ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες περιοχές έχουν έξαρση – Ποιες δραστηριότητες ξεκινούν (upd)

Ποιες περιοχές έχουν έξαρση – Ποιες δραστηριότητες ξεκινούν

Ξεκινούν πολλές δραστηριότητες σήμερα λόγω της σχετικής βελτίωσης στην επιδημιολογική εικόνα, όμως κάποιες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα ή παρουσιάζουν ανησυχητικούς αριθμούς. Μεγάλη έξαρση παρατηρείται στο Μεσολόγγι (πενταπλασιασμός κρουσμάτων), αλλά και στο Αγρίνιο και στο Αιτωλικό καθώς και στις Καστανιές, όπου από δειγματοληπτικό έλεγχο προέκυψε πολύ υψηλή θετικότητα  της τάξης του 15%.

Ο δήμος Βισαλτίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών καθώς και ο δήμος Μεσολογγίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μπαίνουν στο “βαθύ κόκκινο” λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής εικόνας που εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα. Από αύριο τίθεται σε πολύ αυστηρό lockdown η περιοχή Καστανιών του δήμου Ορεστιάδας.

Απεναντίας, βγαίνουν από το “βαθύ κόκκινο” και εντάσσονται στο “κόκκινο” η Χαλκιδική, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 69,44%, το Διδυμότειχο, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 75,28%, η Πέλλα, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 68,41%, 53,33% και 73,91% αντίστοιχα, ο δήμος Σιντικής Σερρών (μείωση 79,26%), η Ορεστίδα Καστοριάς (μείωση κατά 77,27%), ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, όπου παρατηρείται μείωση των ενεργών κρουσμάτων της τάξεως του 44,44%, καθώς και η Αιγιαλία και τα Καλάβρυτα. Επισης κατεβαίνουν στο σκέτο “κόκκινο” και ο δήμος Ήλιδας Ηλείας όπου η μείωση είναι της τάξης του 80.

Στο απλό “κόκκινο” εντάσσονται πλέον και δήμοι της Αρκαδίας, όπως η Μεγαλόπολη, η Βόρεια Κυνουρία, η Νότια Κυνουρίας και η Γορτυνία. Επίσης το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Βέλο και η Νεμέα. Στην Κρήτη από το “βαθύ κόκκινο” πάνε στο απλό κόκκινο οι δήμοι Μυλοποτάμου και Αμαρίου Ρεθύμνου όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης. Μεταφέρονται στο απλό “κόκκινο” και τα Χανιά και ο Κίσσαμος, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 36,89% και 44,44% αντίστοιχα.

Πλαζ, σχολεία, συναυλίες

Ανοίγουν σήμερα πάντως οι οργανωμένες πλαζ και από Δευτέρα, 10 Μαΐου, ανοίγουν μαζί με τα λύκεια, τα δημοτικά και τα γυμνάσια, καθώς και τα νηπιαγωγεία. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα, στις 17 Μαΐου, με τη λογική του σταδιακού ανοίγματος. Τη Δευτέρα 10 Μαΐου επαναλειτουργούν επίσης τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Την μεθεπόμενη Δευτέρα 17 Μαΐου ξαναρχίζουν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας καθώς και τα ωδεία. Όσον αφορά στα δικαστήρια, στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα διοικητικά καθώς και τμήματα των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Στις 14 Μαΐου ανοίγουν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με πρώτα τα μουσεία, στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με ποσοστό πληρότητας 75% και στις 28 Μαΐου αρχίζουν οι συναυλίες, αλλά μόνον με καθημένους και με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Για την μουσική σε μπαρ και εστιατόρια ο Άδωνις Γεωργιάδης σε σημερινή του συνέντευξη στο Open είπε ότι ελπίζει να αρχισει στην 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού.

Αθλητισμός

Την εισήγησή της για το πλήρες πλάνο επανέναρξης του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού που κατέθεσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Τα μέλη της Επιτροπής δέχθηκαν από τις 10/5/2021 να ξεκινήσουν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και το Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (εφήβων-νεανίδων, παίδων-κορασίδων) που έχουν πρωταθλήματα μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ.

Επισης δέχθηκαν από Δευτέρα, 10/5/2021 να κάνουν χρήση κολυμβητηρίων και οι αθλούμενοι πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν θα χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές.

Πέντε μέρες μετά, στις 15 Μαΐου ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλό προς μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας. Από 17/5 θα ξεκινήσουν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες. Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας, όπως και οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

Επίπεδο επικινδυνότητας

Μια εβδομάδα αργοτερα, στις 7 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας. Θα αρχίσουν επισης οι ιπποδρομίες στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου, αλλά χωρίς θεατές και με παρόντες μόνον τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές. Για τα κλειστά ιδιωτικά γυμναστήρια ο Άδωνις Γεωργιάδης σήμερα δήλωσε ότι θα ανοίξουν κατ΄αρχην για εμβολιασμένους.Τότε πιστεύει ότι θα καταργηθεί το και το SMS για τις αγορές σε καταστήματα, καθώς θα έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί.

Τα ανοίγματα στον αθλητισμό  θα γίνονται με χρήση self-test στις προπονήσεις, μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος θα βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους. Για τα αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο. Για τους αγώνες είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες. Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου αυτό είναι δυνατό.  Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι