ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια προνόμια θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Ποια προνόμια θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρούνται από τα υποχρεωτικά self test οι πλήρως εμβολιασμένοι από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Εγκαινιάζονται, κατά κάποιον τρόπο τα περίφημα προνόμια για τους εμβολιασμένους ή «διευκολύνσεις», κατά τον πρωθυπουργό. Κατά την παρέμβασή του σε εκπομπή του MEGA, αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των λοιπών διευκολύνσεων, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Αναφερόμενος στα self test δήλωσε «Ξεκινήσαμε από τις 12 Απριλίου, έχουν διατεθεί έως σήμερα 27,5 εκατομμύρια self test σε 4,5 εκατομμύρια Έλληνες κι αυτό έχει βοηθήσει με τη βοήθεια προφανώς και του εμβολιασμού και της ανοσίας που χτίζεται στον πληθυσμό, σε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των θετικών κρουσμάτων covid…». Εν συνεχεία εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ ως προς τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται καθημερινά, κάτι που ισχύει όμως μόνο αν προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό τα self test, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους φαρμακοποιούς.

Η τοποθέτησή του ως προς τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είχε μάλλον πυροσβεστικό χαρακτήρα, καθώς οι σχέσεις των φαρμακοποιών με την κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό υπήρξαν τεταμένες. Παρά τις επιμέρους παραφωνίες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες να εξευρεθεί λύση ώστε να συνεχιστεί κανονικά η διανομή των self test και μέσω των φαρμακείων. Μέχρι στιγμής είναι τοπικές ενώσεις που φέρνουν αντιρρήσεις και όλα παραμένουν ανοιχτά. Όπως ο ίδιος είπε, από 1η Ιουλίου που ο εμβολιασμός του πληθυσμού θα έχει προχωρήσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, θα γίνεται αλλού και η διάθεση των δωρεάν-υποχρεωτικών τεστ.

Προνόμια και περιορισμοί

Ο Σκέρτσος, όντας εκ των στενότερων συμβούλων του πρωθυπουργού, απέρριψε τον όρο “προνόμια” για τις διευκολύνσεις που δίνονται σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Όπως είπε «Eφαρμόζουμε μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία έχουν περιστείλει τα δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε ένα ύψιστο αγαθό: την υγεία των πολλών και ειδικά των πιο ευάλωτων. Από τη στιγμή που εμβολιάζονται όμως οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή.»

»Αυτό το οποίο πρέπει να καταλάβουν οι ανεμβολίαστοι είναι ότι όσο μεγαλώνει ο βαθμός ανοσίας της κοινωνίας και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος να νοσούν οι πιο ευάλωτοι από μας και να επιβαρύνουν το Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν ξανά, από το φθινόπωρο για παράδειγμα, καθολικά μέτρα… Μέτρα θα υπάρχουν ως προς τη δημόσια υγεία, αλλά θα αφορούν τους ανεμβολίαστους».

Σε ό,τι αφορά τα προσφερόμενα εμβόλια ενημέρωσε πως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξουν οι πλατφόρμες για όλους τους πολίτες άνω των 18 και με τα τρία προσφερόμενα εμβόλια (δηλαδή Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson). Από τη στιγμή που όλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα, θα είναι εφικτό να υπάρξει συζήτηση και για ένα πιο πλήρες πλαίσιο απελευθέρωσης και πιο συγκεκριμένα μέτρα για όσους εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται.

Ο εμβολιασμός των παιδιών

Τέλος, ως προς την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «το πλαίσιο έχει τεθεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας, από την Πρόεδρο και από τον πρωθυπουργό», παραθέτοντας μάλιστα και αυτούσια τα λόγια της προέδρου, ότι η ελευθερία κάποιου τελειώνει εκεί που ξεκινάει η ελευθερία του άλλου.

Υπογράμμισε ότι είναι σεβαστό πάντα το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, αλλά ότι οφείλει να υπάρχει και ένα πλαίσιο όταν πρόκειται για εργαζόμενους σε δομές υγείας, κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων κ.λπ. το οποίο όμως πλαίσιο για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν, προς το παρόν δεν έχει διαμορφωθεί. Ενδεχομένως μια λύση φαίνεται να είναι η απομάκρυνση του μη εμβολιασμένου προσωπικού από θέσεις, στις οποίες έρχονται σε επαφή με ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες.

Ερωτηθείς και για τον πολυσυζητούμενο εμβολιασμό σε παιδιά, ο υφυπουργός αποκρίθηκε ότι «Έχει υπάρξει η άδεια εμβολιασμού και των ανηλίκων σε συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες. Θα ανοίξει και στην Ελλάδα κάποια στιγμή η δυνατότητα εμβολιασμού ανηλίκων, φυσικά πάντα σε προαιρετική, εθελοντική βάση». Δεν έγινε δηλαδή καμία αναφορά για αποκλεισμό παιδιών από τα σχολεία τους εάν δεν εμβολιαστούν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι