Πίσω από τις εξελίξεις τα μέτρα για τον κορονοϊό – Ατολμία για σχολεία και εκκλησίες

Πίσω από τις εξελίξεις τα μέτρα για τον κορονοϊό – Ατολμία για σχολεία και εκκλησίες
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ.

Άμεση αναθεώρηση ως προς το αυστηρότερο φαίνεται ότι χρειάζονται τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό. Μετά την ανίχνευση “ορφανών κρουσμάτων” επιβεβαιώνεται ότι η εξάπλωση έχει προσλάβει διαστάσεις στη χώρα μας. Την αναθεώρηση επιβάλλουν επίσης οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει προσλάβει η επιδημία στην γειτονική Ιταλία, ενώ καθυστερημένη είναι η προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι «η απειλή μιας πανδημίας» είναι πλέον «πολύ αληθινή».

Μετά από μια σειρά λαθών, σε ότι αφορά το πρώτο κρούσμα στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τα οποία ήταν ιταλικής προέλευσης, αλλά και το ακόμη σοβαρότερο περιστατικό με το γκρουπ της Αμαλιάδας που επέστρεψε από το Ισραήλ, ούτε η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου πήρε εκείνες τις τολμηρές αποφάσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν ουσιαστικά την εξάπλωση.

Το καμπανάκι χτύπησε, ωστόσο, σήμερα, όταν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν τα πρώτα τέσσερα “ορφανά κρούσματα” κορωνοϊού. Αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να αποδοθούν σε κάποια γνωστή έως τώρα πηγή. Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι τα “ορφανά” αποτελούν το ένα τρίτο των συνολικά έντεκα νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη χώρα το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Η επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας εκτιμά ότι τα άγνωστης πηγής κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες ημέρες και ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για δύο κρίσιμους μήνες που θα ακολουθήσουν. Παραλλήλως, ανακοινώθηκε ότι αναστέλλονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1000 ατόμων, αλλά και οι συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων. Προβληματικός παραμένει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων. Η χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου επαναβεβαίωσε την κυβερνητική θέση για προληπτικό κλείσιμο μόνον εκείνων των σχολείων για τα οποία αποδεικνύεται μια άμεση σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Κλείστε τώρα τα σχολεία για τον κορονοϊό

Η απόφαση αυτή δεν ευσταθεί όμως λογικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να δει τι νόημα έχει το να κλείνουν τρία ή πέντε σχολεία σε έναν δήμο και τα άλλα να παραμένουν ανοιχτά, όταν είναι περισσότερο από πιθανή η αλληλεπίδραση από άλλες δραστηριότητες μαθητών. Η όλη υπόθεση γίνεται ακόμη σοβαρότερη, αν ισχύουν οι πληροφορίες, ότι η επιστημονική επιτροπή εισηγήθηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων (τι πιο λογικό) και ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντα, υπήρξαν αντιρρήσεις από τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, θα έπρεπε να υπερισχύσει η άποψη του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει την ευθύνη, και όχι οι ενστάσεις για ζητήματα διαχείρισης της διάρκειας του εκπαιδευτικού έτους ή επιπτώσεων στον Τουρισμό. Τέτοιου είδους φόβοι άλλωστε, σε συνδυασμό με την σιγουριά ότι εμείς είμαστε Ευρώπη και όχι Ασία, οδήγησαν πιθανότατα και στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση την γειτονική Ιταλία, η οποία τέθηκε τελικά ολόκληρη σήμερα σε καραντίνα.

Η Ιταλία έκλεισε όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθυστερημένα και η Ισπανία πήρε σήμερα την ίδια απόφαση, αφού διπλασιάστηκαν πρώτα, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι θάνατοι και τα νέα κρούσματα (28 από 16 οι νεκροί, 1204 από 589 τα κρούσματα). Δεν χρειάζεται όμως να φτάσει εκεί η κατάσταση για να κλείσουν τα σχολεία και να περιοριστούν οι συναθροίσεις.

Άτολμοι μπροστά στην Εκκλησία

Η ατολμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενικό κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων υστερεί όμως μπροστά στην ατολμία της να ζητήσει από την Εκκλησία να λάβει μέτρα. Σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει κανονικά τις Λειτουργίες και την Θεία Κοινωνία, παρότι, υπάρχουν επιστημονικές εισηγήσεις για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Οι συστάσεις προς τους ηλικιωμένους να παραμείνουν σπίτι τους, δεν αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Και αυτό γιατί, τις περισσότερες φορές, αυτά τα άτομα δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στον λόγο του “ποιμενάρχη” από το περιεχόμενο μιας επιστημονικής ή πολιτικής σύστασης. Ανησυχητικό είναι και το φαινόμενο της εμφάνισης περιπτώσεων, όπως ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος παρουσιάστηκε με ένα μπουκαλάκι αγιασμό ως …φάρμακο. Έδωσε μάλιστα και συμβουλές για το πώς θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν οι πιστοί για να μην κολλήσουν.

Υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία δεν είναι όμως ο πρώην Καλαβρύτων ούτε η ΔΙΣ, αλλά ο αρμόδιος υπουργός, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, οι οποίοι καλούνται να λάβουν και να επιβάλουν τα απαραίτητα μέτρα, με πλήρη επίγνωση του κινδύνου ότι μπορεί τις αμέσως επόμενες ημέρες να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Πολύ περισσότερο, όταν ο Πάπας λειτουργεί πλέον μέσω διαδικτύου, η ένωση κληρικών Ιταλίας έχει διακόψει τις λειτουργίες, τους γάμους και τις κηδείες (έως τις 3 Απριλίου), η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Πατρικίου (17 Μαρτίου), η Σαουδική Αραβία δεν δέχεται προσκυνητές στη Μέκα και τη Μεδίνα και ο αρχιραβίνος απαγόρευσε το άγγιγμα της Μεζουζά (μινιατούρα του κυλινδικού παπύρου των Γραφών) που βρίσκεται στην είσοδο όλων των εβραϊκών σπιτιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι