Πιέσεις στον ΕΜΑ για την έγκριση εμβολίων – Διαρροές εγγράφων

Πιέσεις στον ΕΜΑ για την έγκριση εμβολίων – Διαρροές εγγράφων

Μια παραβιασμένη πηγή δεδομένων και εγγράφων περιγράφει “δυσάρεστες και άβολες” ανταλλαγές μηνυμάτων μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ και του ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), που υποδηλώνει ότι η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα βρισκόταν σε άβολη θέση σχετικά με την ταχεία έγκριση των εμβολίων Pfizer και Moderna, σύμφωνα με την γαλλική Le Monde.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε στις 4 Ιανουαρίου ότι ορισμένα στοιχεία σχετικά με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, που υποκλάπηκαν κατά τη διάρκεια κυβερνοεπίθεσης στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, εκτέθηκαν στο σκοτεινό Διαδίκτυο λίγο μετά την παραβίαση. Εκείνη την εποχή συνήχθη το συμπέρασμα ότι μόνο μια μικρή ποικιλία εγγράφων είχαν αποκτηθεί, κυρίως σχετικά με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech.

Σύμφωνα με πηγές στον ιστότοπο ασφάλειας BleepingComputer, ωστόσο, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε έγγραφα Word, PDF, στιγμιότυπα οθόνης, e-mail, παρουσιάσεις PowerPoint και κριτικές αποτελεσμάτων από αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι αρμόδιοι δήλωσαν στη γαλλική εφημερίδα ότι οι υποκλαπείσα on-line αλληλογραφία αφορά ζητήματα και συζητήσεις που προέκυψαν στο πλαίσιο της έγκρισης εμβολίων. Στις 16 Ιανουαρίου, η Pfizer δήλωσε ότι ήταν υποχρεωμένη να καθυστερήσει τις αποστολές εμβολίων για 3-4 εβδομάδες λόγω έργων στο βασικό εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Μερικές από τις συζητήσεις εντός του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων φαίνεται να ήταν έντονες. Για παράδειγμα, σε ένα έγγραφο της 19ης Νοεμβρίου, ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού περιέγραψε ένα «μάλλον τεταμένο, μερικές φορές ακόμη και λίγο δυσάρεστο» κλίμα με την Κομισιόν σχετικά με την πορεία έγκρισης του εμβολίου. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι αισθάνθηκε πως υπήρχε εμφανής προσδοκία τα εμβόλια να γίνουν αποδεκτά.

Μια μέρα αργότερα, το ίδιο άτομο είχε μια συζήτηση με τον Οργανισμό Φαρμάκων της Δανίας, μέσω του οποίου δήλωσε σοκαρισμένος που η πρόεδρος της Κομισιόν είχε πει ότι τα εμβόλια Moderna και Pfizer θα μπορούσαν να εγκριθούν πριν το τέλος του 2020. «Υπάρχουν ακόμα προβλήματα και με τα δύο», είχε πει ο αξιωματούχος, το όνομα του οποίου βρίσκεται σε αρκετά από τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει.

Ο ΕΜΑ για το εμβόλιο Pfizer

Σύμφωνα με την Le Monde, τα διαρρεύσαντα έγγραφα δείχνουν κυρίως στοιχεία που είχε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech. Ο Οργανισμός είχε προφανώς τρία «σημαντικά προβλήματα» με το εμβόλιο: Ορισμένοι βιομηχανικοί χώροι παρασκευής του εμβολίου δεν είχαν επιθεωρηθεί. Επίσης, δεν υπήρχαν στοιχεία για τις βιομηχανικά (μη-εργαστηριακά) παραγόμενες δόσεις. Και πιο σημαντικό αποκαλύφθηκαν ποιοτικές διαφορές μεταξύ των βιομηχανικά παραγομένων δόσεων και εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν σε επιστημονικές δοκιμές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέφρασε έντονη ανησυχία σχετικά με το τελικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η μαζική παραγωγή είχε μειώσει την καθαρότητα του RNA που περιέχεται στο εμβόλιο. Το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί έναν κλώνο mRNA, μια ακολουθία μορίων που ενημερώνουν τα κύτταρα τι να “χτίσουν”, έτσι ώστε να παράγουν ένα αντιγόνο ειδικό για τη νόσο. Ο Οργανισμός σημείωνε ανησυχία ότι «λιγότερο αυστηρές μέθοδοι παρασκευής» θα καθιστούσαν το εμβόλιο πολύ λιγότερο αποτελεσματικό.

Παρά την διστακτικότητα, φαίνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κατάλαβε ότι ήταν κάτω από πιεστική προθεσμία. Σε ένα άλλο e-mail μεταξύ υπαλλήλων της εταιρείας, ένας εργαζόμενος γράφει ότι ο Οργανισμός πρέπει να «επιταχύνει τη διαδικασία για να ευθυγραμμιστεί [με άλλους οργανισμούς]» και αναφέρεται στους κινδύνους που ενέχουν οι «ερωτήσεις και κριτικές» από τις Βρυξέλλες, τα μέσα ενημέρωσης και τους περισσότερους ανθρώπους εάν δεν υπάρξει ταχεία έγκριση.

Ο Στέφαν ντε Κιρσμέκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την ευημερία, την ασφάλεια των γευμάτων και τις μεταφορές, είπε στη ρωσική ιστοσελίδα RT ότι δεν υπήρχε κάτι ασυνήθιστο σχετικά με την πορεία που οδήγησε στην έγκριση των δύο εμβολίων. «Τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν ποτέ παραβιάσει την ανεξαρτησία του Οργανισμού ούτε παρενέβη κανείς ποτέ με κανένα τρόπο στην ακεραιότητα της αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων όσον αφορά την αξιολόγηση των υποψηφίων εμβολίων ή άλλων φαρμάκων… Η Κομισιόν δεν συμβιβάζεται στην ασφάλεια και δεν έχει ασκήσει ποτέ καμία πολιτική πίεση στον Οργανισμό να το πράξει».

Διαδικτυακή δυσφήμιση

Η ιταλική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Yarix είπε ότι βρήκε τη διαρροή εγγράφων 33 megabyte σε ένα γνωστό φόρουμ του σκοτεινού Διαδικτύου με τον τίτλο “Εκπληκτική απάτη! Κακό Pfizer! Ψεύτικα εμβόλια!” Προφανώς δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Δεκεμβρίου και αργότερα εμφανίστηκε σε άλλους ιστότοπους ανέφερε η εταιρεία. Η Yarix είπε ότι «η πρόθεση πίσω από τη διαρροή από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο είναι βέβαιη: να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη φήμη και την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Pfizer».

Απ’ ότι φαίνεται γύρω από τα εμβόλια και τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, εξελίσσεται ένας πόλεμος, όπου εμπλέκονται εταιρίες, Οργανισμοί, αλλά και ολόκληρα κράτη. Σ’ αυτό το σήριαλ δε αναμένονται και άλλα επεισόδια. Το εμβόλιο Pfizer, πάντως, έλαβε έγκριση από την ΕΕ στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ενώ η παραλλαγή που παράγει η Moderna στις αρχές Ιανουαρίου 2021.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι