Περισσότεροι από είκοσι οι νεκροί από την φωτιά στην Αττική

Περισσότεροι από είκοσι οι νεκροί από την φωτιά στην Αττική

Περισσότεροι από 20 είναι οι νεκροί από την πύρινη λαίλαπα στην Αττική, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος, ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας 102 είναι οι ενήλικες εγκαυματίες -τραυματίες από τους οποίους οι 11 παραμένουν διασωληνωμένοι σε κρίσιμη κατάσταση. Επίσης υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι “με το πρώτο φως της ημέρας θα επιχειρήσουν όλες οι διαθέσιμες πτητικές δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πυροσβεστικού Σώματος” και ότι “σε ανταπόκριση αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας θα συνδράμουν και αεροσκάφη από την Ισπανία αλλά και πρόσθετο πεζοπόρο τμήμα 60 ατόμων από την Κύπρο”.

Σημείωσε ακόμη ότι “το φαινόμενο των 15 ταυτόχρονων εστιών σε τρία διαφορετικά μέτωπα στην Αττική, οδήγησε το ΥΠΕΘΑ να απευθύνει αίτημα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανταποκρίθηκαν και έτσι την Τρίτη θα βρίσκεται στον εναέριο χώρο της Αττικής ειδικά εξοπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, που θα παρατηρεί και θα εντοπίζει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια”.

Την ίδια ώρα εικόνες σοκ καταγράφονται έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας που τέθηκαν σε επιφυλακή για να υποδεχθούν τους εγκαυματίες από το Μάτι, το Νέο Βουτζά και τη Ραφήνα. Σκηνές τραγωδίας εκτυλίσσονται και στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και φίλοι ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί και περιμένουν στις προβλήτες να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Συνολικά 689 άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στις ακτές της Ραφήνας (μεταξύ των οποίων από το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι), απεγκλωβίστηκαν, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ραφήνας και από εκεί οδηγήθηκαν σε ασφαλή προορισμό, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός με δηλώσεις του στο λιμάνι της Ραφήνας.

72 άτομα διασώθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό

Εβδομήντα δύο άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Με λεωφορεία από την Ραφήνα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  ξεκίνησαν τα δρομολόγια των λεωφορείων των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), που παρέμεναν σε ετοιμότητα στα αμαξοστάσια Ανθούσας και Λιοσίων, για τη μεταφορά από το λιμάνι της Ραφήνας, πληγέντων από την καταστροφική φωτιά της Ανατολικής Αττικής.

Τα λεωφορεία πραγματοποιούν δρομολόγια προς την πλατεία Συντάγματος ενώ στάσεις γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής (λεωφόρος Μαραθώνος-Μεσογείων) σε σημεία που επιθυμούν οι πληγέντες.

Σε ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση των πληγέντων βρίσκονται κι άλλα 25 λεωφορεία των Οδικών Συγκοινωνιών (ΟΣΥ), ενώ στον τερματικό σταθμό του Αεροδρομίου, παραμένουν δύο συρμοί του Μετρό, ώστε να μεταβούν, για τον ίδιο λόγο στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο.

Ανοικτή η Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου

Στην κυκλοφορία δόθηκαν και τα δύο ρεύματα της Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου που νωρίτερα είχαν κλείσει από το 39ο έως το 57ο χλμ. λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Κινέτα.

Με απόφαση της Τροχαίας, άνοιξε το τμήμα Ελευσίνα – κόμβος Επιδαύρου, έτσι, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το μήκος της Ολυμπίας Οδού.

Για ασύμμετρο φαινόμενο μίλησε ο Πρωθυπουργός

«Είναι μία δύσκολη στιγμή για την Αττική, είναι μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή πάνω από 600 άντρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν και πάνω από 300 οχήματα επιχειρούν σε τρία μεγάλα μέτωπα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ενημέρωση που είχε στο Συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο πρωθυπουργός που επέστρεψε εσπευσμένα από το Μόσταρ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ότι η εικόνα που αποκόμισε είναι εικόνα ασύμμετρου φαινομένου και τόνισε ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση, συντονισμένη με σχεδόν όλα τα σώματα. Παραλλήλως απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να καταφέρουμε ό, τι καλύτερο γίνεται». Επίσης απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να θέσουν πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές και συνέστησε ψυχραιμία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν τον προβληματίζουν οι πολλές εστίες της φωτιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν είναι η ώρα για να κάνουμε τέτοιου είδους αποτιμήσεις. Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Τώρα δίνουμε όλοι τη μάχη με τις φλόγες και όταν έρθει η στιγμή θα κάνουμε τις αποτιμήσεις που πρέπει”. “Τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να έχουμε τον καλύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα γιατί είναι μια δύσκολη νύχτα» πρόσθεσε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι