Ποια σημάδια δείχνουν ότι νοσήσαμε από κορονοϊό και δεν το καταλάβαμε
06/01/2022Οι ασυμπτωματικοί ή ολιγοσυμπτωματικοί φορείς σπάνια αντιλαμβάνονται ότι περνούν κορονοϊό, εκτός και αν νοσήσει κάποιος στο περιβάλλον τους, οπότε υποβάλλονται σε τεστ. Όμως πολλοί δεν κάνουν τεστ και έχουν την απορία μήπως πέρασαν τον ιό χωρίς συμπτώματα. Απάντηση δίνεται από ένα τεστ αντισωμάτων, αλλά όχι για τους εμβολιασμένους. Αν το τεστ, δηλαδή, γίνει μετά από εμβολιασμό, θα βρεθούν ούτως ή άλλως αντισώματα, που θα έχουν προκληθεί μετά την διέγερση του ανοσοποιητικού από το εμβόλιο.
Εάν όμως κάποιος κάνει τεστ αντισωμάτων χωρίς να έχει εμβολιασθεί και παρουσιάσει αντισώματα, αυτό δείχνει ότι κάποια στιγμή στο παρελθόν εκτέθηκε στον ιό. Επίσης, αν μετά τον εμβολιασμό έχει πολύ υψηλό δείκτη αντισωμάτων, πιθανόν και πάλι να είχε νοσήσει στο παρελθόν χωρίς να το καταλάβει, γιατί όσοι νόσησαν παρουσιάζουν πιο υψηλά αντισώματα μετά το εμβολιασμό από όσους εμβολιάζονται χωρίς να έχουν νοσήσει. Όμως αυτό και πάλι δεν απαντά με βεβαιότητα στην απορία, καθώς υψηλούς τίτλους αντισωμάτων παρουσιάζουν μετά τον εμβολιασμό και πολλά άτομα που δεν είχαν νοσήσει ποτέ.
Άρθρο της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει μερικά ενδεικτικά σημεία που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είχε νοσήσει κάποιος στο παρελθόν, χωρίς να το γνωρίζει. Ανάμεσα στις ενδείξεις αυτές μπορεί να είναι ένα επίμονο κρυολόγημα. Το κοινό κρυολόγημα κρατάει λίγες μέρες. Αν κάποιος θυμάται ότι πέρασε την τελευταία διετία ένα κρυολόγημα που κράτησε σχεδόν δύο εβδομάδες, πιθανόν να επρόκειτο για κορονοϊό.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Άλλη ένδειξη είναι η έντονη δύσπνοια, καθώς αυτή δεν είναι χαρακτηριστικό του κοινού κρυολογήματος, αλλά συνοδεύει συχνά την λοίμωξη από κορονοϊό. Η δύσπνοια μπορεί να δείχνει πάντως και κάποιο άλλο αναπνευστικό πρόβλημα ή και καρδιοπάθεια. Ο επίμονος ξερόβηχας είναι ένα τρίτο σύμπτωμα που δείχνει ότι ίσως περάσατε κορονοϊό. Ο ξερόβηχας του κορονοϊού μπορεί να κρατήσει και 15 μέρες. Οπότε ο παρατεταμένος βήχας ίσως να δείχνει ότι περνάει κάποιος κορονοϊό κι ας μην έχει πυρετό. Αν πάντως ο ξερόβηχας κρατήσει περισσότερο, τότε καλό είναι το άτομο να απευθυνθεί σε πνευμονολόγο, γιατί υπάρχουν και άλλα (πιο σοβαρά) προβλήματα υγείας που προκαλούν επίμονο ξερόβηχα.
Ένα τέταρτο σύμπτωμα είναι τα κόκκινα, υγρά μάτια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όποιος έχει επιπεφυκίτιδα περνάει κορονοϊό, αλλά είναι πάντως κι αυτή μεταξύ των συμπτωμάτων του. Ένα πέμπτο σύμπτωμα είναι το αίσθημα παλμών ή ένας πόνος στο στήθος, γιατί ο κορονοϊός “χτυπάει” και στην καρδιά. Αν είχε κάποιος τέτοιες ενοχλήσεις για εβδομάδες, ίσως πέρασε κορονοϊό. Πρέπει όμως και σε αυτό το σύμπτωμα να τονισθεί, ότι τα φτερουγίσματα στην καρδιά ή ο πόνος στο στήθος πρέπει να μας στέλνει κανονικά στον καρδιολόγο και να μην επαναπαυόμαστε στο ότι “αφού πέρασε, όλα καλά”.
Έκτο σύμπτωμα είναι η αδικαιολόγητη κόπωση. Αν κάποιος ξυπνούσε για μέρες κουρασμένος, ίσως περνούσε κορονοϊό. Έβδομο σύμπτωμα είναι η γνωστή απώλεια όσφρησης ή γεύσης που παρατηρείται σε πολλούς από εκείνους που προσβάλλονται από κορονοϊό. Ούτως ή άλλως με κάθε στούμπωμα της μύτης από οιαδήποτε ίωση χάνονται αυτές οι αισθήσεις, αλλά στην περίπτωση του κορονοϊού η απώλεια των δύο αισθήσεων παρατηρείται και χωρίς το “στούμπωμα”.