Πέντε απόδημες Ελληνίδες στο τιμόνι μεγάλων διεθνών εταιρειών
11/01/2022Ακόμα και σήμερα δεν είναι πολλές οι επιχειρήσεις που έχουν γυναίκα στο τιμόνι τους. Η παρουσία των γυναικών στον κόσμο των μεγάλων επιχειρήσεων είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με αυτή των ανδρών. Η συμμετοχή τους στο επιχειρείν, σε επίπεδο ανωτέρων στελεχών και σε Διοικητικά Συμβούλια παρουσιάζει αποκλίσεις, ακόμα και σε οικονομικά προηγμένες χώρες. Παρόλα αυτά, η ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι παρακάτω γυναίκες, οι οποίες όχι μόνο διοικούν τεράστιες διεθνείς εταιρείες, αλλά και φέρνουν άρωμα Ελλάδας σε αυτές.
Η Κέλλυ Βλαχάκη κρατάει τα ηνία του κολοσσού Earth Friendly Products. Πρόκειται για μία εταιρεία που παράγει φιλικά προς το περιβάλλον απορρυπαντικά. Ο πατέρας της ήταν ο Ευτύχιος Βλαχάκης, γνωστός ως Βαν. Γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγάλωσε εκεί κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Εγκατέλειψε την Ελλάδα, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. Ήταν μόλις 18 ετών και όλες του οι οικονομίες δεν ξεπερνούσαν τα 20 δολάρια. Το αρχικό σχέδιό του ήταν να σπουδάσει, να αποκτήσει εφόδια και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πράγματι, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Ρούζβελτ με πτυχίο στη Χημεία, ενώ παράλληλα επιβίωνε, δουλεύοντας ως σερβιτόρος σε ένα εστιατόριο. Και μόνο που εξασφάλιζε το φαγητό, τη στέγη και τα δίδακτρά του ένιωθε τυχερός.
Με σκληρή δουλειά, ο Βαν μετατράπηκε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή βιολογικών απορρυπαντικών στις ΗΠΑ. Άνοιξε το πρώτο του εργοστάσιο με την επωνυμία Venus Labοratories. Αργά, αλλά σταθερά δημιούργησε τα Earth Friendly Products, με πέντε εργοστάσια στις ΗΠΑ και εξαγωγές σε εξήντα χώρες. Η ιστορία του, μάλιστα, έγινε και ταινία με τίτλο μία “Μια πράσινη ιστορία”.
Ο Βαν όρισε την κόρη του ως διάδοχό του. Την είχε πάντα στο πλευρό του, όσο βρισκόταν στη ζωή και εκείνη ήταν που κλήθηκε να συνεχίσει το όραμά του. Με σπουδές στα πανεπιστήμια UCLA και Chapman, οδηγό το όραμα του πατέρα της και κινητήρια δύναμη το ελληνικό τσαγανό διοικεί μία τεράστια εταιρεία. Αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από ικανή. Συνδυάζει την αποφασιστικότητα και την ενσυνείδηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνη να επεκτείνει την επιχείρηση, πάντα βασιζόμενη στην πράσινη ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Μέχρι στιγμής, έχει αποδείξει και με το παραπάνω ότι ο πατέρας της έκανε τη σωστή επιλογή.
Στο τιμόνι της Château Margaux
Η Κορίν Μεντζελοπούλου είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή οινοποιία Château Margaux. Θεωρείται ένας από τους επιδραστικότερους επιχειρηματίες στην οινοποιία. Ένα μπουκάλι Château Margaux του 1787, άλλωστε, έγραψε ιστορία. Όταν αυτό έσπασε το 1989, ο ιδιοκτήτης του και έμπορος κρασιού έλαβε αποζημίωση 225.000 δολάρια από την ασφαλιστική του εταιρεία.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο πατέρας της Ανδρέας Μεντζελόπουλος γεννημένος στην Πάτρα, αγόρασε το διάσημο κτήμα, το οποίο βρισκόταν σε παρακμή. Η αγορά του κτήματος –χαρακτηριζόταν εθνικός θησαυρός στη Γαλλία– από έναν Έλληνα είχε προκαλέσει σοκ εκεί, παρ’ ότι εκείνος ζούσε χρόνια στη Γαλλία και είχε Γαλλίδα γυναίκα. Μετά το θάνατο του, ήταν η κόρη του που αφοσιώθηκε στον αμπελώνα και στην επιχείρηση.
Αν και ιδιαίτερα νέα είχε εργασιακή εμπειρία. Είχε ξεκινήσει την καριέρα της σε διεθνή διαφημιστική εταιρεία. Στη συνέχεια εργάστηκε ως οικονομικός ελεγκτής στην εταιρεία Primistères. Ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα της, στελεχώνει την επιχείρηση και περιβάλλεται από ικανούς συνεργάτες. Η σκληρή δουλειά, το ένστικτο, τα σωστά αντανακλαστικά οδήγησαν την επιχείρηση να αξίζει ένα δισ. ευρώ και την ίδια να διορίζεται στο γαλλικό συμβούλιο εμπορίου. Το φιλανθρωπικό της έργο είναι εξίσου πλούσιο, ενώ δεν ξεχνάει ποτέ την Ελλάδα, την οποία και λατρεύει.
Μία δυναμική businesswoman
Η Μάργκαρετ Γεωργιάδης –Μαργκό για φίλους και συναδέλφους– είναι μία από τις πλέον δυναμικές γυναίκες στο χώρο των επιχειρήσεων. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της ήταν όταν ανέλαβε τη διοίκηση της παιχνιδοβιομηχανίας Mattel. Πρόκειται για εταιρεία-θρύλο που, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει την κούκλα Barbie το 1959. Έκτοτε γενιές κοριτσιών συνεχίζουν να μεγαλώνουν μαζί της.
Τεράστιες επιτυχίες είναι και άλλα προϊόντα της, όπως τα αυτοκινητάκια Hot Wheels και οι Ήρωες του Disney. Η ένωσή της με τη Fisher-Price και την Tyco-Toys γιγάντωσε την εταιρεία. Η τοποθέτηση της Ελληνοαμερικανίδας Γεωργιάδη στο πηδάλιο της εταιρείας την κατέταξε στις 50 πιο ισχυρές γυναίκες. Στόχος της ήταν να επαναφέρει τα έσοδα της εταιρείας, τα οποία και είχαν μειωθεί αισθητά, όταν έχασε δικαιώματα εκμετάλλευσης δημοφιλών μπραντς. Επιπλέον, η Μάργκο Γρηγοριάδης εστίασε και στη τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας. Η ίδια, άλλωστε, είχε διατελέσει έξι χρόνια επικεφαλής πωλήσεων της Google στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Είχε αναλάβει και εκτελεστική αντιπρόεδρος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Discover Financial Services.
Πριν ενταχθεί στην Google, ήταν διευθύντρια στη Synetro Capital LLC, μια ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων με έδρα το Σικάγο. Η πορεία της προς την κορυφή ξεκίνησε με ένα πτυχίο οικονομικών από το Harvard και μεταπτυχιακό διοίκησης από το ίδιο διάσημο πανεπιστήμιο. Όσοι την γνωρίζουν κάνουν λόγο για μία έμπειρη επιχειρηματία, με τεράστιες γνώσεις, αποφασιστικότητα και πλάνο για την απόσταση που πρέπει να διανύσει, ώστε να φτάσει τους στόχους της.
Στέλνει μηνύματα που μοιάζουν με μυθιστορήματα κάθε Παρασκευή βράδυ, ώστε όλα να είναι άψογα στην αρχή της εβδομάδας. Φροντίζει πάντα για τους συνεργάτες της, με ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στις γυναίκες. Για τον λόγο αυτό έχει ιδρύσει στις διάφορες εταιρείες, στις οποίες εργάστηκε, πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για νέες μητέρες και γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.
Με πάθος τα μαθηματικά και την μουσική
Η Μαρίνα Χατσόπουλος είχε δύο μεγάλα πάθη: το μαθηματικά και τη μουσική. Το να διοικεί, όμως, τη δική της επιχείρηση ήταν το παιδικό της όνειρο. Τελικά αποδείχθηκε ότι και στα μαθηματικά ήταν άριστη, αλλά το ίδιο και στη διοίκηση επιχειρήσεων. Όχι τόσο, όμως, στο πιάνο… Σπούδασε μαθηματικά στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Brown. Αμέσως μετά την αποφοίτησή της κατευθύνθηκε στην Wall Street και στην τράπεζα Chase.
Σε μία προσπάθεια να ανακαλύψει τον εαυτό της και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της, βρέθηκε στο πλευρό του πατέρα της Γιώργου Χατσόπουλου. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Καθηγητής του ΜΙΤ, εφευρέτης της τεχνητής καρδιάς και επιτυχημένος επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία Thermo Electron Corporation.
Επόμενος σταθμός της το διάσημο πανεπιστήμιο MIT, στο οποίο σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Τότε ήταν που ίδρυσε μαζί με συμφοιτητές της μία από τις πρώτες εταιρείες στον τομέα της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Η Z Corporation έφτασε να παρουσιάζει κύκλο εργασιών 30 εκατομμυρίων δολαρίων και εξαγοράστηκε το 2005. Η ίδια είχε ήδη αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Έκτοτε, η Μαρίνα Χατσόπουλος ενθαρρύνει τη νέα επιχειρηματικότητα στον τομέα της τεχνολογίας και των επιστημών από διάφορα πόστα.
Στα ηνία του Tik Tok
Η Βανέσα Πάππας, αν και δεν μοιάζει με Ελληνίδα, τιμάει κατά πολύ το ήμισυ της καταγωγής της. Ο πατέρας της μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εκεί ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την ντόπια μητέρα της και απέκτησαν τη Βανέσα. Σήμερα, η 44χρονη γυναίκα διαγράφει τη δική της πορεία, μεγάλο μέρος της οποίας κατέχει η Ελλάδα. Η τετράχρονη κόρη της ονομάστηκε Πηνελόπη, μαζί με την οποία περνάει τα καλοκαίρια της στην Ιθάκη. Την Οδύσσεια τη διάβασε σε μικρή ηλικία. Πλέον δεν έχει καθόλου ελεύθερο χρόνο, καθώς βρίσκεται στο τιμόνι της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας των social media: της Tik Tok.
Το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε και τυπικά τη θέση της Διευθύνουσας Συμβούλου, μετά την παραίτηση του Κέβιν Μέγερ. Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν όταν εγκατέλειψε το εδραιωμένο YouTube και τη ζωή της στη Νέα Υόρκη, την οποία και συνεχίζει να λατρεύει. Η ίδια λάτρεψε τον αυθορμητισμό και τη δημιουργικότητα της κινεζικής πλατφόρμας. Ο καθένας μπορούσε να ανεβάσει ένα βίντεο λίγων δευτερολέπτων. Ο αυθορμητισμός ήταν το στοιχείο που την ενέπνευσε.
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία, το Tik Tok εκτοξεύθηκε. Τότε είχε 20 εκατομμύρια χρήστες. Σήμερα, έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια. Κατά πολλούς, η Πάππας μπόρεσε να ωθήσει την εταιρεία σε μία πολύ κομβική στιγμή: τότε που ή θα ξεφούσκωνε ή θα απογειωνόταν. Θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στο τελευταίο, έχοντας και την απαραίτητη εμπειρία.
Από τα 20 της χρόνια που εγκατέλειψε την Αυστραλία, έχει εργαστεί σε εταιρείες τεχνολογίας με κορυφαία το YouTube. Η Σίλικον Βάλεϊ της ασκούσε γοητεία. Χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη της δοκιμασία στο Tik Tok ήταν το εχθρικό πολιτικό περιβάλλον που είχε να αντιμετωπίσει. Την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ απειλούσε να το κλείσει, κατηγορώντας το για κινεζική κατασκοπεία, η ίδια αντέδρασε, ανεβάζοντας αστεία βίντεο. Μέσω αυτών διαβεβαίωνε τους χρήστες ότι «δεν πρόκειται να πάνε πουθενά».
Πέντε διαφορετικές γυναίκες. Κοινό στοιχείο τους η Ελλάδα και η επιχειρηματική καταξίωση σε έναν κατά κανόνα ανδροκρατούμενο χώρο.