ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια εμβολιαστικά κέντρα βάζουν λουκέτο

Ποια εμβολιαστικά κέντρα βάζουν λουκέτο

Η μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, οδηγεί σε κλείσιμο κάποιων από αυτά, καθώς σε πολλά είναι εξαιρετικά αραιή με ελάχιστους εμβολιασμούς την ημέρα, παρότι λειτουργούν με δύο βάρδιες, δηλαδή μέχρι αργά το απόγευμα. Η σχετική απόφαση αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα για 75.000 εμβολιασμούς την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, ενώ αρκετές περιφέρειες της Ελλάδας ζουν στον “αστερισμό” των μίνι lockdown.

Σε λειτουργία παραμένουν τα ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα “Προμηθέας” στο Μαρούσι, στο Περιστέρι, στην ΔΕΘ, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στα Ιωάννινα και στα Χανιά. Εκτός λειτουργίας τίθενται τα ΜΕΓΑ εμβολιαστικά του Ελληνικού, της Κέρκυρας και της Ρόδου. Στη Ρόδο για παράδειγμα γίνονταν αρχικά 2.500 εμβολιασμοί την ημέρα στο ΜΕΓΑ κέντρο της Καλλιθέας, αλλά πλέον μειώθηκαν στους 500. Ο αριθμός αυτός θεωρείται διαχειρίσιμος από το Κέντρο Υγείας Ρόδου και το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Στο τελευταίο συνεχίζεται να χορηγείται το σκεύασμα της Johnson, για το οποίο η “ζήτηση” είναι μειωμένη και περιορίζεται στα 50 εμβόλια την ημέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στα ΜΕΓΑ εμβολιαστικά κέντρα που απομένουν θα συνεχίσουν να λειτουργούν 121 εμβολιαστικά κέντρα που θα μπορούν να αναπτυχθούν, αν χρειασθεί, σε 210. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, λειτουργούν συνολικά σε 658 σημεία, πανελλαδικά 1.500 εμβολιαστικά κέντρα που μπορούν να διεκπεραιώσουν 75.000 εμβολιασμούς. Αυτά τα σημεία, αν παραστεί ανάγκη, προβλέπεται μέσα σε ένα 48ωρο σχεδόν να διπλασιασθούν και να γίνουν 2.800, προσφέροντας 140.000 εμβολιασμούς.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Πάντως χθες σε όλη την Ελλάδα έγιναν 32.000 εμβολιασμοί και οι 10.000 από αυτούς ήταν για δεύτερη δόση. Ουσιαστικά δηλαδή εμβολιάσθηκαν με πρώτη ή μοναδική δόση μόνον 22.000 άτομα. Το ποσοστό εμβολιασμού στον ενήλικο πληθυσμό έχει φθάσει το 65%, ενώ στον γενικό πληθυσμό το 56%. Στις ηλικίες 15-17 είναι στο 25%, ενώ στις ηλικίες 12-15 είναι γύρω στο 12-13%.

Πολλά από αυτά τα 1.500 εμβολιαστικά κέντρα συστεγάζονται, ενώ άλλα είναι διάσπαρτα. Συγκεκριμένα, τα 860 κέντρα λειτουργούν σε δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,  τα 480 στα νοσοκομεία της χώρας και τα 160 στους δέκα (πλέον επτά) ΜΕΓΑ εμβολιαστικούς σταθμούς.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναπτύσσονται σε καθημερινή βάση 224 κινητές ομάδες για κατ‘ οίκον εμβολιασμούς, 21 για εμβολιασμούς σε απομακρυσμένες περιοχές καθώς και κλιμάκια που εμβολιάζουν σε δομές μεταναστών, άστεγους και Ρομά. Προγραμματίζονται περαιτέρω δράσεις στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και σε μεγάλους οργανισμούς. Επίσης ήδη έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα 165 ιδιώτες ιατροί και 14 πολυϊατρεία που διενεργούν εμβολιασμούς. Σε όλα αυτά τα κέντρα απασχολούνται περίπου 5.000 εργαζόμενοι.

Ο θάνατος του εισαγγελέα

Εν τω μεταξύ η σύζυγος του εισαγγελέα Εφετών και συγγραφέα Γιώργου Τσιρώνη, ο οποίος πέθανε στην Πάτρα μετά από πέντε μήνες μήνες στην εντατική, μετά από επιπλοκές του AstraZeneca, έλυσε τη σιωπή της. Είπε στην τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα best.gr σήμερα ότι δεν ήθελε όλο αυτό το διάστημα να μιλήσει για τον χαμό του συζύγου της, επειδή δεν επιθυμούσε να εμπλακεί στα αντιεμβολιαστικά σχήματα.

«Μας έπεσε ένας σκληρός κλήρος, ήταν πολύ σπάνιο αυτό που βρήκε την οικογένειά μας», είπε, «Όταν ο σύζυγος εμβολιάσθηκε εξάλλου, πριν το Πάσχα, δεν είχαν αρχίσει ακόμη να παίρνουν διαστάσεις τα θέματα των παρενεργειών του AstraZeneca. Παρότι εκείνος παρουσίασε θρομβώσεις, και εγώ και το παιδί μας εμβολιαστήκαμε, έστω και με μεγάλο φόβο, γιατί δεν είμαστε αντιεμβολιαστές. Όμως άκουσα ότι έφταιγαν τα υποκείμενα νοσήματα και αυτό δεν αληθεύει. Ο Γιώργος ήταν απλώς εύσωμος και είχε λίγη πίεση, τίποτα άλλο».

Εξιστορεί δε ότι ο εισαγγελέας είχε εμφανίσει λίγες μέρες μετά το εμβόλιο έντονη κόπωση. Όταν παρουσίασε πολύ έντονη δύσπνοια και ακόμα μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης, στις 2 Απριλίου, πήγαν σε ιδιωτική κλινική κοντά το σπίτι τους. Βρέθηκαν θρόμβοι στον πνεύμονα και έγινε εισαγωγή αμέσως. Όμως τρεις μέρες μετά, μέσα στην ιδιωτική κλινική έπαθε τριάντα  ανακοπές μέσα σε πέντε ώρες και οι γιατροί τον επανέφεραν με μεγάλες προσπάθειες και με απινιδώσεις. «Έγινε έκρηξη θρομβώσεων», είπε η σύζυγος. Όμως έζησε και έμεινε πλέον στην ΜΕΘ. Ενώ παρουσίαζε βελτίωση τώρα τελευταία, την ειδοποίησαν ότι η καρδιά του δεν άντεξε και ότι μάλλον αιτία ήταν πνευμονική εμβολή.

Μίνι lockdown

Στο μεταξύ στο επίπεδο 4 (δηλαδή στην επιβολή μίνι lockdown) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο 2.322 νέα κρούσματα, από τα οποία η Αττική κατέγραψε τα περισσότερα και συγκεκριμένα 505, με την Θεσσαλονίκη να έπεται καταγράφοντας 300 νέες μολύνσεις.

Επιπλέον, παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν στις “κόκκινες” περιοχές είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι