα) όσοι είναι σε ΜΕΘ δεν διασωληνώνονται μόνον για 2-3 μέρες, αλλά για το λιγότερο μία εβδομάδα έως και μήνες. Ο άλλος λόγος εκκένωσης κλίνης σε ΜΕΘ  είναι δυστυχώς ο θάνατος ασθενούς.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3.789 κρούσματα από αριθμό τεστ-ρεκόρ όμως, δηλαδή από 78.000 τεστ. Οι θάνατοι του τελευταίου 24ωρου έφθασαν τους 87, σύνολο νεκρών 9.627. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 847. Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 406 (ημερήσια μεταβολή -13.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 502 ασθενείς.

Ανάσταση

Οι εκκλησίες πάντως ήδη ανακοίνωσαν τον τρόπο λειτουργίας και η Ανάσταση θα γίνει 3 ώρες νωρίτερα, δηλαδή στις 9 μ.μ. που ακόμα φέγγει λόγω θερινής ώρας: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.Όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία. Η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ».

»Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού. Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί συμφωνούν στους ανοιχτούς ναούς και στη λειτουργία τους όπως ορίζει το θρησκευτικό, εορταστικό πρόγραμμα με τροποποιήσεις στο ωράριο, όπως π.χ. στην Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο νωρίτερα, ώστε να μην γίνει μεγάλη παρέκκλιση από το ωράριο κυκλοφορίας που ισχύει σήμερα. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι οι ιερείς, ιεροψάλτες, επίτροποι και λοιπό προσωπικό εντός των ναών θα έχει υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού, καθώς και ότι θα επιτρέπεται συγκεκριμένος αριθμός πιστών με βάση τον χώρο του ναού, με χρήση μάσκας. Επιφυλάξεις εκφράζονται από κάποιους επιστήμονες σε ό,τι αφορά την περιφορά του Επιταφίου, θεωρώντας ότι εγκυμονεί κινδύνους συγχρωτισμού, παρότι γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Πασχαλινό τραπέζι

Σε ό,τι αφορά στο θέμα του Αναστάσιμου τραπεζιού ή της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα, αναμένεται οι ειδικοί να προτείνουν ό,τι και για τα Χριστούγεννα, πάντα όμως εντός της περιφερειακής ενότητας και όχι με εκδρομές σε άλλες περιοχές. Θα δώσουν δηλαδή το “πράσινο φως” για οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις, ζητώντας να τηρηθεί ο ελάχιστος δυνατόν αριθμός στις συναθροίσεις και ει δυνατόν, να συμμετέχουν άτομα που ανήκουν στον στενό κύκλο και να μην προστεθούν νέα πρόσωπα.

Οι ειδικοί θα υποδείξουν σε όλους τους πολίτες που θα συναντήσουν άλλες οικογένειες το Πάσχα να υποβληθούν σε τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) ώστε να εντοπιστούν τυχόν ασυμπτωματικοί φορείς και αποφευχθεί η διασπορά του ιού και της λοίμωξης. Όμως αυτό είναι ένα θεωρητικό επί της ουσίας μέτρο. Πέραν του ότι έχουν σχετικά περιορισμένη αξιοπιστία, όσοι συναντηθούν δεν θα φορούν μάσκες, θα αγκαλιαστούν και θα φιληθούν και θα κάθονται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν. Ως προς το οικονομικό σκέλος δε, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κοστίζουν από 6 έως 12 ευρώ το ένα, και θα χρειαστεί μια τετραμελής οικογένεια να δώσει π.χ. από 24 έως 48 ευρώ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι