Ποια είναι η νέα στρατηγική της ΕΛΑΣ για τα ξεκαθαρίσματα της νύχτας
18/04/2021Η ΕΛΑΣ μετά την διεθνή κατακραυγή για τρεις δολοφονίες ή απόπειρες φόνου εναντίον ανθρώπων του Τύπου και με αποκορύφωμα τον φόνο του αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ μέρα μεσημέρι, αλλάζει τακτική και εστιάζεται, μεταξύ άλλων, στην οικονομική ιχνηλάτηση των σχετικών εγκλημάτων. Έως τώρα οι αστυνομικοί (αλλά και ο μέσος Έλληνας) τηρούσαν την στάση “άσ΄τους να τρώγονται μεταξύ τους”. Οι αστυνομικοί εστιάζονταν σε άλλα κακουργήματα, προσπερνώντας όσα αφορούσαν “τη νύχτα” και τον υπόκοσμο. Όμως ο πρωθυπουργός πίεσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αλλάξει αυτή η αντιμετώπιση άμεσα.
Μέσα στην τελευταία πενταετία έγιναν 26 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονίας –εγκλήματα που έμειναν ανεξιχνίαστα και “μπήκαν στο αρχείο”. Οι λόγοι –όπως έλεγαν οι αστυνομικοί για την έως τώρα ανοχή– ήταν πολλοί: η ελληνική “μαφία” μέχρι πρότινος δεν έδειχνε ιδιαίτερα οργανωμένη όπως σε άλλα κράτη (είμαστε “μικρή αγορά” με πολλούς ερασιτέχνες), δεν ήταν ιδιαίτερα επιθετική σε σύγκριση με της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, πολλά άτομα σε αυτήν, από ανταγωνιστική διάθεση, παρείχαν κατά καιρούς πληροφορίες για σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών των αντιπάλων τους και αυτή η εκδούλευση “πάτσιζε” με ανοχή προς τις ανάλογες δραστηριότητες των πληροφοριοδοτών.
Επίσης, η ΕΛΑΣ, αφήνοντας να λειτουργούν κάποιες αρχηγικές ομάδες, απέτρεπε το να ξεσπάσει πόλεμος για πρωτοκαθεδρία και για “πόστα” που θα χήρευαν –ένας πόλεμος με ανεξέλεγκτες διαστάσεις στον υπόκοσμο και ίσως με εισδοχή νέων προσώπων στο παιχνίδι. Τέλος, σε κάποια κυκλώματα της νύχτας φέρονται να είχαν εμπλοκή και αστυνομικοί. Και στην Κύπρο μάλιστα παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο: 47 φόνοι αυτού του χώρου έχουν μείνει κι εκεί ανεξιχνίαστοι, με καταγγελίες για απραξία των αστυνομικών αρχών.
Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα εντυπωσιακός ο αριθμός των συναφών υποθέσεων που έμπαιναν στο αρχείο, καθώς η ΕΛΑΣ είχε και διατηρεί πανευρωπαϊκά εντυπωσιακή επίδοση στην εξιχνίαση εγκλημάτων –κάτι που έκανε μεγάλο κοντράστ με την μη επίλυση όσων υποθέσεων σχετίζονταν αποκλειστικά με ενδοεγκληματικά περιστατικά. Το 2018 εξιχνιάστηκαν για παράδειγμα 172 φόνοι ή απόπειρες φόνου, δηλαδή ποσοστό 78,9%, αλλά καμία δεν αφορούσε θύμα του υποκόσμου.
Οικονομικές συναλλαγές
Το 2019 εξιχνιάστηκαν 176 υποθέσεις ανθρωποκτονιών ή απόπειρας, δηλαδή το 91,2%, αλλά μόνον μια αφορούσε μέλος κυκλώματος και οι δράστες ήταν 20χρονοι και μάλλον ερασιτέχνες. Τώρα η ΕΛΑΣ ζήτησε πλέον επί τούτου την συνδρομή ξένων υπηρεσιών, ευρωπαϊκών και αμερικανικών, που έχουν μεγαλύτερη τεχνογνωσία. Στη μάχη μπαίνει και το “οικονομικό έγκλημα” που μέχρι τώρα δεν ξεψάχνιζε τις συναλλαγές της νύχτας. Θα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις οικονομικές συναλλαγές των υπόπτων για συμμετοχή σε εκβιασμούς και λαθρεμπόριο.
Παράλληλα η πολιτεία θα επιδιώξει τη θέσπιση βαρύτερων ποινών στα αδικήματα αυτού του τύπου. Από τις εκτεταμένες πλέον έρευνες, θα θιγούν και τα κυκλώματα εντός φυλακής, από όπου καταδικασθέντες συνέχιζαν να ηγούνται ομάδων και να ελέγχουν επιχειρήσεις της νύχτας. Σημαντική (ελπίζουν στην ΕΛΑΣ) να είναι συνδρομή των Ιταλών που έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα (και εμπειρία) με το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα τους καθώς και εν γένει της Europol, που έχει βγάλει εκτός παιχνιδιού πολλές ομάδες στηριζόμενη στις οικονομικές συναλλαγές των μελών της (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).