Πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε δέκα ημέρες – Φταίει μόνον η Δέλτα;
03/07/2021Ενώ ανοίγουν καθημερινά δραστηριότητες και “παζαρεύεται” η μάσκα και η περαιτέρω χαλάρωση, τα κρούσματα έφθασαν τα 1.001 μετά από μια σταθερή δίμηνη πτώση. Μόλις πριν δέκα ημέρες ήταν 203. Δεν ειναι ακόμη σαφές αν για την αύξηση των κρουσμάτων ενοχοποιείται η μετάλλαξη Δέλτα, ή η κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και η αυξημένη κινητικότητα.
Και οι τρεις προαναφερόμενοι παράγοντες είναι σημαντικοί για την εξάπλωση, όμως η μετάλλαξη Δέλτα είναι ο πιο κρίσιμος από όλους, καθώς αυξάνει εκθετικά τα κρούσματα. Πιθανόν η Δέλτα, να είναι πάντως πιο εξαπλωμένη απ’ όσο δείχνουν οι λιγοστές γονιδιωματικές αναλύσεις στη χώρα μας. Στην Ευρώπη έχει συμφωνηθεί να αναλύονται πάνω από 500 ύποπτα κρούσματα την εβδομάδα ως προς το στέλεχος για να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς την παρουσία της Δέλτα, αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον ρυθμό. Μόνον 10 ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να διεκπεραιώσουν αυτό τον όγκο σε τόσο απαιτητικές αναλύσεις.
Παρότι περίπου το 38% του πληθυσμού έχει εμβολιασθεί, ο αριθμός των 1.000 κρουσμάτων Ιούλιο μήνα θεωρείται πολύ ανησυχητικός, ανεξαρτήτως της Δέλτα. Πέρυσι, τέτοιες ημέρες, τα κρούσματα ήταν 23 την ημέρα και έφτασαν τα 200 τον Αύγουστο, τα 400 το Σεπτέμβρη και τα 1.000 τον Οκτώβριο με τα γνωστά αποτελέσματα, τον μαύρο Νοέμβρη της Βόρειας Ελλάδας και τον μαύρο Φεβρουάριο της Αττικής. Οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις δεν έχουν αυξηθεί προς το παρόν, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα μία εβδομάδα μετά την αύξηση των κρουσμάτων. Αυξήθηκαν πάντως ήδη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Που αυξήθηκαν τα κρούσματα
Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές νέων ασθενών με κορονοϊό έφθασαν χθες τις 45, οι οποίες, αν και μοιάζουν ελάχιστες μπροστά στις 500 την ημέρα που ήταν τον Απρίλιο, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 36% σε σύγκριση με προχθές. Όσον αφορά στα κρούσματα, κατ΄ αναλογία προς τον πληθυσμό τους (και ανά 100.000 κατοίκους) περισσότερα έχουν η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ηλεία, η Μαγνησία, το Ρέθυμνο και ο νότιος Τομέας της Αττικής. Εντωμεταξύ παρατηρείται η ίδια με την περσινή προβληματική κατάσταση σε σχέση με το τουριστικό κύμα.
Συγκεκριμένα, όπως και πέρυσι, οι τουρίστες ελέγχονται δειγματοληπτικά στα σύνορα και έχουν επιπλέον το “πιστοποιητικό Covid”, άρα ακόμα και οι ανεμβολίαστοι, επιδεικνύουν αρνητικό τεστ. Όμως, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, κάποιοι “πιάνονται” να νοσούν στα σύνορα παρά το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ που δηλώνουν ότι έχουν από την πατρίδα τους. Σήμερα βρέθηκαν μόνον 7 φορείς. Όμως εκ των υστέρων βρέθηκαν άλλοι δέκα, δηλαδή συνολικά 17.
Το πιο ανησυχητικό στοιχείο ανακύπτει από τους δέκα και όχι από τους επτά, γιατί οι δέκα αυτοί εισήλθαν με αρνητικό τεστ από την πατρίδα τους, αλλά νόσησαν στο ελληνικό θέρετρο, όπου πήγαν για διακοπές. Είναι δε και οι δέκα νοσούντες και όχι ασυμπτωματικοί, γιατί οι τουρίστες δεν κάνουν τεστ αν δεν συντρέχει λόγος, δηλαδή αν δεν έχουν συμπτώματα. Από τα 40.000 τεστ που γίνονται αυτές τις μέρες στον τόπο μας, περίπου τα 6.000 γίνονται σε τουρίστες.
Κατά την πρώτη Ιουλίου, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη, εισήλθαν στην χώρα περισσότεροι από 60.000 τουρίστες και ελέγχθηκαν οι 6.000. Εντοπίστηκε μόνον ένα κρούσμα. Αλλά και στις 30 Ιουνίου μόνον ένα κρούσμα εντοπίστηκε σε όλα τα αεροδρόμια και σε όλα τα τελωνεία και τα λιμάνια της χώρας. Το γεγονός ότι εντοπίζεται μόλις ένα κρούσμα την ημέρα με τόσο εισερχόμενο τουρισμό, προκαλεί ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων ή για τον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται και “επιλέγει” σε ποιον θα γίνει τεστ και ποιος θα περάσει δίχως έλεγχο. Ο υπουργός Τουρισμού από πλευράς του δεν το βρίσκει παράδοξο. «Σε 6.000 τεστ δεν βρήκαμε ούτε ένα θετικό», είχε δηλώσει χαρούμενος στις 30 Ιουνίου.