Περισσότερα από 315.000 self test σε μαθητές – Τι θα γίνει με όσους δεν τα πήραν

Περισσότερα από 315.000 self test σε μαθητές – Τι θα γίνει με όσους δεν τα πήραν

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την προμήθεια των self test, καθώς από Δευτέρα οι λυκειόπαιδες επιστρέφουν στα θρανία και ειναι απαραίτητο να παρουσιάσουν δύο αρνητικά τεστ την πρώτη, αλλά και την δεύτερη εβδομάδα.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν διατεθεί ήδη 315.000 self test από 10.055 φαρμακεία, ποσοστό που ξεπέρασε ήδη από χθες το 70% των δικαιούχων αυτής της φάσης. Το μέτρο των τεστ επεκτάθηκε και στο βοηθητικό προσωπικό, στο προσωπικό καθαριότητας, αλλά και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Τα τεστ θα πρέπει να γίνονται πριν τη Δευτέρα και την Πέμπτη, κάθε εβδομάδα.

Οι δηλώσεις στην πλατφόρμα αναφοράς ξεκινούν από την Κυριακή και η κατάθεση των αποτελεσμάτων των τεστ θα γίνεται έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση των μαθητών στο σχολείο. Αν δεν υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσης της βεβαίωσης του αρνητικού τεστ, αρκεί μια χειρόγραφη βεβαίωση που θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παιδιού. το μέτρο των self test θα εφαρμοστεί και για τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, όταν οι ειδικοί δώσουν το “πράσινο φως” για να ανοίξουν. Αντιθέτως τα φροντιστήρια σεν θα ανοίξουν ακόμη, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επειδή σε αυτά συνυπάρχουν διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Ποιοι δεν πήραν self test

Ερωτήματα εγείρονται πάντως για το 30% των δικαιούχων αυτής της φάσης που δεν πήρε τεστ, χωρίς να ειναι γνωστό εαν οι περισσότεροι από αυτούς είναι μαθητές ή εκπαιδευτικοί. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα προμηθευτούν τα τεστ από διημερεύοντα φαρμακεία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ή την Δευτέρα το πρωί προτού πάνε σχολείο. Όπως έγινε πάντως γνωστό, περισσότερα από 800 φαρμακεία δεν έχουν παραλάβει ακόμη το τεστ.

Το υπουργείο υγείας δήλωσε ότι θα υπάρξει κάποια ανοχή την πρώτη ημέρα για τους μαθητές που με δική τους ευθύνη ή επιλογή δεν έκαναν το τεστ, αλλά όχι και την δεύτερη. Από την Τρίτη χωρίς αρνητικό τεστ δεν θα εισέρχεται στο σχολείο κανένας μαθητής, καθηγητής ή  εργαζόμενος, όπως καθαριστές, οδηγοί σχολικών κ.α.

Εν τω μεταξύ αλαλούμ κυριαρχεί με τα προς πώληση τεστ, καθώς σε άλλες περιοχές πωλούνται προς έξι ευρώ και σε άλλες προς δώδεκα. Πολλοί γονείς, με την αγωνία να μην “χαλάσουν” το τεστ και ακυρωθεί, πήραν για σιγουριά και δεύτερο επί πληρωμή. Το υπουργείο είχε εξαγγείλει ότι θα τιμώνται 5,5 έως 7,5 ευρώ, όμως στα φαρμακεία της Αθήνας δεν υπάρχει φθηνότερο από 9,5 ευρώ και σε μερικά πωλούνται ακόμη και προς έντεκα ή δώδεκα ευρώ το τεμάχιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι