ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιο είναι το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας – Τί γίνεται με τα self test

Ποιο είναι το πρόστιμο για μη χρήση μάσκας – Τί γίνεται με τα self test

Για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που δεν φορούν διπλή μάσκα ή μία μάσκα ενισχυμένης προστασίας, αλλά και τους πεζούς που δεν φορούν μια οιαδήποτε μάσκα στο δρόμο, ισχύουν από σήμερα τα πρόστιμα που προβλέπονται από παλαιότερη ΚΥΑ, δηλαδή 300 ευρώ και στα ταξι ή πλοία 150 ευρώ. Επίσης πρόστιμο θα κόβεται και σε όσους δεν φορούν μάσκα σε γυμναστήρια.

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό διαβιβάζεται ως οφειλή στην εφορία και αν πάλι δεν καταβληθεί, αφαιρείται από τυχόν επιστροφή φόρου και εν γένει προβλέπονται όσα ισχύουν για τις φορολογικές οφειλές. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ήδη δημοσιεύθηκε και αναφέρει ότι από σήμερα και μέχρι νεοτέρας πρέπει να φέρουν όλοι μάσκα στους εξωτερικούς χώρους.

Ειδικά στα μέσα μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ πρέπει να φέρουν ή διπλή (π.χ. χειρουργική και υφασμάτινη) ή μια αυξημένης προστασίας όπως είναι οι FFP και Ν95 ή ΚΝ95 που στοιχίζουν 1 ευρώ και είναι μιας χρήσης, όπως όλες πλην των υφασμάτινων. Οι περισσότεροι λόγω της τιμής αγοράς των FFP και N95 τις επαναχρησιμοποιούν, όμως μια πρακτική λύση για να περιοριστεί το κόστος (άνω των 30 ευρώ το μήνα), είναι η μάσκα να χρησιμοποιείται κυκλικά, δηλαδή να μένει κάπου κρεμασμένη για δέκα μέρες και να ξαναχρησιμοποιείται όταν παρέλθει αυτό το διάστημα.

Πρέπει όμως να τη χειρίζεται κάποιος με προσοχή, δηλαδή να μην τσαλακώνεται, να μην προκαλούνται πτυχώσεις από άτσαλο δίπλωμα π.χ. στις τσέπες και να μην βρέχεται. Η ανά δεκαήμερο “ανακύκλωση” χρήσης αποτελεί πρακτική λύση ανάγκης και δεν την συνιστούν πάντως οι κατασκευαστές των μασκών αυτών. Οι μάσκες FFP και KN95 ούτε πλένονται, ούτε σιδερώνονται όπως οι πάνινες. Οι πάνινες πάλι έχουν το μειονέκτημα ότι ο κόσμος σπάνια τις πλένει, ενώ πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και σαπούνι (δεν αρκεί η υψηλή θερμοκρασία του νερού) ή έστω να σιδερώνονται καθημερινά.

Οι ταξιδιώτες και οι επαφές τους

Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι ισχύει η ισχυρή σύσταση για διενέργεια self test από όλους, εμβολιασμένους και μη, και τονίζεται ότι δεν ισχύει πλέον η χαλάρωση των εμβολιασμένων όταν έρχονται σε επαφή με κρούσμα, αλλά πρέπει να κάνουν τις επόμενες δέκα μέρες δύο self test. Όσοι έρχονται σε επαφή με ξένους τουρίστες ή Έλληνες που ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει ισχυρή σύσταση προς τους αφικομένους να κάνουν rapid test κατά την δεύτερη και τέταρτη ημέρα από την άφιξή τους, ανεξαρτήτως του αρνητικού PCR που είχαν κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Μετά τις γιορτές αναμένονται νέα μέτρα και είναι πιθανόν τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης να κλείνουν πολύ νωρίτερα, χωρίς πάντως να προβλέπεται να εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών. Επίσης στα μεθεόρτια περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και αύξηση της τηλεργασίας και αλλαγές στα γήπεδα –ίσως αποφασιστεί οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς θεατές.

Γίνονται συζητήσεις για αλλαγές μέτρων και για τα σχολεία, όπου υπάρχει προβληματισμός για τη διασπορά. Ο κόσμος μάλλον ανησυχεί πλέον περισσότερο, γιατί ενώ τα πρώτα δωρεάν self test που διατέθηκαν στα φαρμακεία στις 6 του μήνα έμειναν σε ποσοστό περίπου 80% στα αζήτητα, αυτή τη φορά που διανέμονται τα δύο self test για την Πρωτοχρονιά, εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Τα self test

Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ αυτά είναι ακριβώς ίδια με τα rapid test και η διαφορά έγκειται μόνον στον τρόπο λήψης και στο ότι το αποτέλεσμα δεν καταγράφεται από επαγγελματία (άρα επαφίεται στο φιλότιμο). Για να είναι ακριβές το τεστ, η μπατονέτα πρέπει να μπαίνει αρκετά βαθιά στη μύτη, χωρίς βεβαίως να την τραυματίζει.

Στον πρώτο κύκλο διανομής (ένα δωρεάν self test για όλα τα άτομα άνω των 18 ετών ή για  περίπου 7,5 εκατ. δικαιούχους) μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας ανταποκρίθηκαν μόλις 3 εκατομμύρια, δηλαδή το 40%! Στο νέο κύκλο διανομής (δύο self test ανά άτομο άνω των 5 ετών) ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής 3,5 εκατομμύρια από τα περίπου 9,5 εκατ. των δικαιούχων.

Αυτό ως ποσοστό είναι χαμηλότερο επί του συνόλου (δηλαδή τα έλαβε το 37%) όμως το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε εντός διημέρου και ίσως το ότι έσπευσαν τόσο πολλοί μέσα σε μόλις ένα 48ωρο, δείχνει ζέση. Τα δύο δωρεάν τεστ θα είναι διαθέσιμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και τότε θα φανεί πόσοι τελικά θεωρούν απαραίτητο τον αυτοέλεγχο και πόσοι τον σνομπάρουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι