ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέθανε 24χρονος Έλληνας στα χέρια Γερμανών αστυνομικών

Πέθανε 24χρονος Έλληνας στα χέρια Γερμανών αστυνομικών, Όλγα Μαύρου

Εδώ και τρεις μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν hashtag #GiorgouZantioti, αλλά φαίνεται πώς οι Γερμανοί και οι εκεί Έλληνες νεολαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τους μετανάστες που πεθαίνουν στα κρατητήρια της Γερμανίας από όσο οι ελληνικές αρχές, που πέθανε 24χρονος Έλληνας πολίτης, μιάμιση ώρα μετά την σύλληψή του.

Το θέμα έγινε γνωστό από Γερμανό δημοσιογράφο και από μια μικρή διαδήλωση που έκαναν νεολαίοι καταγγέλλοντας ότι ο Γιώργος Ζαντιώτης, Έλληνας μετανάστης, ουσιαστικά δολοφονήθηκε όπως ο Φλόιντ στις ΗΠΑ. Αποδίδουν τον θάνατό του στην αστυνομική βία η οποία ασκήθηκε κατά τη σύλληψή του, όπως έγραφε και χθες το SLpress.

Αυτός ο νέος είχε χειρουργηθεί πριν από δύο μήνες στο στομάχι και είχε τοποθετήσει γαστρικό μπαλονάκι. Αυτός είναι και ο λόγος που η αδελφή του ωρύεται και κλαίει και παρακαλεί τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι ο αδελφός της είναι χειρουργημένος. Οι συγγενείς του πιστεύουν ότι τον σκότωσαν οι αστυνομικοί με την μεγάλη πίεση και τα χτυπήματα στην κοιλιά του.

https://twitter.com/chris_avramidis/status/1458072806487478278?s=20

https://twitter.com/Polidefkis_/status/1457055772857311234?s=20

Αν και ο νεαρός πέθανε σε κρατητήριο της πόλης Βούπερταλ στις 2 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από μία ολόκληρη εβδομάδα, οι Γερμανοί ακόμη δεν έχουν δημοσιοποιήσει την ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου. Υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν έφερε εξωτερικά τραύματα και ότι αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις, όμως, δεν αναφέρονται στην ιατροδικαστική έκθεση, δηλαδή στη νεκροτομή πέραν της νεκροψίας.

Μετά το σάλο στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς οι εφημερίδες ως επί το πλείστον σωπαίνουν, η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκαν για επεισόδιο έξω από νυχτερινό κέντρο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας (που όπως αποδείχθηκε ήταν η αδελφή του νεαρού) και ότι όταν έφθασαν οι αστυνομικοί στο σημείο, ο Ζαντιώτης ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών, ότι είχε χτυπήσει μια γυναίκα (την αδελφή του) και ότι εν συνεχεία τραυμάτισε (!) τρεις αστυνομικούς. Όμως, το βίντεο δεν δείχνει τίποτα τέτοιο, παρά φαίνεται η βιαιότητα της σύλληψης, ενώ η αδελφή του ακούγεται να κλαίει σπαρακτικά και παρακαλεί τους αστυνομικούς να σταματήσουν γιατί ο αδελφός της έχει κάνει χειρουργείο.

Η φοβισμένη ελληνική αντίδραση

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βγήκε μια άτυπη και άτολμη διαρροή “ανακοίνωσης”, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο και το γενικό προξενείο στο Ντίσελντορφ παρέχουν από την πρώτη στιγμή διπλωματική συνδρομή στους οικείους του νεκρού. Επίσης οι “διπλωματικές πηγές” αναφέρουν ότι οι ελληνικές αρχές στη Γερμανία βρίσκονται σε επαφή με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές, «από τις οποίες αναμένεται να επιτελέσουν το έργο τους, για να διασαφηνιστούν τα αίτια θανάτου του 25χρονου Έλληνα στο Βούπερταλ».

Το υπουργείο Εξωτερικών φοβάται εν ολίγοις ακόμα και να εκδηλώσει ανοιχτά το ενδιαφέρον του για έναν Έλληνα πολίτη, και προτιμά τις άτυπες διαρροές πληροφοριών από “διπλωματικές πηγές”. Όμως, ακόμα κι αν το θύμα ήταν μεθυσμένο ή υπό την επήρεια ουσιών, ή και αν ο θάνατος τελικά αποδειχθεί ότι επήλθε από παθολογικά αίτια, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όφειλε από την πρώτη στιγμή να ζητήσει επισήμως την πλήρη ιατροδικαστική έκθεση για το θάνατο του Έλληνα πολίτη.

Ο λόγος είναι ότι επρόκειτο για θάνατο ενός νέου χωρίς προβλήματα υγείας και το μοιραίο επήλθε μέσα σε κρατητήριο, μιάμιση ώρα μετά από βίαιη σύλληψη. Πιθανόν το υπουργείο Εξωτερικών δέχεται a priori τους γερμανικούς ισχυρισμούς είτε επειδή δεν θέλει να κακιώσει με τους Γερμανούς, είτε επειδή δεν θεωρεί μεμπτή την αστυνομική βία. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν ότι ο νεαρός πέθανε την ώρα που ο γιατρός έκανε αιμοληψία για να διαπιστωθεί αν ο συλληφθείς ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Ο 24χρονος, που δούλευε σε σουβλατζίδικο ή κεμπάπ του Βούπερταλ, φέρεται από τους Γερμανούς να ήταν και μεθυσμένος και υπό την επήρεια ναρκωτικών. Όμως, αν αυτό αληθεύει, τότε πώς μπορεί να ευσταθεί ο ισχυρισμός τους ότι ένα άτομο με τόσο μειωμένα αντανακλαστικά, τραυμάτισε τρεις αστυνομικούς και χρειάσθηκαν άλλοι τρεις για να τον ακινητοποιήσουν πατώντας τον κάτω;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι