Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Ποιες γειτονιές της Αθήνας έχουν τα περισσότερα κρούσματα, Όλγα Μαύρου

Η Αττική σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς έχει στην παρούσα φάση πάνω από 14.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή “φρέσκα” κρούσματα και νοσούντες. Στο δήμο Αθηναίων ανήκουν τα 2.632 εξ αυτών, αριθμός “λογικός” κατ΄αναλογία, αφού έχει και τον μεγαλύτερο πληθυσμό (εγγεγραμμένους 700.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι).

Ο δήμος Πειραιά έχει περίπου 500.000 εγγεγραμμένους κατοίκους και παρουσιάζει 1.767 εξ αυτών. Μεγάλη σημασία στα κρούσματα ανά περιοχή έχει και η κινητικότητα που παρατηρείται σε αυτήν.  Δηλαδή, πόσο προσελκύει δημότες από άλλες γειτονιές ή, αντιστρόφως, κατά πόσον οι δημότες της πηγαίνουν συχνά σε διάφορες άλλες περιοχές για δουλειά.

Τα κρούσματα εμφανίζονται στο δήμο Αθηναίων όπου περιλαμβάνονται 48 συνοικίες και δημοτικά διαμερίσματα. Στις περιοχές του κέντρου Ομόνοια, Εξάρχεια, Σύνταγμα, Κολωνάκι. Επίσης, εμφανίζονται  στο Γουδή, Ερυθρό Σταυρό, Αμπελοκήπους, Γκύζη, Κυψέλη, Πατήσια, Ριζούπολη, Νέα Φιλοθέη,  Παγκράτι, Ιλίσια, Νέο Κόσμο, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Θησείο, Πετράλωνα, Ρουφ, Ελαιώνα, Βοτανικό, Κολωνό, Κολοκυνθού, Σεπόλια κ.α. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι υπάρχει έξαρση και σε αραιοκατοικημένες γειτονιές, με σχετικά μικρή πυκνότητα πληθυσμό, όπως στο δήμο Κηφισιάς. Πολλά κρούσματα έχει και το Περιστέρι το οποίο είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με  πάνω από 140.000 εγγεγραμμένους δημότες.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός δεν είναι η αιτία

Πολυπληθής είναι και η Καλλιθέα, η Νίκαια, το Κερατσίνι και το Ίλιον. Επίσης, ο δήμος Αχαρνών με πληθυσμό 110.000 όπου καταγράφονται 889, αριθμός μεγαλύτερος του αναλογούντος. Το Περιστέρι έχει 517 κρούσματα, αριθμός μικρότερος του αναλογούντος. Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους δήμους της Αττικής έχουν πληθυσμό 50.000-80.000. Όμως η Φιλαδέλφεια ενώ έχει ίδιο πληθυσμό π.χ. με τον Υμηττό (περίπου 35.000), έχει τα διπλάσια κρούσματα από αυτόν. Η Αγία Βαρβάρα, ενώ έχει εγγεγραμμένους μόνο 30.000 πληθυσμό, έχει πολλά κρούσματα. Δηλαδή,  ίδιο αριθμό με της Αγίας Παρασκευής, που έχει 60.000 μονίμους κατοίκους.

krousmata-2

krousmata-3

Η Αττική γενικά και η Αθήνα κατά τομείς

krousmata-1

Η ανατολική Αττική περιλαμβάνει: Θρακομακεδόνες, Μενίδι/Αχαρνές, Διόνυσο, Κορωπί, Λαυρεωτική, Μαραθώνα, Ωρωπό, Παλλήνη, Παιανία, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Λούτσα, Βάρη, Βουλιαγμένη, Βούλα. Η δυτική Αττική περιλαμβάνει: Άνω Λιόσια, Ερυθρές, Μάνδρα, Βίλια, Φυλή, Ζεφύρι, Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Μαγούλα, Οινόη.

Ο βόρειος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ηράκλειο, Κηφισιά, Πεύκη, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Παπάγου, Πεντέλη, Ψυχικό, Χαλάνδρι. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: δήμο Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλάτσι, Δάφνη, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Καισαριανή και Ν. Φιλαδέλφεια. Ο δυτικός περιλαμβάνει: Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Αγίους Αναργύρους, Λιόσια/ Ίλιον, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι. Ο νότιος τομέας Αθηνών περιλαμβάνει: Άγιο Δημήτρη, Γλυφάδα, Άλιμο, Αργυρούπολη/Ελληνικό, Μοσχάτο, Ταύρο, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο. Ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει πληθυσμό πάνω από 1 εκατ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι