ΘΕΜΑ

Πήγε στο νοσοκομείο, τον έδιωξαν και σε λίγο πέθανε – Δεν είναι ο μόνος

Πήγε στο νοσοκομείο, τον έδιωξαν και σε 5' λεπτά πέθανε – Δεν είναι ο μόνος, Όλγα Μαύρου

Κατεπείγουσα έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του 49χρονου έξω από το νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και εν συνεχεία, σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε την παραίτηση του διοικητή αλλά και την αργία του εμπλεκόμενου προσωπικού. Υπενθυμιζεται ότι έρευνα είχε ζητήσει και για τον 43χρονο που πέθανε προ τριμήνου στα επείγοντα του νοσοκομείου “Παπανικολάου”, ενώ είχε κριθεί υγιής και είχε λάβει εξιτήριο. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί η δίκη για το θάνατο 19χρονης που είχε πάρει επίσης εξιτήριο ως υγιής, ενώ διερευνάται και ο θάνατος νηπίου που κατέληξε, αφού έμεινε επί 11 ημέρες αδιάγνωστο στο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης.

Ο διοικητής είχε κάνει δήλωση ότι το νοσοκομείο ανταποκρίθηκε στο περιστατικό και ότι δεν αληθεύουν τα καταγγελλόμενα από συγγενείς σε ό,τι αφορά στον άτυχο 49χρονο. Ομως σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως υπάρχουν πολλά κενά σε όσα υποστηρίζουν οι εφημερεύοντες γιατροί και ο διοικητής του συγκεκριμένου νοσοκομείου, με αποτέλεσμα ο υπουργός να ζητήσει την παραίτηση του τελευταίου. Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ζήτησε να τεθούν σε αργία μέχρις ότου το θέμα διαλευκανθεί πλήρως.

Το σοβαρό περιστατικό έλαβε χώρα προχθές τα μεσάνυχτα, όταν ένας 49χρονος ζαχαροπλάστης πήγε στο νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας” της Πάτρας με δικό του μέσο, ζητώντας πρώτες βοήθειες, καθώς ένιωθε δυνατούς πόνους στο στήθος και δύσπνοια. Ο άνδρας φέρεται να έλαβε την απάντηση πως δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και πως θα έπρεπε να πάει στο νοσοκομείο του Ρίου. Λίγα μέτρα έξω από το Νοσοκομείο ο 49χρονος άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητος, όπως λένε οι συγγενείς. Το νοσοκομείο υποστηρίζει ότι όντως, επειδή δεν εφημέρευε, συνέστησε στον ασθενή να πάει σε εφημερεύον, αλλά οι γιατροί του δηλώνουν ότι «προηγουμένως τον εξετάσαμε και δεν διαπιστώσαμε κάποιο επείγον πρόβλημα».

Η αδελφή του νεκρού ζητεί περισσότερες εξηγήσεις και την παρέμβαση εισαγγελέα, κατηγορώντας τους γιατρούς του νοσοκομείου για έλλειψη ανθρωπιάς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα pelop.gr η απάντηση που πήρε από τους γιατρούς ήταν «φύγε από εδώ, δεν εφημερεύει» και τελικά εξέπνευσε λίγα μέτρα έξω από το νοσοκομείο εξέπνευσε. Οι συγγενείς κατηγορούν το νοσοκομείο ότι θα μπορούσε έστω να διαθέσει ασθενοφόρο για τη διακομιδή του ασθενούς, ώστε σε αυτή την περίπτωση οι νοσηλευτές να τον φρόντιζαν και να προλάβαιναν να τον σώσουν, αντί να στείλουν ασθενή μόνο του να ψάχνει για εφημερεύον.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας” Ηλίας Θεοδωρόπουλος δήλωσε στο pelop.gr ότι «το θέμα είναι υπό διερεύνηση, καθώς σύμφωνα με τις προφορικές εξηγήσεις του προσωπικού του νοσοκομείου, που είδαν το βράδυ της Τετάρτης τον άτυχο άνδρα, δεν προέκυψε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο 49χρονος έφτασε μόνος του στο νοσοκομείο και ανέφερε πόνο στην πλάτη πιθανόν από ψύξη, όπως ο ίδιος δήλωσε στο προσωπικό του νοσοκομείου, και γι αυτό το λόγο του πρότειναν να επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομέιο στο Ρίο, που εφημέρευε».

«Δεν είχε κάποια δείγματα που να φανερώνουν σοβαρό πρόβλημα, γι αυτό και παραπέμφθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο. Οποιοσδήποτε πολίτης έφτανε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο αντιμετωπίζοντας κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας θα τύγχανε των πρώτων βοηθειών και της απαραίτητης φροντίδας, ακόμα κι αν δεν εφημέρευε, και το ίδιο θα έκανε και το νοσοκομείο μας», επέμεινε ο διοικητής του νοσοκομείου.

Πέθανε στα χέρια του αδελφού του

Πάντως η εικόνα που σχηματίζεται από τους συγγενείς είναι απολύτως διαφορετική. Ο άτυχος 49χρονος ζαχαροπλάστης τηλεφώνησε στον αδελφό του από τα Επείγοντα και του είπε ότι ενώ πονάει στην πλάτη και φοβάται για την καρδιά του, οι γιατροί του είπαν «ψύξη θα είναι, να πας σε εφημερεύον». Ο ασθενής επέμεινε και σε λίγο κατέφθασε ο αδελφός του. Και εκείνος ζήτησε από τους γιατρούς να βοηθήσουν τον 49χρονο που είχε οξύ πόνο, αλλά οι γιατροί ήταν ανένδοτοι. Τα δύο αδέλφια μπήκαν στο αυτοκίνητο του μικρότερου αδελφού και ξεκίνησαν για το Νοσοκομείο του Ρίου, αλλά ο 49χρονος ένιωσε μια ακόμα πιο έντονη “σουβλιά” και κατέρρευσε. Πέθανε τελικά στα χέρια του αδελφού του.

Υπενθυμίζεται και το περιστατικό με 43χρονο που είχε χρόνια προβλήματα υγείας και πήγε την 1η Απριλίου στο νοσοκομείο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης με πόνους, βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, και τα προβλήματά του αποδόθηκαν στο χρόνιο ζήτημα που είχε με έλκη στις φλέβες των ποδιών. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι του είπαν πως δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο και να πάει σπιτι του και ότι μάλιστα ειδοποίησαν ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στην οικια του. Δεν είναι γνωστό αν εμφανίσθηκε ποτέ ασθενοφόρο, αλλά 11 ώρες μετά την προσέλευσή του στο νοσοκομείο βρέθηκε νεκρός στην καρέκλα της αίθουσας αναμονής. Συγκεκριμένα τον βρήκε η επόμενη βάρδια των γιατρών και νοσηλευτών.

Οι συγγενείς υποστηρίζουν ότι ο άνδρας επέμεινε να τον εξετάσουν καλύτερα και αρνείτο να φύγει από το νοσοκομείο, αλλά οι γιατροί είχαν αποφασίσει ότι δεν είχε κάτι επείγον και τον παράτησαν στην αίθουσα αναμονής. Για την υπόθεση ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά δεν ξέρουμε τι απέγινε με αυτήν.

Η 19χρονη με την θρομβοφιλία

Τον Μάιο του 2019 είχε σημειωθεί άλλο ένα θανατηφόρο περιστατικό με καταγγελίες από τους συγγενείς του θύματος. Συγκεκριμένα, μια 19χρονη φοιτήτρια πήγε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης με πόνους στο πόδι, το ίδιο σύμπτωμα που είχε και ο 43χρονος. Ο ορθοπεδικός που την εξέτασε της έκανε δύο ενέσεις –μάλλον παυσίπονες– και της είπε ότι δεν έχει τίποτα και “να πάει σπίτι”. Όμως επρόκειτο για θρόμβωση. Ήταν μάλιστα, κατά σύμπτωση, ο ίδιος ειδικευόμενος ορθοπεδικός που τρία χρόνια αργότερα εξέτασε στο “Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης τον προαναφερόμενο 43χρονο.

Ο ορθοπεδικός δεν ζήτησε αιματολογικές εξετάσεις και επικαλούμενος ότι δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα ή υπέρηχοι, της είπε να επανέλθει σε 10 μέρες. Της έδωσε και αγωγή για το σπίτι. Η κοπέλα επέστρεψε στο σπίτι της με ταξί και ο συνοδός της πήγε στο φαρμακείο για να αγοράσει τα φάρμακα που είχε συνταγογραφήσει ο ορθοπεδικός. Όταν έφθασε στο σπίτι βρήκε την 19χρονη πεσμένη στο πάτωμα. Κάλεσε το ΕΚΑΒ, με τους διασώστες να επαναφέρουν προς στιγμήν την κοπέλα στη ζωή, η οποία διακομίστηκε εσπευσμένα από την Κοζάνη στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο “Παπαγεωργίου”. Εκεί, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των γιατρών, η 19χρονη έπεσε σε κώμα για τρεις μήνες και τελικά έφυγε από τη ζωή.

Όπως αποδείχθηκε αργότερα το κορίτσι είχε θρομβοφιλία και ο πόνος στο πόδι ήταν από θρόμβο, καθώς, αγνοώντας το πρόβλημά της, έπαιρνε και αντισυλληπτικά, τα οποία δυστυχώς αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων. Όμως η άτυχη φοιτήτρια είχε πει στους γιατρούς ότι έπαιρνε αντισυλληπτικά. Η δίκη για την υπόθεση της 19χρονης έχει αναβληθεί δύο φορές.

Το τρίχρονο παιδάκι

Άλλο ένα δραματικό περιστατικό αφορά ένα τρίχρονο παιδάκι το οποίο είχε διακομισθεί με σχετικά βατά προβλήματα υγείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης στις αρχές Μαΐου. Εκεί οι γιατροί καθησύχαζαν του γονείς, αλλά δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε διάγνωση επί 11 ημέρες, ώσπου το παιδί παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση, Τότε αποφασίσθηκε να διακομισθεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο, όμως πλέον ήταν αργά.

Το παιδάκι ναι μεν διακομίσθηκε σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα –στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης, όπου και διασωληνώθηκε– αλλά δυστυχώς πέθανε λίγες ώρες μετά την διακομιδή. Το άτυχο κοριτσάκι είχε εισαχθεί αρχικά στο νοσοκομείο με χαμηλό πυρετό, αλλά έντονους πόνους και πρήξιμο στον αστράγαλο και στο χέρι. Εκ των υστέρων εξετάσθηκε το ενδεχόμενο φλεγμονής των αρτηριών ή νόσου Καβασάκι.

Μέχρι στιγμής ούτε η ιατροδικαστική υπηρεσία έχει καταλήξει σε συμπέρασμα, ενώ οι γονείς του παιδιού καταγγέλλουν ότι επί πολλές ημέρες αναβάλλονταν οι απαραίτητες εξετάσεις, ότι λόγω Πάσχα και αδειών το παιδί τους εξεταζόταν από ειδικευόμενους και ότι ο θάνατος θα είχε αποφευχθεί αν γίνονταν από ιατρικής πλευράς τα ενδεδειγμένα εξαρχής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι