ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πενήντα νεκροί την ημέρα αλλά “δεν ανησυχούμε”!

Πενήντα νεκροί την ημέρα αλλά "δεν ανησυχούμε"! Όλγα Μαύρου

Τους 51 έφθασαν οι νεκροί την ημέρα κατά τo τελευταίο επταήμερο σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, όμως η πολιτεία δεν ανησυχεί. Απεναντίας βλέπει… βελτίωση. «Αυτή την στιγμή έχουμε μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Δεν έχουμε σημαντική πίεση στα νοσοκομεία», είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σήμερα. Εντούτοις οι θάνατοι έφθασαν τους 355 από 290 την περασμένη εβδομάδα και από 210 την αμέσως προηγούμενη. Ως προς αυτό ο κ. Θεμιστοκλέους “απαντά” έμμεσα ότι οι ευάλωτοι πρέπει να κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση και να μην την αναβάλλουν για τον Σεπτέμβρη.

Επιχειρηματολόγησε με αισιοδοξία ότι τα κρούσματα ήταν κατά τι λιγότερα από της περασμένης εβδομάδας. Συγκεκριμένα ήταν 122.230 ή 17.460 την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ την περασμένη εβδομάδα ήταν 19.429, επίσης κατά μέσο όρο. Τα κρούσματα δηλαδή φαίνεται να είναι στα επίπεδα των αρχών Ιουλίου με ουσιαστική στασιμότητα, αν υποτεθεί βεβαίως ότι έχει κάποια σημασία η καταγραφή. Αυτό το αναφέρουμε, διότι πλέον είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά και χιλιάδες κρούσματα απλά δεν καταγράφονται. Όταν πάντως σταμάτησαν οι καθημερινές ενημερώσεις, τα κρούσματα ήταν κατά μέσο 17.523 την ημέρα για το επταήμερο 3ης έως 10ης Ιουλίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναμένει περισσότερα κρούσματα το Σεπτέμβρη, αλλά εκτιμά ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Αιτιολογεί την μάλλον ειλημμένη απόφαση για μόνιμη χαλάρωση με το σκεφτικό ότι «έχει νοσήσει πολύς κόσμος, πολλοί είναι εμβολιασμένοι και οι μεταλλάξεις αυτές δεν προκαλούν βαριές νοσηλείες», προφανώς εκτιμώντας ότι η νόσος είναι ήπια. Απέφυγε να αναφερθεί στο τι θα γίνει στα σχολεία, αλλά υπονόησε ότι μάλλον δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα (ούτε ερωτήθηκε, αλλά ούτε και μίλησε με δική του πρωτοβουλία για τον αυξημένο αριθμό νεκρών).

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Μιλώντας γενικά για τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας επέμεινε στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων (κυρίως των ηλικίας άνω των 60 ετών) και τόνισε ότι πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση και να μην περιμένουν τον Σεπτέμβρη. Πολλοί όμως, προτιμούν να περιμένουν, άλλοι για να κάνουν το “νέο εμβόλιο” (το οποίο όμως δεν θα έρθει πριν από τα τέλη Νοεμβρίου) και άλλοι για να έχουν πιο “φρέσκο” εμβολιασμό και άρα περισσότερα αντισώματα όταν θα αρχίσουν πλέον οι περισσότεροι να κυκλοφορούν σε “κλειστούς χώρους” και όταν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφθασαν τις 400 την ημέρα, ενώ πριν αρχίσουν οι εβδομαδιαίες ενημερώσεις (δηλαδή στις 10 Ιουλίου) ήταν  337. Σύμφωνα με την σημερινή έκθεση οι εισαγωγές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή γίνονται κατά μέσο όρο 365 την ημέρα, είναι πάντως κατά 98% λιγότερες από της περασμένης εβδομάδας. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 138 ενώ όταν κόπηκαν οι καθημερινές ενημερώσεις ήταν 103.

Η εικόνα από τα λύματα είναι στάσιμη, εκτός από της Πάτρας που δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Ως προς τις μεταλλάξεις της Όμικρον, κυριαρχεί πλέον η Β5 παντού. Αν και παρατηρείται μικρή μείωση κρουσμάτων πανελλαδικά, εντούτοις κάποιες περιοχές καταγράφουν σημαντικά περισσότερα κρούσματα σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, και αυτές είναι η Χαλκιδική, η Λακωνία, η Δράμα, η Ευρυτανία και σε μικρότερο βαθμό η Μεσσηνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι