ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νύχτα αγωνίας στην Ηλεία – Εκκενώθηκαν χωριά και στην Αχαΐα

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Αλποχώρι Ηλείας - Χωριά εκκενώνονται και στην Αχαΐα,
Φωτιά καίει δέντρα σε ορεινή περιοχή του Δήμου Άργους Μυκηνών, στην περιοχή Λυρκείας - Δούκα, Παρασκευή 21 Ιούνιου 2024. Η εστία της πυρκαγιάς εντοπίστηκε από Λυρκεία προς Δούκα να καίει πουρνάρια και ελιές. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από το Άργος και το Ναύπλιο ενώ έχουν κληθεί εναέρια μέσα, η πολιτική προστασία του Δήμου, υδροφόρες και η αστυνομία. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Μάχη με τις φωτιές σε όλη τη χώρα δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στο Αλποχώρι Ηλείας και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις απειλώντας χωριά. Ακολούθησε μπαράζ εκκενώσεων προς Πύργο, ενώ περίπου στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής ο εφιάλτης έγινε ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πέρασε στην Ηλεία, και ειδικότερα στην περιοχή της Πηνείας, το πύρινο μέτωπο που έκαιγε από το πρωί στην Αχαϊα. Αυτό το μέτωπο απειλεί άμεσα το χωριό Απιδούλα, για το οποίο δόθηκε εντολή εκκένωσης προς το Σιμόπουλο. Το ίδιο έγινε και για τα χωριά Βάλμη, Μασουρέικα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς για να καταφέρουν να τιθασσεύσουν τις φλόγες. Όμως, στις 20.00 εκδόθηκε νέα εντολή να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από επτά χωριά, μεταξύ των οποίων και το Σιμόπουλο, όπου νωρίτερα είχαν κατευθυνθεί οι κάτοικοι άλλων χωριών.

Στην ενημέρωση που έκανε στις 9 το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαρθακογιάννης, επισήμανε ότι το μέτωπο από το Μαστραντώνη Αχαϊας που επεκτάθηκε στην Ηλεία έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και είναι το πιο επικίνδυνο.

«Σε κατάσταση συναγερμού είναι σήμερα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με επικίνδυνες πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές. Δίνουμε σκληρές μάχες για να τις αντιμετωπίσουμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, παρά τις αντίξοες συνθήκες η πυρκαγιά στο Μαύρο Λιθάρι Αττικής ελέγχθηκε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε δύο ώρες από την εκδήλωσή της, ενώ έχει ελεγχθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Δροσοπηγή Κορινθίας.

«Σε αρκετές περιπτώσεις η ταχύτητα των ανέμων ξεπερνά τα 95 χιλιόμετρα την ώρα, γεγονός που δυσκολεύει την προσέγγιση των εναερίων μέσων και οι πιλότοι μας καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προσεγγίσουν με ασφάλεια τα πύρινα μέτωπα», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας και προσέθεσε ότι στην Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

Φωτιά στη Μεγαλόπολη

Στη Μεγαλόπολη, η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 12:00 και έκαιγε χαμηλή βλάστηση κοντά στο ορυχείο της περιοχής. Στην περιοχή οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, γεγονός που δυσχεραίνει τις προσπάθειες κατάσβεσης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά πέρασε μέσα από δύο χωριά.

Η Πολιτική Προστασία, λίγο μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, με μήνυμα που εξέδωσε μέσω του 112, κάλεσε τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή Χωρέμι προς Βελιγοστή, ενώ μήνυμα του 112 εστάλη και στους κατοίκους των περιοχών Απιδίτσα και Χρούσα Αρκαδίας προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές και να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη.

Στο σημείο επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 οχήματα και από αέρος 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Φωτιά σε δασική έκταση στη Λυρκεία Αργολίδας

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής και σε δασική έκταση στη Λυρκεία Αργολίδος. Παράλληλα, εξεδόθη μήνυμα από το 112 για εκκένωση προς Λύρκεια για όσους βρίσκονται σε Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο. Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και από αέρος 1 αεροσκάφος και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Κεφαλλονιά

Φωτιά ξέσπασε και στην Κεφαλλονία, γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, και συγκεκριμένα στην περιοχή Διβαράτα, κοντά στην Άνω Μεριά.

Οι φλόγες καίνε σε δασική έκταση και σπεύδουν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής για να επιχειρήσουν για την κατάσβεση.

Μέτωπα σε Κορινθία και Αχαΐα

Επίσης, «μέτωπα» έχουν ξεσπάσει σε Δροσοπηγή Κορινθίας και Μαστραντώνη Αχαΐας, όπου και εκεί ήχησε το 112.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 72 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, παραμένει πολύ υψηλός για συνολικά πέντε περιοχές και το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για το Σάββατου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4 – πορτοκαλί)

  • Αττική
  • Αργολίδα
  • Περιοχές Κορινθίας
  • Περιοχές Βοιωτίας
  • Κεντρική και νότια Εύβοια

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι