ΘΕΜΑ

Πήγε στη Σελήνη, αλλά τον έφαγε ο κορονοϊός – Ποιο τέλος είχαν οι αστροναύτες

Πήγε στη Σελήνη, αλλά τον έφαγε ο κορονοϊός – Ποιο τέλος είχαν οι αστροναύτες, Όλγα Μαύρου

Πέθανε χθες Τετάρτη σε ηλικία 90 ετών από κορονοϊό ο Μάικλ Κόλινς, ο πιλότος του ιστορικού “Apollo 11”, της πρώτης επανδρωμένης με αστροναύτες αποστολής στη Σελήνη, το 1969. Ήταν ο λιγότερο προβεβλημένος από την τριάδα, γιατί είχε μείνει στο όχημα και δεν πάτησε στη Σελήνη. Απεναντίας προεβλήθησαν ιδιαίτερα οι Νιλ Άρμστονγκ και ο Μπαζ Όλντριν που «έκαναν μόνον ένα βήμα, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

Ο ίδιος έλεγε ότι δεν αισθανόταν πικρία που μόνον εκείνος δεν πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι και έλεγε με χιούμορ ότι ήταν ένας από τους ελάχιστους Αμερικανούς που δεν παρακολούθησε την προσσελήνωση, αφού δεν είχε τηλεόραση στο διαστημόπλοιο. Άλλοι 24 ταξίδεψαν έκτοτε μέχρι το φεγγάρι.

Portrait of Collins in spacesuit

Ο Μάικλ Κόλινς γεννήθηκε το 1930 στη Ρώμη, όπου υπηρετούσε ο διπλωμάτης πατέρας του. Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ, έγινε πιλότος μαχητικού και κατόπιν πιλότος δοκιμών του αμερικανικού στρατού. Το 1963 εντάχθηκε στη NASA και πέταξε πολλές φορές στο διάστημα, με τις αποστολές Gemini. Τρία χρόνια αργότερα επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Μετά την πτήση διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις δημόσιες σχέσεις από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και κατόπιν ανέλαβε υπεύθυνος της οικοδόμησης του Μουσείου Αεροπορίας της Ουάσινγκτον, για να γίνει τελικά πρόεδρός του (1971-1978). Έγραψε επίσης πολλά βιβλία σχετικά με τη ζωή στη ΝΑΣΑ.

A black-and-white image of a light-skinned man in his early 20s. He is looking off to his right. He has mid-colored hair parted to the right. He wears a light-colored military uniform with an eagle badge on the left chest. His epaulettes are dark and have a light bar and star. He has a white shirt and a dark necktie.

Ο Νιλ Άρμστρονγκ (1930-2012) σπούδασε αεροναυπηγική και πολέμησε στην Κορέα. Ήταν από τους καλύτερους δοκιμαστές αεροσκαφών. Το 1962 επελέγη για το σώμα αστροναυτών. Είναι εκείνος που πατώντας πρώτος στο φεγγάρι είπε τη φράση «αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Εν συνεχεία ανέλαβε διάφορα πόστα στη ΝΑΣΑ αλλά προτίμησε να διδάξει αεροναυπηγική στο Πανεπιστήμιο. Τα παράτησε μετά από 8 χρόνια και ασχολήθηκε με επιχειρήσεις ενέργειας και αεροπορικές εταιρείες. Το 2006 ταξίδεψε και στην Ελλάδα. Μέχρι τα 75 του συνέχιζε να πιλοτάρει.

Σε εργασίες στη φάρμα του είχε και ένα ατύχημα –πιάστηκε το δάχτυλό του στο τρακτέρ και κόπηκε. Το έβαλε σε παγάκια και πήγε στο νοσοκομείο, όπου έγινε επανασυγκόλληση. Το 1991 έπαθε το πρώτο του έμφραγμα ενώ έκανε σκι στο Κεντάκι. Τρία χρόνια αργότερα πήρε διαζύγιο μετά από 38 χρόνια γάμου, γιατί αγάπησε μια άλλη γυναίκα, την οποία και παντρεύθηκε λίγους μήνες μετά την έκδοση του διαζυγίου του. Το 2005 τσακώθηκε με τον κουρέα του που ήταν φίλος του 20 χρόνια: ο κουρέας είχε πουλήσει μια τούφα από τα μαλλιά του διάσημου πελάτη του προς 3.000 δολάρια. Ο Άρμστρονγκ ήταν καρδιοπαθής και υπεβλήθη σε καρδιοχειρουργική επέμβαση για by pass, ενώ όμως φαινόταν ότι ανέρρωνε, λίγες ημέρες αργότερα ξαφνικά πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, στο Σινσινάτι.

Ο εν ζωή από τους τρεις αστροναύτες

Ο Μπαζ Όλντριν, 90 ετών, είναι ο τελευταίος της τριάδας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Έντγουιν Γιουτζίν Ολντριν, αλλά επειδή η μικρή του αδελφή δεν μπορούσε να προφέρει το brother και έλεγε Μπάζερ, του έμεινε το Μπαζ, το οποίο και το 1988 “νομιμοποίησε” και στο ληξιαρχείο. Πολέμησε (στην αεροπορία) στην Κορέα και εν συνεχεία ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΜΙΤ και έγινε αστροναύτης. Μετά το ταξίδι στη Σελήνη έγινε διοικητής της Σχολής Πιλότων Δοκιμών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν καλά, παρουσίασε κατάθλιψη και είχε πρόβλημα αλκοολισμού.

Ξεπέρασε τον αλκοολισμό και συμμετείχε στη παραγωγή, μεταξύ άλλων, ενός παιχνιδιού στρατηγικής σε υπολογιστή, το Buzz Aldrin’s Race Into Space (1993). Το 1995 έπαιξε σε σίριαλ και το 2011 ενσάρκωσε τον εαυτό του στην ταινία “Transformens 3”.  Εκεί έλεγε μια φράση που έδωσε τροφή σε συνωμοσιολογίες, ότι «στην Σελήνη η αποστολή Απόλλων 11 είχε ανακαλύψει ένα διαστημόπλοιο των Cybertron, του οποίου η ύπαρξη είχε αποκρυβεί». Το 2002 ένας συνωμοσιολογάς τον προκάλεσε δημοσίως, και του είπε “πάψτε να λέτε ψέματα ότι πήγατε στη Σελήνη”, οπότε ο Όλντριτς αγανάκτησε και του έδωσε μια γροθιά. Οι αρχές έκριναν ότι ο αστροναύτης είχε δικαίως αγανακτήσει και δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Παντρεύτηκε τρεις φορές και πρόσφατα παραδέχτηκε ότι έκανε και λίφτινγκ προσώπου.

Ο γοητευτικός κοντός

Ο Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν (1934 – 1968) ήταν Σοβιετικός κοσμοναύτης. Στις 12 Απριλίου του 1961, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο διάστημα και μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Του απονεμήθηκαν πολλά μετάλλια, μεταξύ των οποίων και του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης η οποία ήταν και η ανώτατη διάκριση της χώρας. Η πτήση του με το Βοστόκ-1 ήταν η μοναδική στην οποία συμμετείχε, ωστόσο υπηρέτησε ως μέλος του αναπληρωματικού πληρώματος του Σογιούζ-1 και έπαιξε ρόλο στις διαστημικές προσπάθειες της Σοβιετικής Ένωσης. Αργότερα απέκτησε τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή εκπαίδευσης στο κέντρο εκπαίδευσης κοσμοναυτών έξω από τη Μόσχα, το οποίο ονομάστηκε προς τιμή του.

Yuri Gagarin (1961) - Restoration.jpg

Στο πλαίσιο μίας θριαμβευτικής περιοδείας του ανά τον κόσμο, ο Γιούρι Γκαγκάριν έφτασε στις 12 Φεβρουαρίου του 1962 στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από το πλήθος κατά τη διαδρομή του προς την Αθήνα ήταν ενθουσιώδης. Το σύνθημα “Γκαγκάριν-ειρήνη” δημιούργησε ένταση και δεν έλειψαν οι τραυματισμοί αριστερών διαδηλωτών και αστυνομικών.

Τον επέλεξαν για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και το σχετικά μικρό ύψος του (1,58 μ.), καθώς οι θάλαμοι ήταν μικροί και όσο ελαφρύτερος ο κοσμοναύτης, τόσο το καλύτερο. Ο Γκαγκάριν δεν προσγειώθηκε μαζί με την κάψουλα, αλλά χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμά του σε ύψος 7 χιλιομέτρων, και μετά από ελεύθερη πτώση χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτό του και προσγειώθηκε κοντά στην πόλη Τακτάροβα. Αν και ήθελε να ξαναπετάξει στο διάστημα, θεωρήθηκε εθνικό κεφάλαιο, και για τον φόβο τυχόν ατυχήματος δεν του επετράπη να συμμετάσχει ξανά σε διαστημική πτήση (κάτι ανάλογο έγινε και με τον Τζον Γκλεν, πρώτο Αμερικανό στο διάστημα, που ξαναπέταξε μόνο στα βαθιά του γεράματα).

Ο Γκαγκάριν θα μπορούσε στο εξής να πετάει μόνο αεροπλάνα, και μόνο με τη συνοδεία δεύτερου πιλότου. Όμως σκοτώθηκε το 1968 όταν το αεροσκάφος MiG-15 που πιλοτάριζε κατά την διάρκεια εκπαίδευσης κατέπεσε από μηχανική βλάβη. Ήταν 34 χρονών. Τα αίτια για το δυστύχημα ποτέ δεν ξεκαθαρίστηκαν, αν και αποκλείστηκε η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους. Διάφορες εκδοχές αναφέρουν την κακοκαιρία, την πρόκληση αναταράξεων από τις μηχανές ενός μαχητικού Su-11 ή την αποσυμπίεση του θαλάμου οδήγησης.

Το τότε Σοβιετικό καθεστώς είχε αναφέρει ότι ο Γκαγκάριν έμεινε μέσα στο αεροπλάνο ως το τέλος προκειμένου το σκάφος να μην πέσει πάνω σε σχολείο. Ο Γιούρι Γκαγκάριν είναι θαμμένος στο Κρεμλίνο. Η γενέτειρα πόλη του μετονομάστηκε σε πόλη Γκαγκάριν προς τιμήν του, ενώ πολλά αγάλματά του στήθηκαν στην πατρίδα του και αλλού. Τον αποκάλεσαν Κολόμβο του Διαστήματος και Σύγχρονο Ίκαρο.

Ο ζωγράφος και η Λάικα

Ο Αλεξέι Λεόνοφ (1934 – 2019), παιδί ανθρακωρύχου, με 9 αδέλφια, ήθελε να γίνει ζωγράφος, αλλά επέλεξε για οικονομικούς λόγους μια πιο πρακτική καριέρα χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει την παλέτα του.

Τελικά έγινε ο πρώτος κοσμοναύτης που “έκανε περίπατο” στο διάστημα, τον Μάρτιο του 1965. Πέρασε την υπόλοιπη ζωή του με την τέχνη που αγαπούσε, αναλαμβάνοντας πάντως και θέσεις στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης.  Ο ΄Αρθουρ Κλαρκ αφιέρωσε σε αυτόν και στον φυσικό Αντρέι Ζαχάροφ το “2010: Οδύσσεια Δύο” και το διαστημόπλοιο στο έργο, το βάφτισε “Κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ”.

Ο Λεόνοφ συνέγραψε το 1980 το σενάριο της ταινίας επιστημονικής φαντασίας “The Orion Loop”. Το 2001 ορίσθηκε αντιπρόεδρος της Alfa Bank στη Μόσχα. Το 2004 έγραψε βιβλίο μαζί με τον Αμερικανό συνάδελφό του Ντέιβιντ Σκοτ για τις κοινές ρωσο-αμερικανικές αποστολές, και το προλόγισαν ο Τομ Χανκς και ο Νιλ Άρμστρονγκ. Πέθανε σε ηλικία 85 ετών μετά από μακροχρόνια ασθένεια το 2019 στη Μόσχα. Φυσικά, υπήρχε και η Λάικα, που όσοι δεν έχουν σκύλους ίσως δεν ενδιαφέρονται για το πώς πέθανε, αλλά όσοι έχουν σκύλο και δεν γνωρίζουν, καλύτερα να μην το μάθουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι