ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέθανε ο Δημήτρης Κοντομηνάς – Ποιος ήταν ο ιδρυτής της Interamerican

Πέθανε ο Δημήτρης Κοντομηνάς – Ποιος ήταν ο ιδρυτής της Interamerican

Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο ιδιωτικό νοσηλευτήριο “Υγεία” σε ηλικία 83 ετών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, που νοσηλευόταν από τον περασμένο Οκτώβριο με πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Επί μια εικοσαετία ήταν συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού Alpha και των ομότιτλων τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι μετοχές της οικογένειας Κοντομηνά στον Alpha πωλήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη από την μοναχοκόρη του επιχειρηματία, Μαρία, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, που ήδη κατείχε μεγάλο πακέτο μετοχών στο σταθμό.

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς είχε γεννηθεί στις 3 Ιουνίου 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Αρχικά εργάστηκε ως ασφαλιστής στην American Life (ALICO), ενώ το 1969 ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά την ασφαλιστική εταιρία Interamerican. Στην επιχειρηματική του πορεία ίδρυσε ή εξαγόρασε πολλές επιχειρήσεις, όπως την Interbank, η οποία το 1997 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την τράπεζα Eurobank, την Intertech, που ήταν αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων της Panasonic στην Ελλάδα, την Ευρωκλινική Αθηνών, την τράπεζα Novabank, η οποία το 2006 μετονομάστηκε σε Millennium Bank και η οποία το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.

Επίσης αγόρασε το στόλο αεροσκαφών και ελικοπτέρων InterJet, την εταιρία βιολογικής καλλιέργειας GreenFarm και για μια τριετία (1998–2001) ήταν ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη Θεσσαλονίκης. Αγόρασε τις κινηματογραφικές αίθουσες Village Roadshow Greece, τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 9 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, την Mediterra Οινοποιητική στην Κρήτη κ.ά. Έχει ανακηρυχθεί “Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου” από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και “Μεγάλος Ευεργέτης” από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος. Έχει μια κόρη, την Μαρία Κοντομηνά.

Ζώντας στις ΗΠΑ είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με την 60χρονη Λόρι Χάλκομπ με την οποία τελικώς χώρισε, με επεισοδιακό τρόπο. Η κ. Χάλκομπ είχε διεκδικήσει 50.000 δολάρια μηνιαία διατροφή. Όταν ο Κοντομηνάς ήρθε στην Αθήνα για λόγους υγείας το περασμένο φθινόπωρο, δεν θέλησε να τον συνοδεύσει η Χάλκομπ και ακύρωσε το δικό της εισιτήριο. Το πρωτοδικείο απέρριψε το αίτημά της για διατροφή, αλλά η Αμερικανίδα άσκησε έφεση, παρότι ο Κοντομηνάς είχε εισαχθεί πλέον σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο. Η πλευρά Κοντομηνά κατέθεσε ότι η Χάλκομπ είχε ήδη πάρει πολλά χρήματα από τον επιχειρηματία στον ενάμισι χρόνο της σχέσης τους και ότι συμβίωσή τους κράτησε στην ουσία μόνον λίγους μήνες.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου αναφέρει μεταξύ άλλων για τον αποβιώσαντα ότι «ήταν πολυσχιδής επιχειρηματίας και κορυφαία επιχειρηματική φυσιογνωμία. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, είχε ασχοληθεί ενεργά με πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και η κορυφή ήταν πάντα ο στόχος του. Καινοτόμος, διορατικός, μαχητικός, υπήρξε αναμφισβήτητα σχυρός παίκτης στη σκακιέρα των media και ο επιχειρηματίας που έβαλε τον θεμέλιο λίθο στην επιτυχημένη πορεία του Alpha. Η πορεία του στην κορυφή ήταν ιλιγγιώδης. Εκείνος όμως δεν ξέχασε ποτέ από πού ξεκίνησε και η φιλανθρωπική του δράση είχαν αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Μητρόπολη της Χαλκηδόνας, την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι