ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια περιοχή στην Ελλάδα καταγράφει τις περισσότερες μεταλλάξεις

Πόσο αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί – Έρχονται νέα μέτρα, Όλγα Μαύρου

Αν και η Αττική παρουσιάζει, αυτόν τον μήνα μόνο το 1/4 των κρουσμάτων, η Αθήνα και το Ηράκλειο καταγράφουν τις περισσότερες μεταλλάξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Στην πρωτεύουσα καταγράφονται και οι επτά επικίνδυνες μεταλλάξεις που παρακολουθούνται από το δίκτυο επιτήρησης, ενώ στην μεγάλη πόλη της Κρήτης οι πέντε από τις επτά.

Όλες οι άλλες περιοχές της χώρας καταγράφουν μόνον τρεις μεταλλάξεις, την βρετανική ή Άλφα, την ινδική ή Δέλτα και έναν μικτό τύπο, τον Β.1.1.318-E484K, που έχει δυστυχώς και αυτός την δυνατότητα να παρακάμπτει αντισώματα από νόσηση από άλλους κορονοϊούς, πιθανόν και από τα εμβόλια.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης, ειδικά ο κεντρικός τομέας Αθηνών καταγράφει και τις επτά μεταλλάξεις, ο βόρειος τομέας καταγράφει τις έξι από τις επτά, η ανατολική Αττική και ο νότιος τομέας Αθηνών τις πέντε από τις επτά, ενώ η δυτική Αττική και ο Πειραιάς τις 4 από τις επτά. Το Ηράκλειο καταγράφει τις πέντε από τις επτά. Σε όλες φαίνεται η αυξητική τάση της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο κόκκινο μεταλλάξεις και κρούσματα

Ο αναθεωρημένος χάρτης του ECDC, που ενημερώνεται εβδομαδιαίως, στην Ελλάδα παρουσιάζει με βαθύ κόκκινο την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες. Ο ευρωπαϊκός οργανισμός θεσπίζει έναν χρωματικό κώδικα με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους, αλλά και το ποσοστό θετικότητας ανά χώρα.

2021w32_covid19_eu_eea_subnational_combined_traffic.png

Τα σημερινά κρούσματα στη χώρα ήταν 3.274 και οι θάνατοι έφθασαν τους 20. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο ήταν 276. Όπως είπε κατά τις σημερινές ανακοινώσεις ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος «έχουμε στους νοσούντες 12,44% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και σε αρκετά νησιά σημαντικό πρόβλημα θετικότητας. Η πανδημία μεταδίδεται μέσω των νέων, αλλά εμφανίζει και αύξηση σε μεγαλύτερους, οι οποίοι δεν έχουν επαρκή εμβολιαστική κάλυψη. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα. Η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 44%, ενώ στις ΜΕΘ είναι 60%. Μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Κρήτη, με 96% κάλυψη».

Έκκληση για εμβολιασμό

Συμπλήρωσε ότι «νοσηλεύεται ένα μικρό ποσοστό εμβολιασμένων με υποκείμενα νοσήματα και άνω των 65 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι. Ο εμβολιασμός βοηθάει, καθώς έχουμε το μικρότερο ποσοστό νοσηλειών σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων. Τα εμβόλια όμως, ενώ είναι πολύ δραστικά, δεν είναι τέλεια οπότε χρειάζεται προσοχή γιατί δεν καλύπτουν το 100%» και προέτρεψε σε εμβολιασμό, τόσο τους ευπαθείς όσο και το 10% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που παραμένει ανεμβολίαστο.

Έκκληση στους υγειονομικούς να εμβολιασθούν απηύθυνε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας». Ξεκαθάρισε πάντως ότι «για όσους δεν εμβολιαστούν ο νόμος θα εφαρμοστεί χωρίς αστερίσκους».

«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις , ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά , ούτε και αστερίσκους» είπε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι