ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια σχολεία δεν χρειάζονται τεστ για κορονοϊό

, Όλγα Μαύρου

«Είμαι εδώ αποκλειστικά για σένα» είπε η δασκάλα Ελευθερία Βύζα στον μοναδικό μαθητή του Δημοτικού σχολείου στο Μαθράκι, τον Τάσο. Είναι ένα από τα σχολεία που λειτουργούν με έναν ή δύο μαθητές ανά την Ελλάδα. Το νησάκι βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας και μαζεύει 100-150 άτομα τα καλοκαίρια, αλλά το χειμώνα απομένουν 35. Και το παιδί αυτό όχι μόνον δεν έχει συμμαθητές, αλλά προφανώς ούτε συνομηλίκους να παίξει.

Το σχολείο δεν λειτουργούσε τα τελευταία 21 χρόνια γιατί δεν είχε ούτε έναν μαθητή. Προσελήφθη όμως αναπληρώτρια δασκάλα από τη Βέροια για τον 9χρονο Τάσο, που ζει πλέον εκεί μετά από την απόφαση της μητέρας του να μεγαλώσει το παιδί της σε ένα όμορφο τόπο κοντά στη φύση. Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού όπως και όλων των διαποντίων νήσων έχουν φύγει μετανάστες σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και τα νησιά ερήμωσαν. Οι περισσότεροι κάτοικοι ήταν πάντως αρχικά Παξινοί και Παργινοί.

Το Μαθράκι έχει έκταση μόλις 3 τ.χλμ. και απέχει τρεις ώρες από την Κέρκυρα με το καράβι. «Οι μόνιμοι κάτοικοι είμαστε πολύ λίγοι πληθυσμιακά και μεγάλης ηλικίας. Με τη λειτουργία του σχολείου περνάμε το μήνυμα ώστε να ελκύσουμε τους ομογενείς να επιστρέψουν αν και θα έπρεπε να υπάρχει επιπλέον κίνητρο από την πολιτεία», είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Μαθρακίου Γιάννης Αργυρός σε συνέντευξή του προς το ethnos.gr, επισημαίνοντας ότι οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 35 το χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά φέτος καλοκαίρι μετά από καιρό ο πληθυσμός έφτασε τα 100-120 άτομα, καθώς πολλοί ομογενείς επέστρεψαν στο νησί για τις διακοπές τους.

«Δεν είμαι από δω. Δεν έχω καμία σχέση με την περιοχή. Απλά ήθελα να ζήσω μια ήσυχη ζωή με το παιδί μου κοντά στη φύση. Ήρθα, το είδα, το ερωτεύτηκα, ερωτεύτηκα τους ανθρώπους και έμεινα. Μετά την απόφασή μας κινητοποιήθηκε ο δήμος, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα», είπε η Ευγενία Γιαννοπούλου, η μητέρα του 9χρονου Τάσου.

Δυο αδελφάκια στα Αντικύθηρα

Τον καθιερωμένο αγιασμό που σήμανε την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς έκαναν και οι δύο μοναδικοί μαθητές του δημοτικού σχολείου Αντικυθήρων. Είναι δύο αδελφάκια, αλλά τηρούν ευλαβικά το πρωτόκολλο με τα self test κι ας ανήκουν στην ίδια οικογένεια, γιατί όπως είπε ο πατέρας τους «όλο και πηγαινοέρχεται κόσμος στο νησί και θέλουμε να είμαστε ήσυχοι».

«Είναι η πρώτη μου χρονιά στο νησί και ζω μια ξεχωριστή εμπειρία. Το σχολείο είναι εξοπλισμένο άρτια, δεν λείπει κάτι. Οι εντυπώσεις μέχρι στιγμής είναι πολύ καλές», δήλωσε ο δάσκαλός τους. Το νησί, που έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πανίδα και φήμη για τον περίφημο μηχανισμό που βρέθηκε στο βυθό κοντά του και τον έφηβο των Αντικυθήρων, ήταν μέχρι το 1964 τόπος εξορίας και σήμερα έχει μόλις 45 εγγεγραμμένους κατοίκους.

Ούτε αυτά τα παιδιά έχουν πάντως συμμαθητές για να παίξουν. Ο δάσκαλος θα τους κάνει μαθήματα αντίστοιχα των δύο τάξεων στις οποίες τα παιδιά ανήκουν λόγω διαφορετικής ηλικίας (Στ’ και Δ’) και που πέρσι διδάχτηκαν με τηλεκπαίδευση. Για έναν μαθητή χτύπησε χθες το κουδούνι στους Αρκιούς, αλλά εκεί τουλάχιστον ο 9χρονος Άγγελος αναμένει σε λίγες ημέρες μια συμμαθήτρια, την 11χρονη Ηλιάνα, που θα εγκατασταθεί εκεί με τον πατέρα της Γιώργο Τομλίδη. Ο Άγγελος πήγαινε στο σχολείο των Λειψών παρότι ζούσε στους Αρκιούς. Όμως από φέτος θα πηγαίνει στο σχολείο του νησιού του. Η συμμαθήτρια που περιμένει, θα έρθει από το Βούπερταλ της Γερμανίας.

Η δασκάλα του νησιού, Μαρία Τσιαλέρα, επί τέσσερα χρόνια επιδόθηκε σε έναν τεράστιο αγώνα για να παραμείνει ανοικτό το δημοτικό σχολείο, δίνοντας ευρωπαϊκή διάσταση στη λειτουργία του. Φέτος πήρε άλλος τη θέση της καθώς εκείνη μεν θα εργαστεί στους Λειψούς, ο δε τελευταίος μαθητής της προβιβάστηκε στο γυμνάσιο Πάτμου, την Πατμιάδα Σχολή. Αυτό το αγόρι είναι το πρώτο παιδί των Αρκιών, που θα συνεχίσει το σχολείο και θα φοιτήσει στο Γυμνάσιο. Τη θέση του πήρε ο Άγγελος, που θα ήταν μοναδικός αν δεν αναμενόταν και η Ηλιάνα.

Για την κρίση με την Τουρκία

Το κορίτσι κανονικά θα φοιτήσει στην πέμπτη τάξη του δημοτικού σχολείου, αλλά θα χρειαστεί εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας, καθώς μέχρι πρότινος πήγαινε σε γερμανικό σχολείο και δεν κατέχει σωστά τα ελληνικά. Ο πατέρας της γεννήθηκε στην Καβάλα και μετανάστευσε στην Γερμανία, όπου έτυχε να παρακολουθήσει μια ελληνική τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε τους Αρκιούς, τους οποίους δεν είχε ξαναδεί ούτε ξανακούσει ποτέ. Πήρε την απόφαση να αλλάξει τη ζωή της οικογένειάς του!

Το συζήτησε με την σύζυγό του Αιμιλία και την κόρη του Ηλιάνα και μάζεψαν τις οικονομίες τους για να μετεγκατασταθούν στους Αρκιούς. «Η ζωή στα μικρά νησιά είναι πιο ποιοτική από ό,τι στα αστικά κέντρα. Πρέπει να ενισχύσουμε τα νησιά μας επιλέγοντάς τα ως τόπο κατοικίας, κερδίζοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και παράλληλα βέβαια να τα ενισχύσουμε πληθυσμιακά, καθώς σε περιόδους σαν αυτές της τεταμένης κρίσης με την Τουρκία, αυτό έχει εξαιρετική σημασία”, είπε σε συνέντευξή του. Οι Αρκιοί έχουν κι αυτοί μόλις 45-50 κατοίκους το χειμώνα. Απέχουν με το καράβι από την Πάτμο μία ώρα και από τους Λειψούς δύο.

Η πρωτοβάθμια στην Γαύδο ξεκίνησε φέτος με τέσσερις μαθητές, δύο στο Δημοτικό και δύο στο Νηπιαγωγείο. Θα τους κάνουν μάθημα μια δασκάλα και μια νηπιαγωγός αντίστοιχα. Τις δύο εκπαιδευτικούς του νησιού ευχαρίστησε ιδιαίτερα η δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη «επειδή κάνουν την υπέρβαση και υπηρετούν τα ιδανικά της εκπαίδευσης στο μακρινό μας νησί, στην άκρη της Ευρώπης» .

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι