ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πιο μπροστά η Ελλάδα από την Τουρκία στις γαλάζιες σημαίες 2021

Πιο μπροστά η Ελλάδα από την Τουρκία στις γαλάζιες σημαίες 2021

Τη δεύτερη θέση, με 545 Γαλάζιες Σημαίες, κατέλαβε φέτος η Ελλάδα, στην απονομή των σημαιών για ποιότητα υδάτων και παρεχομένων υπηρεσιών σε παραλίες και μαρίνες. Πρώτη ήρθε για πολλοστή φορά η Ισπανία με 713 σημαίες, καθώς κάνει εδώ και δεκαετίες πρωταθλητισμό στον τρόπο προβολής της. Τρίτη έρχεται η Τουρκία με 486 σημαίες. Πάντως υπήρχε και… χειρότερη χρονιά, με πρώτη την Τουρκία.

Φέτος, μετά την Ισπανία και την Ελλάδα, τρίτη είναι η Τουρκία, τέταρτη η Γαλλία και πέμπτη η Ιταλία. Η κουτσουρεμένη δόλια Κύπρος, απέσπασε 69 σημαίες και νιώσαμε μελαγχολία διαβάζοντας σε πάνω από τέσσερα βρετανικά έντυπα τον θριαμβευτικό τίτλο «Έχουμε περισσότερες γαλάζιες σημαίες κι από την Κύπρο!». Οι Βρετανοί μέσα στη χαρά τους που έχουν 77 γαλάζιες σημαίες, δεν συνειδητοποιούν ή δεν θέλουν να θυμούνται το λόγο που ξεπερνούν την Κύπρο, μια που η μισή Κύπρος (όπως και οι μισές παραλίες της) είναι υπό κατοχή.

Υπάρχουν πάντως και παράδοξα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι Μπαχάμες δεν έχουν πάρει ούτε μια γαλάζια σημαία για τις παραλίες τους. Και το άλλο παράδοξο, ότι για τις  “εξαιρετικές παραλίες,” δεν μετέχει η Ελλάδα. Ο λόγος είναι ουσιαστικά η αδιαφορία, καθώς για τη συμμετοχή πρέπει να κινητοποιηθεί ο δήμος που είναι υπεύθυνος για την παραλία ή ο Οργανισμός Τουρισμού ή ιδιώτης –αν π.χ. κάποιο ξενοδοχείο διαθέτει ιδιωτική παραλία. Όταν η πρόσβαση είναι ελεύθερη θεωρείται ιδανική. Όμως, ο αρμόδιος φορέας δέχεται συμμετοχή και για παραλίες με εισιτήριο μέχρι 25 ευρώ.

Κριτήρια, Αττική

Η χώρα μας διακρίθηκε ανάμεσα σε 49 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της γαλλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης” (FEE) που εκπροσωπείται στην Ελλάδα εδώ και τρεις δεκαετίες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών. Οι φετεινές βραβευμένες παραλίες στη χώρα μας έχουν αυξηθεί κατά 30, μιας και πέρσι οι παραλίες με Γαλάζια Σημαία ήταν 515.

Τα κριτήρια για τη βράβευση μιας παραλίας ή μαρίνας είναι πολλά. Όσον αφορά στις παραλίες είναι 33 και περιλαμβάνουν: τον συχνό έλεγχο αλλά και τη συνεχή παροχή πληροφοριών προς το κοινό για την ποιότητα των υδάτων, την πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, την παροχή πληροφοριών και οδηγιών συμπεριφοράς στις ακτές, την επεξεργασία αστικών λυμάτων, τον καθαρισμό της παραλίας, τις διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά, τις εγκαταστάσεις  υγιεινής με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης, την απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης, την επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή, την ασφάλεια (ναυαγοσώστες, πρώτες βοήθειες), τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού και άλλα.

Στην Αττική βραβεύθηκαν στο δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος οι παραλίες Διασταύρωση και Λίμνη, ενώ στο δήμο Μαρκοπούλου– Μεσογαίας το Αυλάκι και στον δήμο Λαυρεωτικής το Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας. Στο δήμο Σαρωνικού βραβεύθηκαν το Μαύρο Λιθάρι/ EverEden Beach και στο δήμο  Βάρης–Βούλας–Βουλιαγμένης ο Αστέρας Βουλιαγμένης/ Astir Beach Vouliagmenis, η Βάρκιζα, η Βούλα Α και η Βουλιαγμένη, Στο δήμο Γλυφάδας η παραλία Γλυφάδα Α και Γλυφάδα Β, στο δήμο Αίγινας η Αγία Μαρίνα, στο δήμο Πόρου το
Ασκέλι/ Νέα Αίγλη και στο δήμο Κυθήρων το Καψάλι.

Βόρειος Ελλάδα

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη. Στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης βραβεύθηκαν 13 σημεία: Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Σταυρός Κεντρική, Αγ. Τριάδα/ ΠΙΚΠΑ, η Μηχανιώνα–Τουρμπαλί, οι Νέοι Επιβάτες, η Περαία–Κοχύλι και ο Ποταμός.

Το ρεκόρ της Ελλάδας κατέχει όπως και πέρσι η Χαλκιδική με 87 γαλάζιες σημαίες: στον δήμο  Αριστοτέλη βραβεύθηκαν οι Αγ. Παύλος/Alexandros Palace Hotel, Αλυκές, Ιερισσός/Δημοτική 1, Ιερισσός/ Δημοτική 2, Ιερισσός/Δημοτική 3, Κάμπος, Καμπούδι 1/ Ακτή Ουρανούπολη, Καμπούδι 2/ Θεοξένια, Καμπούδι 3/ Άκραθως, Νέα Ρόδα 2, Ολυμπιάδα, Ουρανούπολη 1/Xenia, Ouranoupolis, Ουρανούπολη 2/ Eagles Palace, Ουρανούπολη 3/ Aristoteles, Πόρτο, Άγιο/ Agionissi Resort, Mount Athos Ιερισσού.

Στο δήμο Σιθωνίας βραβεύθηκαν: Αρμενιστής, Ελαιών, Ελιά 2/Anthemus, Καλογριάς, Κουτλουμουσίου, Λαγομάνδρα/Lagomandra Beach Hotel, Λιβροχιό 1, Μακριά Λαγκάδα/Porfi Beach, Μαρμαράς, Νικήτη 2, Παράδεισος, Πλατανίτσι, Πόρτο Καρράς 1/Κόχη, Πόρτο Καρράς 2/Σιθωνία Μελίτων, Σαλονικιού, Σάρτι 1, Συκιά, Τορώνη.  Στον δήμο  Κασσάνδρας οι παραλίες: Sani Dunes, Άθυτος/ Afitis Hotel, Άθυτος/Βάρκες, Ελάνη, Καλλιθέα/Άμμων Ζευς, Καλλιθέα-Δημοτικό Αναψυκτήριο, Κάνιστρο/ Miraggio, Κοινοτική Πλαζ Νέας Σκιώνης,  Κρυοπηγή 2/ Alexander Τhe Great Beach Hotel, Κρυοπηγή 4/ Kassandra Palace, Κρυοπηγή Δημοτικό Αναψυκτήριο, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Μένδη Καλάνδρα, Μόλα Καλύβα, Παλιούρι Κάνιστρο, Πευκοχώρι Yalla-Flegra, Πευκοχώρι–Fyki Beach, Πολύχρονο 3, Πολύχρονο/ Azur Hotel, Πολύχρονο-Cocones Beach, Ποσείδι/ Possidi Holidays Resort, Ποσείδι Pohonda, Ποσείδι Κέντρο, Ποσείδι/Cocus, Ποσείδι-Αιγαιοπελαγήτικα, Σάνη 2/Sani Beach, ,Σάνη 3/Sani Club, Σάνη Αστερίας, Σίβηρη Κέντρο, Φούρκα, Χανιώτη 1, Χανιώτη 3/Grecotel Margo Bay & Club Turquoise.

Στον δήμο Πολυγύρου βραβεύθηκαν οι παραλίες: Γερακινή/Ikos Olivia, Σαργκάνι/Blue Dolphin, στον δήμο  Νέας Προποντίδας οι Άγιος Μάμας, Βεργιά, Γεωπονικά-Μυκονιάτικα, Διονυσίου, Ελαιώνας/ Ikos Oceania, Νέα Ηράκλεια, Νέα Ηράκλεια-Σαχάρα, Νέα Καλλικράτεια, Νέα Μουδανιά, Νέα Πλάγια, Νέα Ποτίδαια Προποντίδας, Νέα Ποτίδαια/Portes Beach, Νέα Ποτίδαια-Ανατολικά Διώρυγας Τορωναίου, Πορταριά, Πόρτες/Portes Lithos, Σωζόπολη Κέντρο, Σωζόπολη/Ναυτίλος, Τρίγλια και Φλογητά

Στο Έβρο βραβεύθηκαν δύο παραλίες, η δημοτική Πλαζ Αλεξανδρούπολης και η Κυανή Ακτή, στη Ροδόπη τέσσερις παραλίες,  η Αρωγή, η Μέση, το Φανάρι/Camping και το Φανάρι/Ιουλία, στην Ξάνθη το Εράσμιο και Μάγγανα, το Πόρτο Μόλο, η Μάνδρα και το Μυρωδάτο. Στην Καβάλα βραβεύθηκαν η Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/ Ammos beach και η Αμμόγλωσσα Κεραμωτή/Paralia Beach, οι παραλίες Μπάτης και Περιγιάλι και οι Αμμόλοφοι, η Νέα Ηρακλείτσα, η Νέα Πέραμος, το Οφρύνιο/ Τούζλα, η Σαρακήνα και το Ορφάνι. Στη Θάσο βραβεύθηκαν η παραλία στην πόλη Λιμανάκι, η Μακρύαμμος, το Πευκάρι 2/ Alexandra Beach και η Πρίνος Δασύλιο 2/ Ilio Mare Beach.

Στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας, οι παραλίες Καλλιθέα, Καλλιθέα/ Mediterranean Village, Κορινός, Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Περίσταση, Βαρικό, Λεπτοκαρυά, Λιτόχωρο, Νέοι Πόροι, Ν.Παντελεήμονας–Σκοτίνα, Πλάκα και Πλαταμώνας.

Κεντρική Ελλάδα

Στη περιφερειακή ενότητας Λάρισας οι παραλίες Νέα Μεσάγγαλα 1 Τεμπών, Νέα Μεσάγγαλα 2, Νέα Μεσάγγαλα 3, η Αγριά/Valis Resort Βόλου, οι Αλυκές, Αμαρυλλίδος, Αμφανών, Άναυρος, Θωμάς Σουτραλί, Αγριάς, Καρνάγιο, Κριθαριά, Νέα Αγχίαλος, Πλάκες, Πλατανίδια και Χρυσή Ακτή Παναγιάς.

Στη Φθιώτιδα τα Καμένα Βούρλα/Mitsis Galini Wellness Resort, οι Λιβανάτες 1/Κυανή, οι
Λιβανάτες 2/Σχοινιάς, η Σκάλα Αταλάντης. Στην Φωκίδα η Ερατεινή, το Μοναστηράκι, Σεργούλα, Χιλιαδού, οι Άγιοι Πάντες Δελφών, ο Καλαφάτης, το Μαϊάμι και το Τροκαντερό-Αγκάλη. Στην Εύβοια οι Αλυκές Δροσιάς, τα Αστέρια Χαλκίδας και το Λευκαντί. Στην Βοιωτία ο Αγ. Ισίδωρος και η Πλάκα Δηλεσίου

Στην Αιτωλοακαρνανία βραβεύθηκαν η Κάτω Βασιλική και το Κρυονέρι. Στην Πρέβεζα η Κυανή,
Μέγα Άμμος, Μονολίθι, Πλατάνια, Αμμουδιά Πάργας, Βάλτος/ Parga Beach Resort, Λούτσα. Στην Θεσπρωτία η Αγ. Παρασκευή, το Δρέπανο, το Καραβοστάσι και Μέγα Άμμος

Πελοπόννησος

Στην Κορινθία βραβεύθηκαν το Λουτράκι 1, το Λουτράκι 2, τα Πευκάκια-Άγιοι Θεόδωροι, τα Καλάμια, το Βραχάτι, το Κοκκώνι, ο Πευκιάς, το Ξυλόκαστρο-Πευκιάς και η Συκιά. Στην Αργολίδα το Πόρτο Χέλι/AKS Hinitsa Bay, ο Καραθώνας, το Κονδύλι, η Πλάκα και το Τολό. Στην Αρκαδίας ο Άγιος Ανδρέας-Μύλος, ο Ατσίγγανος, η Καλλιστώ και το Ξηροπήγαδο.

Στη Λακωνία, στο δήμο Μονεμβασιάς ο Αρχάγγελος, η Μεγάλη Άμμος, η Μονεμβασιά, η Νεάπολη, η Πλύτρα–Παχιάμμος, το Πορί, τα Τηγάνια και στο δήμο Ανατολικής Μάνης το
Γύθειο 2/Σελινίτσα, το Μαυροβούνι 1 και το Σκουτάρι. Στη Μεσσηνία, η Ανατολική Καλαμάτα 1/Ανάσταση, η Ανατολική Καλαμάτα 2–Τέρμα Ναυαρίνου, η Βέργα-Αλμυρός, η Μικρή Μαντίνεια, η Μπούκα και το Dunes Beach–Costa Navarino.

Στην Ηλεία η Σκαφιδιά/ Aldemar, η Κουρούτα, το Αρκούδι, το Βαρθολομιό, η Γλύφα, το Κάστρο-Χρυσή Ακτή 2/Robinson Club Kyllini Beach, τα Λουτρά Κυλλήνης 1/Grecotel Olympia Riviera Oasis και τα Λουτρά Κυλλήνης 2/Grecotel Olympia Riviera Thalasso. Στην Αχαΐα βραβεύθηκαν η Καλογριά και Λακκόπτερα.

Νησιά

Στις Σποράδες, στην Σκιάθο οι παράλιες Αγ. Παρασκευή-Πλατανιάς, Αχλαδιές, Βασιλιάς, Βρομόλιμνος, Καναπίτσα, Κουκουναριές, Μάραθα/Skiathos Palace Hotel, Μεγάλη Άμμος, Τζανεριά και Τρούλος. Στο δήμο Σκοπέλου η παραλία Αντρίνα/Adrina Beach & Adrina Resort. Στην Κέρκυρα το Canal d’ Amour, οι Αλυκές Ποταμού/Louis Kerkyra Golf, η Δασιά/Ikos
Δαφνίλα/ Eva, η Δαφνίλα/ Grecotel Daphnila Bay Dassia, το Κομμένο/Corfu Imperial, το
Κοντόκαλι/Kontokali Bay Resort, ο Άγιος Ιωάννης Περιστερών/Marbella Corfu, Ίσσος/ Labranda Sandy Beach Resort, και Μωραΐτικα/Domes Miramare Corfu.

Στη Λευκάδα βραβεύθηκαν οι Αγ. Νικήτας–Πευκούλια, Αη Γιάννης, Κάθισμα 1, Λευκάδα–Γύρα, Μικρός Γιαλός-Πόρος, Πόντι και Πόρτο Κατσίκι. Στην Ιθάκη η Πόλη και τα Δεξιά. Στην Κεφαλλονιά οι παραλίες Άβυθος, Αϊ Χέλης, Άμμες, Αράγια Πόρου, Λουρδάς, Μακρύς Γιαλός, Μεγάλη Άμμος, Μούντα, Μπούκα Γραδάκια, Πλατύς Γιαλός, Τουρκοπόδαρο /White Rocks Hotel, Ξι στο Ληξούρι, Πετανοί, Λέπεδα, Αντίσαμος και Μύρτος. Στην Ζάκυνθο ο Αλυκανάς 1, Αλυκές 1, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Λαγανάς 2, Μακρύς Γιαλός και Μπούκα

Επίσης βραβεύθηκαν 13 παραλίες στα Χανιά, 18 στο Ρέθυμνο, 29 στο Ηράκλειο και 40 στο Λασίθι, 49 στη Ρόδο, 12 στην Κω, 17 στη Λέσβο, 15 στη Χίο, 9 στη Σαντορίνη, 5 στην Πάρο, 5 στη Λήμνο, 6 στη Σύρο, 3 στην Κέα, 3 στη Νάξο, 3 στη Μήλο, 2 στη Σάμο, μία στην Άνδρο, μία στην Τήνο και μία στη Μύκονο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι