Ποιες αθηναϊκές γειτονιές ανησυχούν τον ΕΟΔΥ – Τι έδειξαν τα rapid tests

Έρχονται πρόστιμα σε εργαζόμενους χωρίς rapid test
Photo: AdobeStock

Μαζικά τεστ κάνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ τον τελευταίο μήνα σε πολλές αθηναϊκές γειτονιές  για να δούνε “πού βρισκόμαστε”. Έγιναν και στο Περιστέρι, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Ελλάδας αλλά και με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο δίμηνο.

Πανελλαδικά, ο μέσος όρος είναι τυπικά 1,5%, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ υψηλότερος στα αστικά κέντρα και σε κάποιες γειτονιές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο μιας πόλης, παρά τη μεγάλη κινητικότητα π.χ. μιας πρωτεύουσας. Υψηλό είναι το ποσοστό σε σημεία με πολλούς περαστικούς, όπως το Σύνταγμα, η Ομόνοια και όπου υπάρχει σταθμός του μετρό, με εξαίρεση το μετρό του Συντάγματος όπου μάλλον κάτι δεν έγινε σωστά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πιο βεβαρημένοι, αποφεύγουν το τεστ. Όσοι δηλαδή έχουν λόγους να φοβούνται ότι μπορεί να είναι φορείς καθώς αποφεύγουν να πάρουν μέτρα ή είναι πιο εκτεθειμένοι λόγω της δουλειάς τους, δεν πηγαίνουν στα κλιμάκια εθελοντικά να τεσταριστούν γιατί αναλογίζονται ότι θα μπουν σε καραντίνα. Επίσης αποφεύγουν να κάνουν το τεστ όσοι είναι ελευθεροεπαγγελματίες και δεν θέλουν να μείνουν 14 μέρες εκτός εργασίας στην καραντίνα. Και φυσικά οι νέοι που θέλουν να κυκλοφορούν ελεύθερα.

Ποιοι αποφεύγουν τα εθελοντικά τεστ

Εν ολίγοις, οι πιο μάχιμοι αλλά και οι πιο πιθανοί φορεί, δεν παίρνουν μέρος στα εθελοντικά τεστ στις πλατείες και αυτό κατά συνέπεια αλλοιώνει την πραγματική στατιστική. Απεναντίας προσφέρονται ηλικιωμένοι που παίρνουν πολλά μέτρα προφύλαξης και είναι ως επί το πλείστο αρνητικοί. Επίσης προσφέρονται να το κάνουν και κάποιοι νέοι που έχουν ευάλωτους συγγενείς ή μικρά παιδιά.

Επίσης, τα rapid tests είναι γνωστό ότι έχουν ακρίβεια στα θετικά αποτελέσματα, αλλά βγάζουν και πολλά ψευδώς αρνητικά – ξεφεύγουν δηλαδή πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς. Έχουν βέβαια το “προσόν”  ότι είναι φθηνά και παράγουν αποτέλεσμα με μεγάλη ταχύτητα, αλλά ισχύει και το “παίρνεις ό,τι πληρώνεις”. Χονδρικά, τα αποτελέσματα των τεστ αυτών πρέπει μάλλον να διπλασιαστούν, καθώς  σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φτάσει και το 10% εκτός Αθηνών, ενώ είναι γεγονός ότι η Αθήνα είναι πιο βεβαρημένη σχεδόν από όλη την επαρχία και άρα αποκλείεται να “βγαίνει” στο Σύνταγμα ποσοστό φορέων… 0,9%.

Περιστέρι, Κυψέλη, Καλλιθέα

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρήκαν  στο Περιστέρι 31 θετικά δείγματα, δηλαδή χονδρικά το ποσοστό των λοιμώξεων –αφού έγιναν περίπου 1.000 τεστ– ήταν 3%. Το ποσοστό δεν είναι τρομερό, αλλά ανησυχητικό. Τα τεστ ταχείας ανίχνευσης έγιναν στην πλατεία Περιστερίου έξω από το Δημαρχείο. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 989 έλεγχοι, εκ των οποίων «ανευρέθησαν τριάντα ένα 31 θετικά δείγματα (14 άνδρες και 17 γυναίκες). Από αυτά, τα 28 αφορούσαν σε Έλληνες και τα τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 35 έτη», όπως αναφέρει σε ενημέρωσή του ο ΕΟΔΥ.

Στην Κυψέλη όπου προ μηνός πραγματοποιήθηκαν 1.600 τεστ, θετικά βρέθηκαν τα 28, από τα οποία τα 17 αφορούσαν Έλληνες, ενώ τα 11 αλλοδαπούς. Διάμεση ηλικία των θετικών κρουσμάτων στην Κυψέλη ήταν τα 37 έτη και θετικό ήταν το 1,75% των τεστ. Και στην Κυψέλη όμως ισχύει ότι από τα rapid test ξεφεύγουν πολλά θετικά αλλά και το ότι δεν πήγαν να διαγνωσθούν όσοι θα έπρεπε. Στις ουρές έβλεπε κανείς κυρίως ηλικιωμένους.

Μετά την Κυψέλη, κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενήργησαν τεστ και στην πλατεία Κουμουνδούρου, στο κέντρο της Αθήνας. Ο συνολικός αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Κουμουνδούρου ήταν 422 από τα οποία προέκυψαν 10 θετικά (3 αφορούσαν Έλληνες και 7 αλλοδαπούς). Εκεί, το ποσοστό λοιμώξεων ήταν 2,5%. Δεύτερη μέρα παρά το υψηλό ποσοστό δεν έκατσαν, επειδή υπήρχε ελάχιστη προσέλευση καθώς οι περισσότεροι περαστικοί εκεί είναι ελευθεροεπαγγελματίες και αλλοδαποί, δηλαδή άτομα που έχουν κάθε λόγο να αποφύγουν την καραντίνα ή γενικά την επαφή με αρχές.

Αυτοψία στο κέντρο

Συνολικά 615 rapid τεστ διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ  κατά τα μέσα Οκτωβρίου στην  πλατεία Δαβάκη, στην Καλλιθέα. Από αυτά βρέθηκαν 11 θετικά εκ των οποίων οκτώ 8 αφορούν σε Έλληνες και τρία σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία θετικών την ηλικία των 37 ετών. Το ποσοστό βγήκε 1,9%. Λίγες μέρες μετά έγιναν rapid test και στην πλατεία Βικτωρίας.

Πραγματοποιήθηκαν 516 έλεγχοι, από τους οποίους βρέθηκαν 19 θετικά δείγματα, από τα οποία 8 αφορούσαν σε Έλληνες και 11 σε αλλοδαπούς (11 άνδρες και 8 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 28 έτη. Την επόμενη μέρα έγιναν στην ίδια πλατεία άλλα 496 τεστ από τα οποία τα 21 βγήκαν θετικά στον κορονοϊό. Στην πλατεία Βικτωρίας το ποσοστό λοιμώξεων έφτασε το 4% των δειγμάτων.

Στα τεστ που έγιναν στο σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο-Μοναστηράκι οι 340 έλεγχοι “έβγαλαν” 8 θετικά  δείγματα, από τα οποία 6 αφορούν σε Έλληνες και τα 2 σε αλλοδαπούς (5 άνδρες και 3 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 21 έτη. Το ποσοστό ήταν 2,4% επί των δειγμάτων. Απεναντίας, στο Σύνταγμα από τους 3.017  ελέγχους βρέθηκαν μόλις 29 θετικά δείγματα, από τα οποία 18 αφορούσαν σε άνδρες και 11 σε γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 34,8 έτη. Το ποσοστό, μόλις 0,9% θεωρείται απόλυτα ανακριβές και μάλλον έπαιξε ρόλο ο τρόπος που επέλεξαν να κάνουν δειγματοληψία τα κλιμάκια -ο “ανθρώπινος παράγων”.

Νέα Σμύρνη – Νέος Κόσμος (μετρό)

Πριν από λίγες μέρες έγινε το ίδιο στη Νέα Σμύρνη, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ, αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), πραγματοποίησαν 802 δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες στην κεντρική πλατεία. Σε αυτά βρέθηκαν την πρώτη ημέρα 8 θετικά δείγματα (πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες) και είχαν όμως όλοι τους συμπτώματα. Η διάμεση ηλικία των φορέων εκεί ήταν τα 34 έτη.

Συνολικά όμως κατά τις τρεις ημέρες (21 -23 Οκτωβρίου) στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έγιναν 2.419 έλεγχοι, εκ των οποίων βρέθηκαν 23 θετικά δείγματα (16 άνδρες και επτά γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 36 έτη. Εκεί το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 1%. Στις 25 Οκτωβρίου έγιναν τεστ στο σταθμό του μετρό στο Νέο Κόσμο όπου το ποσοστό βρέθηκε 2,2%. Πραγματοποιήθηκαν 658 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν 15 θετικά δείγματα από τα οποία 11 αφορούσαν σε Έλληνες και 4 σε αλλοδαπούς, με διάμεση ηλικία τα 29 έτη.

Πειραιάς και Νίκαια

Πριν από δέκα μέρες έγιναν τεστ και στο μετρό της Νίκαιας, όπου στα 1.400 δείγματα, θετικά βγήκαν μόνον τα 21. Αυτό τυπικά κατατάσσει τη Νίκαια στο μέσο όρο της Ελλάδας, στο 1,5%, αλλά είναι γνωστό ότι έχει πιο πολλά κρούσματα από άλλες περιοχές και ότι το ποσοστό αυτό είναι πλασματικό.

Στα τεστ που έγιναν μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά την πρώτη μέρα, από τα 638 δείγματα, θετικά βρέθηκαν μόλις 6 (3 άνδρες, 2 γυναίκες ελληνικής υπηκοότητας) και ένα από μία αλλοδαπή γυναίκα, με διάμεση ηλικία των θετικών τεστ τα 47 έτη. Συνολικά  μέσα σε ένα τριήμερο έγιναν 2003 τεστ  από τα οποία βρέθηκαν εν συνόλω 19 θετικά (9 άνδρες και 10 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 46 έτη). Όπως φαίνεται, στον Πειραιά πήγαν να κάνουν εθελοντικά το τεστ κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Επίσης πολύ μικρή ήταν και η προσέλευση αλλοδαπών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx